Svenska flaggan
Röda livfulla vårviner
Skriven av Sofia Ander

Röda livliga vårviner 

Den kom till slut, den efterlängtade våren. Det var ovanligt segt i mars och i början på april. Många bakslag, onödig snö och kalla vindar. Fast nu kan vi ställa fram grillen enligt sommartidens devis. Rota bland vårjackorna, och kolla in beståndet av röda vårviner!

Röda livliga vårviner

Vad är ett rött vårvin för dig? Är det ett rött med kraft och djup för grillen? Eller föredrar du det slanka, sirliga och svala? 

För egen del beror det helt och hållet på tillfället och humöret. Och givetvis på vad som till slut landar på middagstallriken. Än så länge är det en bit kvar till långa lediga kvällar. Tiden för grill och chill. Men vi kommer dit, och jag lovar – tips på skräddarsydda grillviner kommer också.

Det blir istället ett vinglas med bred kupa, vidöppet och redo för vårens saftiga, livfulla och vibrerande röda viner. 

Druvmässigt tänker jag mig pinot noir, en skvätt nebbiolo från Langhe eller Alto Piemonte, kanske en droppe poulsard eller troussard. Och mer än gärna sangiovese i den lättare stilen. Kadarka, Ungerns motsvarighet av pinot noir, hamnar också i samma skola. Precis som nerello mascalese. Etnas skönhet. Mencia kvalar också in, precis som garnacha från höga höjder. Cinsault från Sydafrika är en till värdig röd vårvinare. Vi kan göra en lång, livlig lista. Men det hänger inte alltid på druvsorten, det är också en fråga om vinmakare och vinstil. Klimatet och årgången spelar in det med.

I vår omfattande druvguide kan du läsa mer om ovan druvor

 

Matmässigt då? Låt vinet styra för en gångs skull. Inte tvärtom. Våren är en underbar årstid med sin grönska, sina primörer och fina råvaror. Sparrisen har anlänt. Vårkycklingen med den. Vi har svenska rödbetor i affärerna. Salladskål. Knipplök, purjolök och morötter. Gör det enkelt; tänd grillen och lägg på allt från lax till kryddiga korvar och ljust kött. Mat som inte alls skriker efter fullblodsvinet. Mat som trivs bäst i sällskap av de röda nätta vinerna.

Det är naturligtvis en smaksmak, men jag föredrar att servera denna vinstil lätt kyld. Direkt från vinskåpet, källaren eller kylen, runt 10 grader. Helst i stora kupor så blir det lättare för alla dofter och aromer att titta fram. Följt vinet när det sakta stiger i temperatur och njut av det till till årets bästa råvaror.

Nedan får ni ett urval av viner i båd fast sortiment och via beställning samt en tillfällig lansering. Den röda tråden är just kategorin – röda vårviner. Priset? Från 99 kronor och uppåt.

För fler tips och recept – kika in på Dryckeslistan.se, som vi uppdaterar varje vecka med viner i båda fast sortiment och beställning.

 

Manincor Mason 2020, nr 53871. 469 kr. Ordervara

Alto Adige är Munskänkarnas vinort i år. Där finns mycket att upptäcka, men då får man vara beredd att betala en vinslant. Fast Mason på 100 % svalodlad pinot noir är värd alla sina kronor, och kostar faktiskt inte mer än många jämnlikar i Bourgogne. Den kostar snarare mindre.

Detta är ett vin där skärpan är full påslagen, på alla parametrar. Det är rasande frisk, rent, livfullt och mineralerna väller fram likt en vårflod, som bär med sig blodapelsin, röda körsbär, röda vinbär och väldoftande kryddor från faten. Tjusigt som få.

Francis Ford Coppola Santa Barbara Pinot Noir 2021, nr 55980. 229 kr. Ordervara

Filmmakaren Coppola är rätt vass på vin också. Santa Barbara smakar av sin växtplats och klimat. Stilen är charmigt solmogen och kommer med en korg fylld av friska hallon, varma jordgubbar, söt peppar och muskot. Välgjort och väldigt gott till helgrillad lax med lite hetta och rostad sötpotatis.

Röda livfulla vårviner   Francis Ford Coppola Santa Barbara Pinot Noir 2020

Agricola Molino Selvaggia 2022, nr 56405. 139 kr. Ordervara

Ditt nya husvin? Kombon flörtig-frukt och flörtig-prislapp bäddar för det. Det är hallon, körsbär, plommon och bra syror, och det blir sotade primörer, mozzarella och chark till vårmiddag. Ursprung är Piemonte och druvduon består av 60 procent nebbiolo och resten barbera. Ett litet falla-pladask-vin.

Rooted Cinsault 2021, nr 93169. 109 kr. Fast sortiment, finns i cirka 100 butiker.

Saftigt, svalkande och direkt välkomnande i sin ärliga och rättframma stil. Solvarma jordgubbar, hallon, riven muskotnöt och silkiga tanniner räcker länge en ljummen vårkväll. Speciellt till vårkyckling och en krämig murkelsås. Eller ugnsbakade rödbetor med bönor en en kräm på chevre. Har man inte upptäckt cinsault ännu så är detta hållbara val en utmärkt start. Druvan är onekligen på gång i Sydafrika, där man får fram den röda spröda frukten och fräschören till en schysst prisnivå.

Röda livfulla vårviner     Rooted Cinsault 2021

 

El Hombre Bala 2020, nr 90456. 218 kr. 3600 flaskos lanserades 24/3 och finns kvar i flertalet butiker. 

Uvas felices – glada druvor. Visst är det så! Glad vindrickare är det också som får njuta av röda hallon, röda körsbär, vilda jordgubbar, röd apelsin, en örtig hint av malört och många hintar energi.                                                                                          Sofias tips - tillfälligt sortiment 24 mars 2023

Alltid ett solklart garnachaköp från firman Uvas Felices som äger gårdar i flera delar av Spanien.

Med El Hombre Bala befinner vi oss på hög altitud utanför Madrid. Vinstockarna har en ålder mellan 40 och 60 år och skapar precis det där som är så klassiskt för höghöjdsgarancha – stram och pirrande rödfrisk frukt och sandiga tanniner.

Bild från DinVinGuide

Röda livliga vårviner

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer