Rött vin till fisk – skål för det!

Norrmännen gör det. Helt klart spanjorerna och italienarna också. Dricker rött vin till fisk alltså. Vi svennar ska inte vara sämre. Mer fisk på tallriken och mer rött vin i glasen tack! Läs om Sofias tips om rött vin till fisk.

Rött vin till fisk

Till kött dricker man enbart rött vin. Och till fisk, då är det vitt vin som gäller. 

Den myten har förhoppningsvis både vinmakare och vinskribenter tagit död på för längesen. I mångt och mycket handlar det fortfarande om att dricka det man tycker om. Samt äta det man gillar. Då blir det ofta bra.

Med det skrivet ska det tilläggas att alla druvsorter inte är gjorda för fisk. De är carnivorer helt enkelt. Cabernet sauvignon är ett klassiskt köttvin. Stadiga sagrantino – en av mina favoritdruvor – sparar vi också till steken. Samma sak gäller till stor del för aglianico, syrah och petite syrah med flera. Och Amarone, hur mycket vi än älskar vinstilen i Sverige; det är ingen toppenkombo till räkmacka. 

Fast undantag, de finns alltid. Vinvärlden är lika full av dem som det finns regler. 

Till stor del handlar det om druvsort. En druva med för mycket strävhet, struktur och djup, mullig frukt går bort. Den tar död på fisken. Men det handlar lika mycket om vinstil och inte minst producent. All grenache är inte likadan världen över. Châteauneuf-du-Pape har i regel sin stil. Fullblod, hög alkoholhalt och solvarm frukt. Härligt och värmande men lite too much for en bit vit fiskfilé. 

Fast grenache från en annan del av världen, med rundare frukt och mer friskhet är kanske precis vad fisken plus tillbehören eftersöker. Aglianico med mognad kan absolut fungera till en mustig fiskrätt med tomatsås och örter. Och en svalodlad syrah med nedslipade tanniner kan bli en spännande matchning till grillad fisk och smakrika tillbehör som svamp, lök och rotfrukter. Sangiovese med lite ålder och vänligare tanniner kan också klara fisken, gärna med italienska förtecken. 

Det finns såklart ett gäng druvor som alltid kommer fungera fint till fisk. Som pinot noir till exempel, gamay, kadarka, cinsault och andra vänner i den fruktiga, mjuka och rödfriska skolan. 

Dags att tända grillen, rensa fisken och lufta ditt röda vin. Det är vår i luften! Hagel, regn, och snöflingor hör till. Rödvinet hjälper oss att hålla värmen. 

 

Annons:

Château de Roquefort Guele de Loup MV – multivintage 2015+2016, nr 73482. 169 kr. BS

Denna sydfransos är sval, örtig och saftig nog för att kunna tillfredsställa både hipsterpubliken och en glad nybörjare i vinvärlden. Vinet är gjort på två årgångar och tre druvor. Buden är lite olika gällande druvsammansättningen. Den som känns mest korrekt säger grenache, cabernet sauvignon och cinsault. En kombo som förklarar vinets saftiga frukt och silkiga tanniner. Nyplockade skogsbär blandas med kvistar av mynta, anis, viol och solvarma fikon och svarta plommon.

Klockrent sommarrött till en ratatouille alternativt grillade grönsaker med en stor skiva grillad svärdfisk eller tonfisk. Toppa med sardellsmör eller en mixad örtolja.

De Bortoli Vinoque Grenache 2017, nr 77805. 199 kr. BS

Mjuk och förförisk grenache som har legat en kortare tid på gamla ekfat. Faten märker vi inte av. Här får frukten ta plats. Mogna jordgubbar, vilda hallon, krossade röda skogsbär, ett och annat lagerblad och en näve myntablad styr glaset till påfyllning.

Ursprung är Heathcote i Central Victoria, Australien. Vinet kommer från pålitliga De Bortoli som grundades redan 1928 av italienarna Vittorio och Giuseppina De Bortoli.

En fet skiva lax eller röding i folie med smör, torkade örter, tomatskivor och ljummen svensk färskpotatis tack. Vilken sommarmeny!

Birichino Scylla 2017, nr 99459. 199 kr. 2400 flaskor lanserades 8/3. De är inte slut än, men finns bara kvar i fåtalet butiker.

Producenten Birichino står för charm, schyssta prisnivåer, gamla vinstockar och en kombination av Europa och sunny California. Vinet Scylla gör en check på alla dess bitar. Druvblenden består av grenache, carignan och mourvedre. Carignan-frukten kommer från två urgamla gårdar som planterades 1920. När jag provade vinet inför lansering på SB hittade jag granatäpple, hallon, smultron, krossade skogsbär och cederträ i glaset. Tanniner? Egentligen inte, bara njutbar ren frukt, läskande syror och mineraler.

På tallriken (grillen): grillad bläckfisk med rökt paprikapulver. Goda tillbehör är baba ganoush, mjukbakad röd paprika och gärna tzatziki med örtrostad färskpotatis.

Domaine Roux Mercurey La Perrières 2017, nr 70654. 235 kr. BS

Det vore nästintill tjänstefel att inte ha med ett pinot noir bland tipsen. Så här kommer den. Raka vägen från sin födelseplats utan att tömma börsen helt. Det får vi tacka familjen Roux för.

Jordmånen för plotten där druvorna har frodats domineras av kalksten. Resultatet blir en läckert strukturerad pinot som längtar efter mat. Strukturen kommer i fint sällskap av vilda hallon, lingon, nymald peppar, lagerblad och riven muskot.

Tänk så gott till grillad torskrygg med rökiga bitar sidfläsk, grillade grönsaker och en sky på rödvin.

Läs mer

Fler artiklar