- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Fem gör vin – Douro Boys
Fem gör vin – Douro Boys

Douro är ett av världens vackraste vinområden. En lång slingrande dalgång men dramatiska branter, små pittoreska byar och massor med namn som vinälskare världen över känner igen. Många associerar området med portviner och det är för dessa man är mest känd men det görs även en hel del bra vanligt vin, såväl rött som vitt och rosa. För några veckor sedan besöktes Stockholm av en grupp vinmakare från Dourodalen som kallar sig Douro Boys.
Att man vid sidan av att göra portviner också gjort vanliga viner är inget nytt, det har man sannolikt alltid gjort men mest för lokalt bruk. Vid mitten av 1980-talet förändrades det hela genom att Portugal gick med i EU 1986. I och med detta förändrades de lagar som sagt att alla portviner måste lagras i Porto Vila Nova, detta hade begränsat antalet för vilka som kunde göra portvin. Nu kunde fler göra vin under sitt eget namn vilket öppnade upp marknaden, fler kom att göra sitt eget portvin och sedermera också vanliga viner. Det var en vinrevolution som i mångt och mycket leddes av Douro Boys.

Som med alla sanningar är denna inte helt sann, det fanns några som gjort avtryck i vinvärlden med vanliga viner från Douro tidigare. Mest känt är nog Barcha Velha som görs av Casa Ferreirinha. Den första årgången av detta vin kom 1952. Detta är dock ett vin som inte görs varje år, man gör det bara under exceptionella år. Hitintills har man släppt 18 årgångar. Den senaste släpptes tidigare i år och är från årgång 2008.
Douro boys
Producenterna som idag kallar sig Douro Boys började göra sig gällande i början av 1990-talet. Under namnet Douro Boys blev de dock kända först i början av 2000-talet. Quinta do Vallado, Niepoort, Quinta do Crasto, Quinta Vale D. Maria och Quinta do Vale Meão arbetar tillsammans för att marknadsförs sina viner i synnerhet och Douro i allmänhet. Det man gjorde var att påbörja en förändring av hur världen och för den delen Portugal ser på Douro och dess viner. Det finns mer än bara portvin! Mycket mer!

Alla fem gör bra riktigt bra viner, såväl port som vanliga viner, de gör några av de bästa från regionen. Det som är kul är att man också kan se stora skillnader mellan dem, varje företag gör sin egen stil. Några är mer experimentella och andra mer traditionella. Quinta da Crasto och Quinta do Vale Meão gör klassiska viner med en hel del struktur, viss ekfatston i en förhållandevis stram stil. Quinta do Vallado och Quinta Vale D. Maria gör också klassiska viner som dock är lite mer fruktdrivna och har lite mindre ekfatskaraktär och Niepoort som satsat mer på elegans men också experiment.

Fem gör vin & besöker Stockholm
I Enid Blytons fem-böcker beskrivs måltider ofta och ingående. I DinVinguide beskriver vi vin, och provar dem ständigt. Vid Douro Boys-provningen i Stockholm provade vi olika typer av viner från de fem vinhusen. Röda viner, instegsnivå, röda viner lite mer exklusiva, vita viner och portviner – inalles 20 viner. När man provar dem mot varandra får man en känsla för likheterna och olikheterna. Alla fem har kvalitet och renhet som ledstjärnor med den här kvällen sken två starkast: Quinta do Vallado och Niepoort.

Quinta do Vallado
Quinta do Vallado bör vara välkänt för dig om du gillar portugisiskt vin, det har funnits i Sverige länge och finns på många Systembolag. Har du inte provat vin från Douro innan är detta en riktigt bra referenspunkt. Quinta do Vallado gör viner som funkar för dig som gillar såväl det traditionella som det moderna. Detta är viner som fångar upp Dourodalens själ och ger lite av allt. Här finns det blommigt eleganta, det fruktiga och smakrika, det återhållsamt strama och det komplexa. Det är inte utan att man sitter med ett leende och ser Dourodalens dramatiska landskap framför sig när man sippar på vinet.
Deras instegsvin finns på många systembolag och är riktigt trevligt. Det fungerar såväl som vardagsvin som till lite mer festliga tillfällen. Jag har provat deras viner flera gånger men man lär sig alltid något nytt, i detta fall insåg jag hur bra deras vita vin är. Vallado Prima 2015 uppvisar härliga muscat-toner och vinet minner lite om ett torrt zibibbo från Sicilien. Fräscha citrustoner, aromatiska örter och en lång härlig syra – perfekt sommarvin gjort på muscat galego.
Vingårdarna ligger vid staden Régua, på bägge sidor av Corgofloden. Vinhuset har gamla anor, det startade upp sin verksamhet 1716. Som så många andra gjorde man portvin och sålde det vidare. År 1993 lade man grunden till det moderna Quinta do Vallado då man började se över sina 44 hektar och började göra ”vanliga” viner. Förr sålde man sin port till Ferreira, idag gör man sin egen port och sina egna viner. Detta är ett av mina favorithus i dalen.
Niepoort
Niepoort gör en sällan olycklig, det gjorde han inte nu heller. Möjligen skulle man önskat att han tagit ut svängarna lite och öppnat upp ett vitt vin som Gonçalves Faria, det är dock från Bairrada eller ett rött som Clos de Crappe som är från Douro och helt klart lite annorlunda. Det som bjuds är dock också riktigt bra, såsom Charme (2011, just nu säljs 2010) och hans vintage port 2009, två viner som spelar i den högsta divisionen. Portvinet är lite stängt just nu. Potentialen ligger och bubblar under ytspänningen och man kan känna hur den vill brisera, ta tag i smaklökarna och bjuda upp till dans. Buteljerad elegans!
Niepoort startades upp 1842 och från namnet kan man ana de holländska rötterna. Idag drivs det av den femte generationen genom Dirk och Verena Niepoort. Dirk var en av nyskaparna i Douro på 1980-talet då han började arbeta med vin 1987 och direkt såg potentialen i att inte bara göra portvin utan också bordsvin. Det jag verkligen gillar med Niepoort är att alltid finns något nytt, ibland galet men alltid kul på gång. Han odlar udda druvor, han gör projekt med andra vinmakare i såväl Douro som andra delar av Portugal och även i andra länder.

Jag fick en pratstund med Dirk Niepoort om framtiden. Han berättade att han är på väg ut från familjeföretaget för att flyga på egna vingar tillsammans med bland andra Quinta Maria Izabel i Douro och Joao Carlos Paes Medonca från Brasilien. Det kommer med andra ord bli mer experiment och lekfullhet i framtiden. Viner som Clos de Crappe och hans österrikiska viner är ledstjärnor. Jag kan inte vänta för att få se vad ha drar upp ur hatten nästa gång.
Vill du prova vin från Douro är dessa fem en riktigt bra början. De gör riktigt bra viner, vilka du kommer tycka är bäst beror lite på din egen palett men varken Quinta do Vallado, Niepoort, Quinta do Crasto, Quinta Vale D. Maria eller Quinta do Vale Meão kommer göra dig besviken. På denna provning stack dock Quinta do Vallado och Niepoort ut mest och de vinerna hittar du nedan. Jag slänger också in två bonusviner, Niepoorts 10-åriga vita port – en personlig favorit och Vallados värsting: Reserva field blend – riktigt bra!
Magnus Reuterdahl
Viner att prova
- Quinta do Vallado Tinto 2013, 159:-, 90454
- Quinta do Vallado Prima 2015, 159:-, 99565
- Quinta do Vallado Reserva field blend 2008, 500:-, 78524
- Niepoort White port 10 years old, 179:-, Nr 76106
- Niepoort Charme 2010, 499:-, 78255
- Niepoort Vintage port 2009, 609:-, 76229