Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Piemonte - bara dyrt och småskaligt, eller? - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Piemonte – bara dyrt och småskaligt, eller?

Kooperativ och stora bjässar till vinfirmor är nästan skällsord idag. Vi söker febrilt efter det lilla och personliga. Efter det småskaliga och efter familjehusen. Men storhus är inte bara av ondo. 

Tendenserna känns igen även i matindustrin. Vi vill gärna ha ekologiskt, närodlat och framför allt veta varifrån köttet eller tomaten kommer ifrån. Medvetna konsumenter är bra konsumenter. Det är de som styr vad som finns på hyllorna. Vare sig det står vinflaskor eller matvaror där.

Jag letar själv efter spännande små vinproducenter och nya upplevelser hela tiden. Men jag drar inte ett streck över kooperativ eller det storskaliga heller. Det vore ju trist och väldigt dumt att missa något gott och intressant. För ett vinkooperativ kan göra mycket bra viner.

En av mina favoriter är Cantina Santadi, som är en av de största vinkooperativen på Sardinien. De producerar vitt, rött och rosé i alla prislägen och stilar. Vin för alla alltså.

När det kommer till vita viner dricker jag gärna vitt från La Chablisienne i Chablis. En strålade sammanslagning med över 300 medlemmar, som producerar ursprungstypiska och terroirdrivna viner i Chablis. Hatten av för dem.

 

Med detta skrivet, ska det självklart tilläggas att det finns mängder (alltför många) storhus som producerar helt onödiga och utslätade viner. Men även de mindre kämpande familjefirmorna kanske inte heller når upp till en efterlängtad vinkvalité. Små firmor är inte per automatik duktiga, hur gärna vi än vill.

Om vi tar en titt på Piemonte hittar vi faktiskt ett gäng storodlare även här. Utan dem skulle inte världen få så mycket nebbiolo eller barbera i glasen. Piemontes viner skulle annars bara finnas för dem med hyfsat välfyllda plånböcker eller direkta kontakter med den lilla familjefirman som bara säljer på plats.

Fontanafredda är en av the big boys. De grundades till och med av en kung, Italiens förste, vid namn Vittorio Emanuele II. Sonen Emanuele Guerrieri var den som planterade egendomens första vinstockar. Året var 1878. Dessvärre ödelade vinlusen gården och på grund av den stora finanskrisen under 1920-talet, var man tvungna att sälja företaget. Ägorna tillföll en bank i Siena, fram till nästa finanskris – år 2008. Denna gång köptes företaget upp av en lokal aktör som idag driver Fontanafredda vidare.

Egendomen består numera av 100 hektar vinmark, från vilka man framställer prisvärd barbera, rosé, moscato och stora röda viner på nebbiolo.

Tack vare sina stora ägor har de möjligheten att göra vin i olika prislägen. Bland annat en Barbaresco och Barolo som ger en bra introduktion till regionen, utan att tömma plånboken helt. Perfekta viner för dig som vill lära dig mer om nebbiolo.

Barbaresco 2013, nr 75182. 170 kr

Stramt och friskt. Det är inget snack om ursprung. Tanniner, som ändå är halvsnälla – vilket sig bör i en Barbaresco – lindas in av röda syrliga bär, nypon, torkade örter och kanelstång. Klassisk Barbaresco, med en ren med en lång eftersmak.

Fontanafredda

Barolo 2012, nr 70227. 190 kr

Här finns en tydlig skillnad på både årgång och inte minst distrikt, om man jämför med ovan vin. Allt är lite djupare, lite mer fokuserat och tätare. Frukten drar åt körsbär och mogna jordgubbar som blandas upp med ceder och sandelträ. Ihållande eftersmak där de söta tanninerna får hjälp på traven med både pigga syror och mineraler.

fontanafredda

 

Produttori del Barbaresco är en av de bästa kooperativen i Piemonte, som bland annat producerar fin Langhe Nebbiolo och bra prissatt Barbaresco. Läs Anders artikel om firman nedan. Tre av deras viner ligger i beställningssortimentet.

Produttori del Barbaresco Langhe Nebbiolo 2014, 72385. 150 kr

Saftig och flörtig nebbiolo, med stramhet och struktur. Smaken är frisk men ändå inbjudande med smaker av syrliga körsbär, rosor, tranbär och cederträ.

produttori

Barbaresco Produttori del Barbaresco 2012, nr 72437. 260 kr

Ett äkta Barbarescofynd. Mineraldrivet till max, med fräscha och pigga drag av nypon, torkade örter, röda syrliga bär och mogna jordgubbar. Eftersmaken är lång och mustig.

produttori

Araldica är ännu ett kooperativ, vars Barolo ligger i det fasta sortimentet till ett ytterst trivsamt pris. Det består av över 300 medlemmar i form av producenter och oenologer bland annat.

Araldica Barolo Flori 2012, nr 70401. 190 kr

Öppen och flörtig Barolo, med kryddiga smaker av torkade örter, några lagerblad och friska körsbär. Nymodern stil, som är god att dricka idag men absolut klarar några års lagring och inte minst en tryffelstinn pasta.

araldica

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer