Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Pinot noir utanför Frankrike
Skriven av Sofia Ander

Pinot noir utanför Frankrike

Vi fortsätter vår mjukstart på DinVinguide.se. Med bekanta druvor, goda viner och förhoppningsvis lite ny kunskap och inspiration. Idag tar vi tempen på fyra viner av pinot noir utanför Frankrike.  

Pinot noir utanför Frankrike

Pinot noir är vinälskarens darling. Många gånger vinmakarens också. Den är dock en utmaning att kultivera – kanske är det därför. Alla gillar väl en utmaning. 

Den är ingen anpassningsbar historia heller. Bara vissa platser duger åt pinot noir. Fint ska det vara. Helst ska det vara svalt, med ett jämnt klimat. Helst lite vindpinat och dimmigt. Då frodas även den besvärliga pinot. För den kommer i små kompakta klasar – lockande för angrepp av röta. Men förödande för odlaren. Det tunna spröda skalet är inte tåligt det heller men är grunden för pinot noirs åtråvärda och ljuva smaker.

 

 

Jordgubbar, vilda hallon, röda syrliga bär, körsbär, örtkvistar och en svåröverträffad spänst och energi i sin ungdom. Med tiden  - muskot, ceder, lagerblad, lite tobak, svamp, söta kryddor och torkade bär. 

Pinot noir utanför Frankrike

Pinot noirs breda smakspektrum är lika svårkopierat som eftertraktat. Tack vare det odlas den idag på både möjliga och omöjliga platser i världen. Alla gillar ju en utmaning som sagt. Högborgen Bourgogne i Frankrike kommer alltid vara druvans och vinstilens riktmärke. Det man utgår ifrån och det som lägger nivån. Frankrike har fortfarande de största odlingarna av denna eftertraktade druva. Men de är numera långt ifrån ensamma att göra stora och ja till och med smått fantastiska viner på pinot noir.

Min första druvförälskelse var inte alls pinot noir. Det var fylligare, rikare och mer fruktdrivna viner. Pinot noir är sällan ett första val. Många av vinerna kan upplevas lite komplicerade, lite svåra och framför allt dyra vilket kan avskräcka.

Men i takt med ökad kunskap och även ett klimat i förändring, så odlas nu pinot noir på många platser utanför Bourgognes högburna gränser. För den som är novis på pinot noir och nyfiken – vänd dig till platser som Australien, Nya Zeeland, Sydafrika och Kalifornien. Där får du pinotdruvans charm och läckra frukt i ett mer fluffigt och inbjudande format.

Vill man ha aningen mer svalka, lite mer fräschör och hålla sig inom Europa  – då ska det stå Tyskland, Italien eller Österrike på flaskan.

 

Pinot noir utanför Frankrike

Detta är naturligtvis generaliserande. Det finns många finstämda viner från Kalifornien och Oregon inte minst som kan lura även den mest inbitne Bourgogne-gubben. Där letar man ständigt efter lämpliga odlingsplatser. Platser med ett jämnt svalt klimat, viss höjd ovan havet, gärna dimma och sol i balanserad mängd. Visst behövs solen, men det handlar också att skörda vid rätt tid, då druvan har sin perfekta fenoliska mognad. För tidigt – då är vinerna kartiga och gröna. För sent – höga alkoholhalter och svulstig frukt är ett faktum.

Sen ska man fatta detta med faten också. Det har man börjat göra. Även i Kalifornien och Australien till exempel. Där var faten en extra krydda förut, en plusmeny som var ett måste. Idag är fatlusten mer nedtonad, mer i balans och harmoniserar istället med frukten och syran.

Sydafrika har också kommit en lång väg på pinot noir-avenyn. Där har man hittat hem. Fått bukt med den otrevliga röktonen som kännetecknade Sydafrikas viner under lång tid. Nu – renhet, svalka och samtidigt solstänkt frukt i fokus. Äntligen!

Vi återvänder till Europa där Tysklands spätburgunder (synonym)har blivit en värdig utmanare till Bourgogne. Prismässigt inte minst. Charmen, den (ofta) snälla prislappen och en mer tillgänglig stil omvandlas till fem solar på direkten! Norra Italien (där den ibland heter pinot nero) och är också något att ställa in kikarsiktet på. I regioner som gränsar till Tyskland, Österrike och Ungern finns mycket att hämta. Där finns höjderna, dalarna, vindarna och all potential.

 

 

Nu är det din tur att upptäcka pinot noir, genom fyra viner från fyra olika delar av världen. Utanför Frankrike.

Pinot noir utanför Frankrike

Två viner från Europa

Cantina Terlan Pinot Noir 2019, nr 73316. 199 kr. Ordervara.

Pinot noir med ursprung Alto-Adige i norra Italien. Både flörtigt och seriöst tack vare de silkiga tanninerna och den sprudlade, friska frukten. Här bjuds vi på syrliga skogshallon, friska röda körsbär, stråk av mandel, en hint av muskot, lite ceder och en saftig mineralton som avrundar detta inbjudande vinpaket. Har lagrats på stora fat i 7-10 månader.

Spindler Pinot Noir 2018, nr 5341. 149 kr. Fast sortiment, finns i 130 butiker.

Nytt på hyllan från och med 1 december. Kommer med en eko-certifiering dessutom, hela vägen från Pfalz i södra delarna av Tyskland. Kombinerar fräschör med flörtig frukt. Tänk solmogna jordgubbar, röda körsbär, sprittande mineraler och en gnutta eneträ på det. Prost säger jag!

Pinot noir utanför FrankrikeSofias tips - fast sortiment 1 december 2020

Pinot noir utanför Frankrike

Två viner från Australien och Oregon

Punt Road Pinot Noir 2019, nr 2955. 159 kr. Fast sortiment, ligger i 80 butiker.

Australien visar var skåpet ska stå. Och skåpet är fyllt med finfin pinot! Saftigt, tillgängligt och öppet. Njut av svenska jordgubbar som fått förstärkning av nymald peppar, cederträd och smakrika kryddor. Lätt att ta till sig. Har legat på franska fat i cirka 10 månader.

Argyle Pinot Noir 2018, nr 2587. 188 kr. Fast sortiment, finns i 80 butiker.

Från Willamette Valley i Oregon hittar vi Argyle, som ligger i fast sortiment. Vinerna från stora landet i väst kostar ofta mest – men här har man hittat en fin nivå och balans. Samma balans finns i glaset som är fyllt med saftiga plommon, syrliga körsbär, peppar och en pust av tobak och viol.

Pinot noir utanför Frankrike          Pinot noir utanför Frankrike

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer