Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Privatimport- hur funkar det? - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Privatimport- hur funkar det?

Ni har kanske läst och hört om det förut; privatimport av alkoholhaltiga drycker. Men hur funkar det egentligen och hur går man tillväga?

Systembolaget är uppbyggt på flera sortimentsmodeller. Ett sortiment är fast, och där fylls det på med drycker fyra gånger om året. Därefter har vi släppet med små partier, som i regel sker två gånger i månaden. Alla dessa drycker är synliga, de finns alltså på hyllorna under en lång eller begränsad tid.

Beställningssortimentet är ännu ett sortiment, där alla drycker finns tillgängliga via Systembolagets hemsida. Ett konto och några knapptryck är allt som behövs för att du ska få din order till närmaste bolag. Många importörer väljer att lägga upp sina produkter i BS (beställningssortimentet) för att göra dem åtkomliga för oss konsumenter. Kanske är det ett gott vin du provade på en mässa eller på senaste restaurangbesöket.

Flera importörer har direktlänkar till Systembolaget via sin hemsida, vilket gör det ännu smidigare att beställa hem de viner du önskar. Att registrera produkter i BS innebär däremot mer administration och jobb för en importör. Det tar dessutom lite tid att få ett BS-nummer klart från Systembolaget.

Logistikkostnaden blir även något högre eftersom de flesta order blir ”plockorder” istället för att ett helt kolli skickas.

 

Ett annat av Systembolagets sortiment är det som kallas för privatimport. Där ligger viner som en importör kanske bara har en liten allokering av. Det kan även vara viner som enbart är avsedda för restauranger. I regel är det små importörer som samarbetar med mindre producenter, som håller sig till privatimport istället för BS.

Hur går man tillväga då? 

Först och främst behöver du registrera ett konto hos Systembolaget. Det gör du enkelt via denna länk: https://www.systembolaget.se/mina-sidor/skapa-konto/

Samma konto/inlogg använder du vid beställning av BS-varor.

Därefter fyller du i en blankett (online) gällande din förfrågan om en privatimport. Det som krävs är information om dryck, årgång, importör med mera.

Allt skickas in till Systembolaget, som i sin tur kontaktar importören. Nu är det bara för dig att invänta en offert och orderbekräftelse från Systembolaget. Accepterar du offerten kan du räkna med cirka två veckors leveranstid, beroende på produkt.

När dina varor anländer till butiken aviseras du via ett sms eller mail. Betalning sker på plats i din valda Systembolagsbutik.

Mer info här: https://www.systembolaget.se/bestalladrycker/privatimport/

Redo att lägga in din första order via privatimport? 

 

Duktiga importören Vin & Oliv har ett fint sortiment, där en stor del är tillgänglig via BS. Ännu mer hittar vi för PI(privatimport). Deras hemsida är tydlig och där kan du direkt lägga in en förfrågan för olika viner.

http://www.vinoliv.se/sortiment/privat/

Slå till på en cannonau från Sardinien eller prova AR.PE.PEs stiliga viner från Valtelllina.

Winetrade som fokuserar på små odlare, biodynamiska och naturliga viner har en lockande vinlista på sin hemsida. Klicka på producentnamnet så ser du vad som finns tillgängligt via PI. Spanska Bodegas Maraones och Comando G är två av min favoriter.

http://winetrade.se/kund/privatkund/

Words & Wines är en relativt nystartad importör med siktet på det nya, moderna Spanien.

På hemsidan hittar man en tydlig beskrivning av hur en PI går till. I dagsläget jobbar de främst mot restaurang, men vem som helst kan lägga in en förfrågan på en PI. Det är ju enkelt, eller hur? Våga testa det ”nya” svala Montsant till exempel.

http://wordsandwines.se/privatimport/privatimport-via-systembolaget-inte-svart-alls/

Vinobele är en annan liten importör som jobbar med stora viner. De har bland annat mäktiga Darioush från Napa i portföljen. Gillar du cab från Napa är det inte så mycket att fundera på. Årgång 2013 av deras Cabernet Sauvignon lanserades i december och är snart slut. Men då finns 2014 att köpa via PI istället. Samma pris, 891 kronor vilket är ovanligt lågt för ett toppvin från regionen.

http://www.vinobele.se

Savino är en till liten pärla, med ett vinnande sortiment. Vad sägs om Burlotto, Aldo Rainoldi och Tornesi till exempel?

För kontakt och mer info: http://savino.se/privatkunder/

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer