Grillad tonfisk med citron och sparris.

Grillad tonfisk med citron och sparris.

Grillad tonfisk med citron och sparris.

grilla_tonfisk3

Jag för alltid massor av spännande diskussioner med människor om mat. Många är kunniga och intresserade, funderar på vad de stoppar i munnen och hur det påverkar vår jord. En del andra kör så det ryker, har ett helt annat sätt att tänka, och är inte det minsta intresserade av att äta bra saker. Jag tycker att det man äter måste väljas med omsorg så när jag hittade en bra tonfisk så blev jag glad. Här på WVF´s sida kan du hitta information om vilka fiskar som det är OK att äta. När det gäller just tonfisk så skall man försöka leta efter de som är spöfångade, dels för att det är ett mycket mer skonsamt fiske. Och dels för att man då slipper att få delfiner i fångsten, de simmar gärna med tonsfiskstimmen och kvävs och dör när de fastnar i näten. Det finns några arter man absolut skall undvika och det är den blå- och gulfenade det finns inte många av dem kvar i världshaven. Men Albacroe och Skipjack är två sorter som är ok att äta. De är mindre i storleken och har ett något ljusare kött och kallas därför för vit tonfisk. Mitt bästa sommar recept är en grillad tonfiskfilé med grillad citron, sparris och en sallad som påminner om en Cesarsallad. Prova vetja, det är gott! Om du har svårt att hitta bra vit sparris så går det lika bra med svartrot eller palsternacka.

Grillad Albcor tonfisk med citron, sparris och majonnäs

Till två personer behövs:

1 citron

2 bitar tonfisk

fyra vita sparrisar

det vita av en purjolök

en liten zuccini

gemsallad

en liten bit parmesanost i flagor

och ingredienser till majonäsen

Först rör du ihop din majonnäs

2 dl olja (smaklös)

1 äggula

1 msk vitvinsvinäger

2 rågade tsk fransk senap

0,5 riven vitlöksklyfta

rivet citronskal (det går utmärkt att använda samma citron som du sedan grillar)

salt och peppar från kvarnen

Blanda ihop vinäger, senap och äggula. Vispa fluffigt och vispa sedan ner olja, vispa tills det blir tjockt och vitt. Smaka av med rivet citronskal, vitlök, salt och peppar. Ställ åt sidan och fortsätt med det grillade.

Skala dina grönsaker och skär dem i lika tjocka och lika stora bitar. Pensla dem i olja, salta och peppra. Grilla dem på ett aluminiumfolie eller ett extra galler. Lägg dem åt sidan när de är genomgrillade.

Dela citronen på hälften och lägg den på grillgallret med köttet nedåt.

Pensla dina tonsfiskfiléer med olivolja, riv lite citronskal och vitlök över, salta och peppra. Grilla cirka 3 minuter på varje sida, fisken skall fortfarande vara rosa i mitten.

Till servering lägger du upp fisken på en tallrik, några blad gemsallad i botten, de grillade grönsakerna på salladen, majonäs och till sist flagad parmesan och den grillade citronen som nu är aromatisk och söt. Till den här rätten skulle jag botanisera ibland de vintips som Sofia Ander har på sin sida – Magisk Chardonnay för 100-lappen!

Smaklig spis!

 

Grillad tonfisk med citron och sparris. - DinVinguide | DinVinguide.se