Svenska flaggan
Prova grillviner, utanför boxen - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Prova grillviner, utanför boxen

Sommaren och semestrarna är i full gång. Svenskens favoritsyssla också. Grilla alltså. Under sommaren, eller under ett paraply, grillar vi allt vi bara kan. Hela tiden. Låt oss tänka lite utanför boxen (ja, den boxen) och prova viner från spännande och udda ursprung. Prova nya druvor, regioner och nya maträtter. Vinvärlden är stor, öppen och fantastiskt. Den bara väntar på att bli upptäckt.

Jag tycker också att man ska våga lägga lite mer pengar på sitt grillvin. Varför måste det vara enkelt och billigt, när vi lägger tusenlappar på just grillen, maten och tillbehören. Ett lite bättre vin, med högre kvalité, ger så mycket mer smak och njutning tillbaka.

Vi börjar grillandet i Grekland. Ett aktuellt land, på många vis. Men politiken lämnar vi därhän och tänker mat och vin istället. Det blir trevligast så. Särskilt med Cava Amethystos i glasen. Ett rött, rejält vin från Makedonien, en region i norra Grekland. Vinet består av 100 % cabernet sauvignon, som lagrats i 15-18 månader på franska ekfat. Därefter ytterligare två år på flaska, innan lansering. Ändå kan det lagras många år till. Jag tror på minst 10 år, utan problem. Det är bra för ett vin under 300 kronor. 

Stilen är stram och stadig, med fina tanniner som längtar efter mat – nåt grillat kanske? Här finns också ett fint djup och bra mineralitet, tillsammans med drag av ceder, cassis och körsbär. Vi kör nåt halvgrekiskt till; en välmarmorerad biff, rostad potatis och en fräsch sallad med massor av fetaost, oliver och grekisk olivolja. Ingen risk för grekiska draman här inte!

Amethystos 2006 ligger i BS och kostar 284 kr. Nr 74137. Aktuell årgång är 2006. 

amethystos

När vi istället är sugna på en hederlig hamburgare, tänker i alla fall jag USA. Stort, smakrikt och mycket. Rökig, salt bacon och söt bbq-sås längtar en flytande jänkarkompis. Kompisen heter zinfandel. Ibland är zinfandel slapp, sötsliskig och rätt tråkig. Eller så är den pigg, fruktig, fräsch och på hugget. Som Silver Palm Zinfandel. Den har fått sällskap av några procent barbera och petite sirah, för lite mer struktur och finess. Det gillar vi. För detta är snyggt, ovanligt snyggt faktiskt. Vinet är juicy, fruktigt, men ändå seriöst med friska inslag av plommon, vildhallon, tranbär och lite juliga kryddor. Hamburgarens och din bästa vän. 

Alkoholen ligger på 14,5 %, hyfsat lågt för en zin. Har lagrats på både franska och amerikanska fat.

Silver Palm Zinfandel 2012 ligger i BS och kostar 199 kr. 

SilverPalm_zin_nv-91x300

Trött på rött och kött? Kanske fisk, fågel eller mittemellan istället? Jag älskar en klassisk Caesarsallad, med kyckling, knaperstekt bacon, krispig romansallad och krämig dressing. Till detta känns det självklart med ännu ett jänkarvin. Silver Palm gör även en finfin chardonnay, i samma anda. Balanserat och välgjort. Frukten kommer från Russian River Valley, Mendocino County, Alexander Valley och Central Coast. Bara 30 % av vinet har lagrats på ekfat. Det är med andra ord ett rent och friskt vin, med fint integrerade fattoner och krämig, rund textur. Jag hittar också toner av aprikos, persika och ananas. 

Grilla en hel kyckling på grillen, eller marinerade lårfileér. Bacon kan du slänga på grillen, köp tjocka bitar. Det är inne att grilla sallad, så varför inte ge romansallad lite glöd också. Stora klunkar chardonnay hjälper i grillhettan.  

Silver Palm Chardonnay 2013 ligger i BS och kostar 199 kr. 

flaskbild-Silver-Palm-Chardonnay-94x300

Vankas ett smakrik lamm på grillen, bör vi välja ett lika smakrikt vin därefter. Lamm tål kryddor, som rosmarin, timjan m.m. Så var inte rädda för att ösa på med örterna. Marinera några goda lammkotletter i ovan kryddor och prova till ett lika örtigt och fylligt vin från Sydafrika. Jag tycker att många av vinerna därifrån, dras med för mycket rökighet och ibland en bränd ton. Rudi Schultz Syrah har dock balans. Den är ren och kraftfull, proppad med druvtypiska drag som skogsbär, anis, örter och lite peppar. Visst smakar det Sydafrika, men distriktet False Bay har ett svalare klimat som ger fin fräschör till vinerna. False Bay ligger bara några mil från Kapstaden, i regionen Stellenbosch. 

Rudi Schultz Syrah 2014 ligger i BS och kostar 159 kr. 

Efter tunga, rejäla viner, är det extra gott med ett aningen snällare och friskare vin. Ett vin med mineralitet, pigg syra och röd, syrlig frukt. Jag tänker så klart på en cabernet franc från regionen Istrien i Kroatien! Här finns nämligen vinfirman Degrassi. Den grundades för cirka 20 år sedan sedan och har gjort mycket för Kroatiens vinindustri. Degrassi gör vin på både inhemska och internationella druvor. Detta vin innehåller 100 % cabernet franc. Perfekt till grillad fågel, smakrika korvar eller en fin fläskkotlett, gärna med ben. Passa på att grilla en massa grönsaker också och servera med en god yoghurtsås med örter. 

Degrassi Cabernet Franc Contarini 2010 ligger i BS och kostar 179 kr. 

degrassi

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer