Svenska flaggan
Portugal för 100-lappen - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Portugal för 100-lappen

Portugal är ett av de vinländer som ger stor valuta för vininvesteringen. Fynd och prisvärd är två slitna och småtrista uttryck, men Portugal kan ta åt sig av dessa med den äran. På hyllan står många ess från 60 kronor (!) och uppåt och bara väntar på dig. 

Sommaren 2018 är också ett fynd, minst sagt. Den är helt gratis och verkar flyta på i oavbruten takt, med sol från tidig morgon som sedan lämnar oss med underbara ljumma kvällar. Ta vara på dem. Grilla, sola, bada, umgås, lek, promenera och prova att bara vara så mycket det går. 

Och drick vin om du känner för det. Dra åt svångremmen kan vi göra när mörkret fångar in oss och hindrar oss från att umgås och leva utomhus. 

Med andra ord, grilla ikväll igen. Har du missat de portugisiska röda vinerna i sommar, är det dags att ändra på det nu. DinVinguide.se tipsar om fyra finfina portugiser, för endast en hundralapp som smakar gott, mycket och skräddarsytt till mat med grillränder. Alla finns tillgängliga på Systembolaget. 

 

Bild från DinVinGuide

Rabisco Reserva Cabernet Sauvignon Touriga Nacional 2015, nr 2043. 99 kr

Rabisco lanserades i fast sortiment i december förra året. Ett vintervin – absolut. Och lika mycket ett sommarvin. Skruvskapsyl och ynka 99 kronor samt finfina smaker, kvalar direkt in i kategorin sommar tycker jag.

Här får vi njuta av röda bär, som lingon, tranbär, mogna skogsbär och ett stadigt knippe med örter. Men varför är det en stork på etiketten? Den har till och med ett namn, Paul do Boquilobo, och har mer eller mindre bosatt sig på vinegendomen. Klart man ska vara med på bild då!

Strålande gott till grillad salsicca med örter eller örtmarinerad karré och en krämig potatissallad.

Innehåll: 50% cabernet sauvignon och 50% touriga nacional.

Ursprung är Tejo, som ligger cirka 10 mil norr om Lissabon längs floden med samma namn. Ett vinområde som är väl värt ett besök, DinVinguide.se gjorde en djupdykning där för några år sedan. Tejo har ett stort antal fantastiska viner som inte kostar en förmögenhet men levererar kvalité. Det är kul att detta vin kommit till oss på Bolaget!

Bild från Dinvinguide

Casa de Vila Verde 8 Keys Reserva 2014, nr 2534. 119 kr

Casa de Vila Verde är gjort på nästan uteslutande inhemska druvor. Mer sånt tack. Portugal har en skattkammare fylld med lokala storheter, både på den vita och röda sidan. Vad sägs om ett glas trincadeira, arinto, baga, loureiro eller viosinho?

Det här är ett mustigt och stadigt vin, som bjuder oss på friska körsbär, vildhallon och gott om kryddiga inslag av lagerblad, anis, rosmarin och ceder.

Lamm, som marinerats i citron och rosmarin blir utmärkt till. Eller porchetta om du vill jobba lite extra i köket.

Innehåll: 40% tinta roriz, 30% castelão, 15% alicante bouschet och 15% syrah .

Ursprung är Lisboa, som tidigare hette Estremadura.

Bild från Dinvinguide

 

Frei Joao 2013, nr 2401. 99 kr

En av topparna i det fasta sortimentet, som fylldes på den 1 juni. Ursprung är Bairrada, där man framför allt odlar baga – en lokal druva som växer upp på lerrika jordar.

Vinet har redan fått en smygande mognad, men klarar många år till. Doften och smaken är stor och expressiv. Tänk friska röda och mörka bär, färska örter, mineraler, söta kryddor och uppfriskande sälta i eftersmaken.

Lagra vidare, eller korka upp till ryggbiffen med kryddsmör.

Innehåll: 30% baga, 25% touriga nacional, 25% tinta roriz, 10% syrah och 10% merlot .

Ursprung: Bairrada, som ligger vid kusten en bit söder om Dourodalen.

Bild från Dinvinguide

Quinta dos Castelares 2016, nr 2030, 89 kr.

Nästan för billigt, men som sagt – Portugal levererar även för små hundralappar. Ännu ett vin i fast sortiment, som lanserades vältajmat den 1 juni. Gjort på flera av de klassiska Dourodruvorna, så vi kan räkna med mulliga och fylliga smaker. Skogsbär, mörk choklad, lite kaffe och färska örter ingår i köpet.

Gott till mycket – gärna en hemgjord hamburgare på högrev.

Innehåll: 50% touriga nacional, 25% touriga franca och 25% tinta roriz, vilken heter tempranillo i Spanien.

Ursprung: Dourodalen, som ligger i norra Portugal, vid gränsen till Spanien.

Bild från Dinvinguide

 

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer