Svenska flaggan
Skriven av Sofia Ander

Rosévin = grillvin

Rosévin är ett av de bästa valen när det inte passar med varken rött eller vitt. När du ändå vill ha något kallt och grillgallret är täckt med kött, fisk, fågel och grönsaker. När marinaden är både söt och het. Eller örtig och frisk. Rosévin är helt enkelt en perfekt kompis till grillen.

1https://media.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/05/ros-dryckeslistan-se_.jpgRosé har blivit så pass accepterat i Sverige att tiden är inne för att lyfta detta vin en nivå. Eller två. För bara 10 år sedan bestod den rosa hyllan av övervägande enkla roséer, gärna med lite fruktiga och söta smaker. Bersåvin helt enkelt.

Sen kom vågen med de torra och mer friska roséviner från Provence. Nu skulle det vara fräscha och ljusrosa roséer i glasen. Succén var ett faktum och vi blev trötta på rosé á la hallonsaft. Denna trend från södra Frankrike har höjt kvalitén även på andra roséer och fått oss att våga dricka detta populära vin till maten.

Det är där grillen kommer in. Tänk inte bara sallad nicoise, kallskuret, småplock eller skaldjur när det kommer till rosé. Tänk grill! Rosé är ett slags mellanting mellan vitt och rött vin, med en svalkande effekt som bonus. En bonus som kan tackla marinader med både sötma och chili till exempel. Något som de flesta rödviner reagerar emot och istället upplevs sura och sträva. Allt från asiatiska smaker till jamaicas jerkkrydda till chilin i det mexikanska köket – roséviner fixar det.

Vill du istället satsa på Medelhavsköket med sina örtkryddor, olivolja, citron och flingsalt? Perfekt med en rosé till! Många roséviner – särskilt sorterna från just de varma länder i Medelhavet – har fina inslag av både färska och torkade örter som rosmarin, timjan och mynta. Matcha gärna med en fräsch sallad som möter upp smakerna i vinet; kanske med vattenmelon eller vit persika?

Våga tänk rosa, när du tänder grillen ikväll. Rosa är hett.

 1https://media.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2016/07/tallrik-med-melonfetaostsallad-och-grillade-sejfiler.jpgLas Torres Rosé Reserva Cabernet Sauvignon 2016, nr 6489. 79 kr

Här får vi mängder med läcker frukt; svarta vinbär, hallon, björnbär och örter. En sval och frisk cabernet sauvignon från den kända familjefirman Torres, som har vingårdar i Spanien, Chile och Kalifornien.  I matväg tänker jag grillade revbenspjäll med en fyllig bbq-sås. Tillbehör: rostad sötpotatis och smulad fetaost. Vinet är etiskt märkt och kommer från Chile.

Rosévin = grillvin

Cassiopea Bolgheri Rosato 2016, nr 4023. 119 kr

En blend på två druvor; merlot och cabernet franc. De står för de mörka bären och de friska smaker av lingon och tranbär. Varma medelhavsörter får vi med på köpet, då druvorna kommer från en solig del av Toscanas kust.

Cassiopea blir utmärkt till en hel grillad kyckling som marinerats i örtkryddor och citron. Tillbehör: en sallad på ruccola och parmesan.

Rosévin = grillvin

Puycheric Syrah Rosé 2016, nr 2209. 69 kr

Saftigt och fruktig från södra Frankrike, som förvisso är helt torrt men den härliga frukten är både inställsam och matvänlig. Varför inte prova till grillad laxfilé som kryddats med chiliflakes? Servera med en sallad på glasnudlar, fint hackad chili och tunt skivade grönsaker. De fruktiga smakerna av hallon, blodapelsin och söta röda vinbär gillar hetta.

Rosévin = grillvin

1https://media.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2015/12/ktt-grillat-revben.jpg

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer