Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Rioja och vinerna  - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Rioja och vinerna 

Mars och spanskt tema hela månaden ut. Det vore tjänstefel att inte nämna regionen Rioja. Även om det finns så mycket mer att upptäcka i dagens Spanien. Fast Rioja är och förblir en av de främsta och mest omtalade delarna i landet. 

Rioja var den första regionen i Spanien, som fick kvalitetstämpeln DOC, Denominación de Origen Calificada. Detta var 1991. Flaskorna från Rioja har en tydlig symbol på baksidan, i olika färger beroende på lagringstiden av vinet. Det skulle dröja ända till år 2000, som en annan region fick samma stämpel. Nämligen Priorat.

Riojabild

Regionen med sina dryga 18.000 hektar med vinodlingar, delas in i de tre subdistrikt.

Rioja Alavesa är den nordligaste delen. Den ligger i provinsen Álava i País Vasco, alltså i Baskien i norr. Alavesa anses vara det främsta området för tempranillo, tack vare de gula lerjordarna och svalka från Atlanten.

Rioja Alta, (Höga Rioja), ligger längst norrut, åt väst. Det är också ett svalt område, som skyddas av bergkedjan Sierra de Cantabria.

Rioja Baja, som går in regionen Navarra) ligger längst söderut. Detta är den varmaste delen, där framför allt druvan garnacha trivs.

Druvan tempranillo är den dominerande i området. Rött vin står för 75 procent av den totala produktionen. Andra viktiga blå druvor är garnacha, mazuelo (carignan) och graciano. På den vita sidan dominerar viura. Även små delar malvasia och garnacha blanca är planterat.

Eftersom det har hänt så mycket i Rioja under åren, med nya producenter, nya stilar och vinmakning m.m, brukar man prata om två kategorier av vin. Klassisk touch traditionellt. Och modernt och fruktigt. Det är fortfarande tempranillo som har huvudrollen.

Jag har valt ut två viner, i respektive stil. En superklassisk, med lång lagring på både ekfat och flaska. God att dricka idag, men kan sparas längre om man så vill. Den moderna är stram och frisk och behöver lagras för att komma till sin rätt.

EL CLÁSICO

Montecillo Gran Reserva Selección Especial 2001, nr 99323. 279 kr. Lanseras idag 4/3.

Vad som gör Montecillos Gran Reserva Especial, är framför allt årgången. 2001 tål att jämföras med 82, 95 och 94, som alla klassades med benämningen ”Excellent”. Då blir det ett excellent vin också, särskilt eftersom frukten kommer från utvalda gårdar med gamla vinstockar. Vinet görs för att lagras. Enligt Montecillos själva kan detta vin klara ytterligare ett decennium eller två. Däremot ska du inte vänta så länge med att köpa det. Den 4 mars lanserades 1200 flaskor på SB…

Stilmässigt är detta en ursprungstypisk Rioja. Mustigt, lite mulligt och magiskt. Det är friskt och läskande med smaker av valnötter, körsbär, plommon och nypon. Snyggt som tusan. Och priset, det är alldeles för lågt. Men det säger vi inte till Montecillo.

1022007

EL MODERNO

Vina Artadi Vinas de Gain 2013, nr 99215. 239 kr. 1200 flaskor släpptes i oktober. Finns kvar i utvalda butiker. 

Under tiden som du njuter av El clasico, så ligger Artadi fint i källaren eller vinkylen. Där kan den behöva några år på sig, för utveckling och mognad. 2013 är ännu stram och mycket frisk, med bra tanniner och lite dämpad frukt. Vid första sniffen hittar vi körsbär, vildhallon och mogna jordgubbar. Här finns också en frisk mineralitet och lång, ren eftersmak. Hav tålamod, åtminstone i 5 år. Vinas de Gain kommer dock klara minst ett decennium.

973971

Vill du prova mer klassisk, old school Rioja? Leta efter vinerna från Faustino, Conde de Valdemar, Marques de Riscal , Beronia, Muga, La Rioja Alta och Bodegas Franco Epanolas.

Föredrar du det moderna Rioja? Då är vinerna från Finca Allende, Remirez de Ganuza, Baigorri rätt för dig.

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer