- Hem /
- skribenter /
- Anders Levander /
Lambrusco
Lambrusco

Lambrusco
Man brukar ju säga att det var redan romarna som startade vinodlingen i många områden. Så är inte fallet här i Emilia Romagna, när vi talar om Lambrusco. Det var faktiskt etruskerna som ursprungligen odlade Lambrusco. Romarna tog ju som bekant över landet och assimilerade etruskerna, bara man betalade sin skatt, som var så viktig för att finansiera de romerska trupperna. De som inte betalade gick ett tristare öde till mötes. Under denna tid lät man vinrankan växa på trädets stam. Ofta använde man popplar. Dagens vingårdar hade nog förundrat de gamla etruskerna eller romarna med rätlinjiga rader av vinrankor. Vinerna var kanske inte vad vi idag kallar vin. Förmodligen rätt oxiderade och volatila i smaken. Nu ska detta inte bli en historisk uppsats utan en vinartikel så vi lämnar etruskerna och romarna.
Lambrusco odlas och produceras framförallt i den mycket välmående regionen Emilia Romagna. En region som är känd för mycket. Parmaskinka, parmesanost, mortadella och Ferrari. Vin, mat och motorsport går som en röd tråd i denna region med dubbelnamnet Emilia Romagna. Det är en region som sträcker sig genom ett stort område i norra Italien och täcker stora delar av den bördiga Poslätten. Idag bor det drygt 4 miljoner personer här och huvudorten är Bologna. En annan känd stad är matstaden Parma med sin underbara skinka och ost. Vin och mat hänger ju intimt ihop så det produceras givetvis en hel del vin här. Ett av dessa viner är Lambrusco.
Vad är då Lambrusco? Det är faktiskt två saker. Ett lätt bubblande vin gjort på druvtypen Lambrusco. Lambrusco är nu inte
- Lambrusco di Sorbara – som ger ljusa viner både röda och roséviner.
- Lambrusco Maestri – som ger mjuka druvtypiska rödviner.
- Lambrusco Grasparossa – som ger rödviner av medelfyllig karaktär med lätt strävhet.
- Lambrusco Salamino – en druva som ger aromatiska och fylliga mörka viner.
Lambrusco är inget dåligt vin utan ett fantastiskt vin till det kallskurna som mortadella, parmaskinka och inte minst till parmesanost
Lambrusco
Mina och Lambruscons vägar korsades första gången sent på 1970-talet. Det var under min studenttid. Det var inte ett möte som gav några större oenologiska höjdarminnen. Varför då? Jo den Lambrusco jag provade var ett billigt industrivin gjort för export från Italien. Med andra ord ett veritabelt skitvin som även var sötsliskigt. Av den anledningen har det tagit många år för mig att återvända till detta vin. Idag har jag ett helt annat förhållande till Lambrusco sedan 25 år. Jag återupptäckte Lambrusco och lärde känna kvalitetsvinet Lambrusco. Inte det trista och söta röpangsbubblet jag hade provat i Sverige och även i USA faktiskt. Den stora exportmarknaden för Lambrusco var just USA historiskt. Jänkarna älskade detta söta och lätt bubblande vin och billigt var det ju.
Men nu ska vi tala om det fina och goda lambruscovinet jag idag möter i Emilia. De sämsta vinerna exporteras ofta, italienarna dricker själv de bästa vinerna. När man går in på någon av de trevliga små trattoriorna i Emilia så är det ofta Lambrusco som serveras till din antipasti. Kallskuren skinka och korv sköljs ned med röd ungdomlig pärlande Lambrusco och ja, – det är underbart gott. Samtidigt som det inte gör stora hål i din plånbok. Givetvis finns det en stor variation på Lambrusco och även vinets pris. Lambrusco är ett riktigt spännande vin tycker jag och framförallt till Emilias traditionella gastronomi.
För tio år sedan var jag bjuden på en stor middag på en av Italiens främsta restauranger i Modena, Osteria Francescana, med sina tre stjärnor i Guide Michelin. Vad drack vi till vår niorätters middag tror ni? Jo, olika typer av Lambrusco. Det var en överraskande och trevlig upplevelse att dricka detta bubblande unga vin till helt olika rätter. Då om inte förr insåg jag detta vins storhet, bara man väljer rätt kvalitet. Många av vinerna kom från den rätt stora producenten Cleto Chiarlo som även finns på Systembolaget.
Tenuta Venturini Baldini
På min resa i Emilia har jag ett möte med den relativt nya och progresiva producenten Venturini Baldini. Jag träffar förmodligen den
Julia är en driven kvinna som vet vad hon vill göra med sina viner. Hon vill skapa framtidens mer moderna Lambrusco utan att tappa de gamla fina traditionerna. Jag tycker verkligen om vad jag får i glaset och hon imponerar med sina viner av klart modernt snitt. Den nya typen av Lambrusco. Fortfarande har man ett ben kvar i det vackra och traditionella som Emilia en gång blev känt för. Ungdomliga mousserande röda viner. Perfekta till matregionens fantastiska matutbud. När man besöker
Det finns även en riktigt bra restaurang på vingården. En lokal restauratör satsar stort och är nog riktigt sugen på en stjärna i guiden om jag tolkar honom rätt.
www.venturinibaldini.it
Druva
Lambrusco
Tenuta Venturini Baldini
Jag provade ett antal viner som tyvärr inte finns tillgängliga i Sverige på Systembolaget. Det är synd då det är viner som borde passa väl in i den nya svenska gastronomin. Kallskuren antipasti, olika pastarätter och till pizza är Lambrusco ett riktigt spännande val. Prova och se, jag lovar att ni kommer gilla det. I höst kommer det bli Lambrusco och pizza i mitt hem många gånger i alla fall.
Det var framförallt fyra viner som utmärkte sig för mig. Vinerna är relativt billiga samtidigt mycket prisvärda med tanke på kvaliteten.
Cadelvento Rosé
Marchese Mandori
Rubino del Cerro
T.E.R.S Ancestrale
När ni är i Emilia kring Parma missa inte att besöka en lokal farm för att prova skinka och ost, ni är i himmelriket
Fattoria Rossi
Man tar gärna emot besök i sin butik. En systerbutik finns även i Florens centrum.
www.fattoriarossi.it
Nedan ser ni den sympatiske Graziano Rossi med sin ost och skinka som serveras med balsamico vinäger. Notera även husets egen Lambrusco som farfadern gör endast 3 000 buteljer av.


BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!