Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Pizza - och därmed basta! - DinVinguide Pizza - och därmed basta!
Skriven av Sofia Ander

Pizza – och därmed basta!

Vad är ett pizzavin? En bastflaska serverat på rutiga dukar hos lokala pizzakrogen? Eller en flaska med en pizzaslice på - det finns faktiskt en sådan. 

Pizza – och därmed basta!

Svaret är inte helt enkelt, men jag skulle säga ditt favoritvin. Precis som din favoritpizza. För det finns inte bara en typ av pizza. Den kommer i många skepnader, färger, sorter, på olika degar och med olika historik. 
Den kanske mest kända i dagsläget är ändå den napolitanska pizzan. En pizza som knappt fanns i Sverige för några år sedan. Vi fick nöja oss med Billys och ibland en pizza mexicana från hämtstället runt hörnan. Kanske en buffé på Pizza Hut när man var riktigt hungrig. Idag ser det helt annorlunda ut, mycket tack vare den napoleonska vågen som har svept över Sverige. 
Italienarna tar som bekant sin mat på allvar. Så är det även med den napolitanska pizzan. Konsten att göra denna traditionella pizza, blev utsedd till immateriellt kulturarv av Unesco år 2017. Mjölsorten ska vara Tipo 00 – den är bäst för lång jäsning. Tomaterna och osten är ursprungskyddade, och får enbart komma från regionerna Kampanien eller Lazio. Pizzan ska därefter gräddas i 60 till 90 sekunder, i en ugn där temperaturen ligger mellan 430 grader och som mest 480 grader Celsius. Tunn deg med höga kanter är också a och o. 
Läsa gärna mer om konsten och kraven, att göra pizza på Unescos sida. 

Som vanligt är vi snabba att anamma trender i Sverige. Napolitansk pizza är inget exotiskt längre. Trenden har också banat vägen, och kavlat degen, för andra typer av kvalitetspizzor. Sorter med goda fyllningar på lokala råvaror, anpassade efter säsongen. Tunna och frasiga, andra tjockare och även al taglio, fyrkantig pizzaslice, som är mer vanlig i Rom.
Men all pizza, eller låt oss istället skriva; all deg med god fyllning på är inte nödvändigtvis italiensk. Från Alsace kommer flammkuchen eller tarte flambée. Här toppas en tunt utkavlad deg med crème fraîche, fina skivor gul lök och rökt sidfläsk. Pitabrödet, som är vanligt i Mellanöstern och en del medelhavsländer får också ses som en variant av pizza. En del bakas som mindre bröd och fylls därefter med protein och sås. Andra är tunna och utbakade, som libabröd, och toppas med lokala råvaror i form av meze, grillspett, grönsaker och såser av olika slag.
Det är något visst med nybakat bröd. Tunt som frasigt. Med eller utan tjocka kanter, med mängder av smält ost. Med syrlig tomatås och sardeller. Med färsk hyvlad svamp och krämig ricotta. Eller kanske den lyxigaste varianten av dem alla – med löjrom, rödlök och crème fraîche.

Nedan får ni ett gäng vintips till olika typer av pizza, samt ställen att äta på. Vinvalen är kanske lite otippade, och förhoppningsvis kan de får er att prova något nytt.

Panizzi Vernaccia Vigna Santa Margherita 2019, nr 93935. 179 kr. 2400 flaskor anlände 19/10.
Kul återköp på en druva som lätt glöms bort och inte riktig lyfts fram. Frukten kommer från en enskild vingård och utvald frukt bidrar med fin kryddig ton av peppar, körvel, gröna plommon, mandlar och syradriv med snyggt bett i slutet. Prova till en pizza bianca, gärna med sardeller och oliver. Eller en variant med tonfisk med kapris.
Här kan även en verdicchio eller vermentino passa bra till. För att fly mörkret – en rosé.
il Principe Langhe Nebbiolo 2018, nr 50984. 149 kr. Ordervara
Stilig Langhe som räcker länge, gjort i en stil som slår ut en del dyrare etiketter som börjar på B. Källartemp och stora kupor lockar fram nypon, pomerans, röda syrliga körsbär och finkorniga tanniner. Funkar lika bra till en vit pizza med svamp och fräst svartkål, som en klassisk röd med parmaskinka och hyvlad parmesan. Mums!
Andra goda val är till exempel en dolcetto, sval Chianti eller en pinot noir.
Sofias tips - tillfälligt sortiment 19 oktober 2021    Pizza - därmed basta!

Cleto Chiarli Lambrusco Vecchia Modena Premium 2020, nr 51747. 149 kr. Ordervara 
Pizza - därmed basta!Lambrusco, per que? Per que no skriver jag! Det gäller bara att hitta den torra, viniösa varianten som italienarna själv skulle vilja sippa på till sin pizzaslice. Här får vi charmen, glimten i ögat och ett bra exempel på druvan lambrusco di sorbara i ett. Maxad mix på körsbär, tranbär, osockrade rårörda lingon och mineraler som väcker aptiten. Särskilt på en Quattro staggione!
Läs gärna mer om Lambrusco i Anders intressanta artikel nedan.
Vill du hellre ha ett rött och stilla uppfriskande vin? Spana efter Bardolino, klassisk Valpolciella eller varför inte en gamay.

Louis Roederer Collection 242, nr 7602. 469 kr
Ny spännande cuvée från Louis Roederer, där mer reserve-vin, en del solera-vin och lägre dosage höjer smakerna och friskheten. Snyggt med gula plommon, mineraler, energi, rökig kalksten och krämiga syror.
Lyxigt och läckert till frasig pizza som bottnas med en tunt lager crème fraîche och därefter toppas med stora klickar löjrom, mer crème fraîche, gräslök, mald svartpeppar och gärna riven parmesan.
Våga dig även på ett bubbel från Storbritannien, eller en torr cava.
Wolfberger Pfersigberg Grand Cru Riesling 2017, nr 2513. 299 kr
Ståliga syror, inlagd aprikos och nektarin med citronskal och grapefrukt som syrligt umgänge. Genuint, klassiskt och energiskt från Alsace. Blir en strålande följeslagare till tarte flambé som har både syra och fett – något för rieslingsdruvan att jobba sig igenom.
Andra goda val är pinot gris från Alsace eller kanske en grüner veltliner från Österrike.
Oktober champagne      Sofias tips - fast sortiment 1 september 2021

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer