Svenska flaggan
Rosévin för 100-lappen
Skriven av Sofia Ander

Rosévin för 100-lappen

Kollegan Magnus har redan kommit med ett knippe rosa tips. Ursprung: Österrike och Tyskland. Jag vill inte vara sämre och fyller därmed på den rosa listan inför stundande balkonghäng och somrig mat. Ursprungen är Frankrike och Italien. Prislappen: ungefär en 100-lapp. Längre fram blir det en djupare titt på viner som kostar en lapp till. 

Rosévin för 100-lappen

Det fanns en tid då i stort sett all rosé var en kopia av Provence. Ofta en blek kopia. Ljust ljust rosa. Nästan vitt. Ingen skugga över Provence – de ska få göra sin rosé. De är ju experter på det! Samt störst i världen. Men mångfalden försvann där ett tag. Nu tycker jag att producenterna har hittat tillbaka till sina rötter. Vinerna har fått mer färg och mer attityd. Mer identitet helt enkelt. Då blir det också roligare för oss konsumenter att botanisera på hyllorna. 

Det går också att hitta många sympatiska och härligt inbjudande roséviner för 100-lappen. Viner som passar till hänget på balkongen eller uteplatsen. Till småplock och chark. Sallad nicoise, räkmackan eller gravad lax. Gazpacho och tapas. Sushi och mat med lite hetta. Till fisksoppa och vegetariska rätter. Meze och ljust grillat kött. Vi har både tipsen och recepten. Njut av våren – med ett glas rosé i handen. 

Kika även in på Dryckeslistan.se, där vi fyller vi med på nya rosétips varje vecka. Viner som finns på hyllan, att beställa och i olika format och förpackningar. Alltid med inspirerande matmatchningar.

Vi börjar vinresan i Frankrike och fortsätter därefter till Italien

Joseph Pellerin Côtes-du-Rhône Reserve Rosé 2022, nr 72949. 89 kr. Fast sortiment

Grenache-saftigt och fyllt med rabarber, granatäpple, vita vinbär och ett gäng torkade örter. Detta är mycket rosé för en liten investering. En extra plus för lättviktsflaskan och skruvkapsylen. Sånt gillas. Lika mycket som det charmiga innehållet.

Château Bonnet Rosé 2022, nr 71814. 119 kr. Ordervara

Uppfriskande med en lätt rökig ton. Njut av vita och röda vinbär, granatäpple, en myntakvist och knastrande mineraler. Klassiskt och snyggt från pålitliga André Lurton, som ligger bakom flera hus i Bordeaux, bland annat Bonnet. Certifierad enligt HVE – High Environmental Value. En av de mest strikta certifieringarna för hållbar vinproduktion. Även tillgänglig på magnumflaska, för det stora vårminglet.

Rosévin för 100-lappen     Rosévin för 100-lappen

 

Guigal Côtes du Rhône Rosé 2021, nr 50612. 129 kr. Ordervara

Att Guigal är mästerliga på rött och vitt vin – det vet vi redan. Men rosé är de inte så pjåkiga på heller! Detta är en klassisk blend på större delar grenache, cinsault och syrah. Den rosa färgen bjuder onekligen in, och smakerna förför. Det är körsbär, vilda örter, rosor, röda äpplen och mineraler. Avslutet är ihållande och pirrar till. Gott! Hint hint – missa inte deras rosé från Tavel som lanseras senare i maj. Där kan vi snacka smak, kraft och färg.

Rabiega Triplette Rosé 2021, nr 56597. 124 kr. ordervara

Körsbär, rabarber, pigga apelsiner och svalkande syror. Trevlig Provence-rosé med fin energi och sötsyrlig frukt som fixar allt från en fräsch sallad till tomatbaserad fiskgryta med aioli. Görs på hela fem druvor: cinsault, syrah, grenache, tibouren och carignan.

Rosévin för 100-lappen     Rosévin för 100-lappen

Vi tar oss vidare mot Italien där man har en bra bredd av rosé. Samt schyssta prisnivåer. De landar som nummer två med cirka 100 artiklar på Systembolaget. En bit efter Frankrike som har dubbelt så många med över 200 olika roséviner.

Colle Reale Cerasuolo Rosé 2022, nr 2242. 99 kr. Fast sortiment

Härligt, fruktigt och oj så smarrig! Alltid en personlig favorit med inbjudande skön frukt som hallon, jordgubbar, aprikos, persika och apelsin. Ursprung är Abruzzerna i Italian och druvan är därmed montepulciano, odlat enligt ekologiska principer med certifiering. Allt som behövs nu är antipasti och sol.

Le Due Arbie Rosato 2022, nr 2416. 115 kr. Fast sortiment, finns i fåtalet butiker.

Sangiovese-rosé med fräschör, hög syra och mineraldriv. Livligt och saftig i stilen, med fin kraft från maraschino-körsbär, granatäpple, tranbär och örter. Tappas på lättviktsflaska och finns även tillgänglig på halvflaska för 65 kronor. Vinet är dessutom ekologiskt certifierat.

Rosévin för 100-lappen   Rosévin för 100-lappen

 

Albia Rosé 2022, nr 2248. 129 kr. Ordervara

Albia kommer från det klassiska och skickliga vinhuset Ricasoli i Chianti Classico. Här kombineras sangiovese med 20 procent merlot och formar ett livfullt vin med trivsamt bett, skön kraft och rökig mineral. Stilen är rödkrispig á la sangiovese, full av energi och skärpa. Kan stoppas undan ett år eller fler.

Josetta Saffirio Langhe Rosato 2022, nr 72448. 139 kr. Ordervara, säljs i förpackning om sex flaskor.

Rosaskimrande nebbiolo i sitt esse. Smakkalas där vi bjuds på syrliga bär från skogen, vilda rosor, mineraler och krispig vattenmelon. Det är tur att vinet säljs lådvis! Köp och njut i vår, sommar och även nästa till rätter som vitello tonato och tonfisktartar.

Rosévin för 100-lappen   Rosévin för 100-lappen

Bild från DinVinGuide

Rosévin för 100-lappen

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer