Svenska flaggan
Picpoul de Pinet till årstidens skaldjur  - DinVinguide Picpoul de Pinet till  
Skriven av Sofia Ander

Picpoul de Pinet till årstidens skaldjur 

Det vankas skaldjurstider och den ena kräftskivan efter den andra avlöser varandra. Det gör dryckestipsen också. Snaps och öl är för många självklarheter. Men jag dricker hellre vitt vin till de salta skaldjuren. Gärna en doldis med sälta, fräschör och sval frukt i sensommarsolen. 

Picpoul de Pinet till årstidens skaldjur

Jag har en förkärlek för de små, lite okända druvorna. Druvor som inte alltid innebär de största vinupplevelserna, men som ändå står för något speciellt – för sin terroir, för sin smak och stil. Ett extra plus är prisbilden – mindre kända apellationer, områden och producenter är ofta schyssta mot vinbudgeten. De kan också överraska både smaklökarna och den mest kräsne vinkonnässören.

En av dess små doldisar är picpoul, från ett distrikt som jag ännu inte har besökt; Picpoul de Pinet. En vindistrikt som i sin tur ligger i Languedoc – ett område som jag däremot har besökt, och säkert många av er läsare också. För att bena ut skillnaderna – Picpoul de Pinet är namnet på det minsre distriktet, inom det stora Coteaux du Languedoc. Druvans exakta namn och stavning är piquepoul, om vi ska vara riktigt korrekta. 

 

Den finns i tre varianter - grön, grå och blå - picpoul blanc, gris och noir. Så här i kräfttider stannar vi däremot hos den gröna varianten. Det är också den som har mest odlade hektar och flest skålar till skaldjuren.

Tillägget Pinet får vinet om det odlas i närheten av staden med samma namn – Pinet. En kustnära stad mellan Montpellier och Bézier. Där ska vinet enligt lag buteljeras på en traditionell grön flaska, prydd med flertalet symboler och framför allt korset från ursprungsregionen Languedoc-Roussillon.

Det finns också mindre odlingar i Chateauneuf-du-Pape, då det är en de 18 druvor som är tillåtna inom appellationen. I Spanien har den också rotat sig, särskilt i Katalonien. Även USA har en viss produktion, särskilt från firman Tablas Creek, en Rhône-specialist med gårdar i Paso Robles i södra Kalifornien.

I Languedoc har druvan odlats sedan romartiden. Det gör apellationen – Picpoul de Pinet AOP – till ett av de äldsta vinområdena i Frankrike och även det största i Languedoc för vitt vin. De kalkrika jordarna med inslag av både skiffer, grus och lera ger druvorna extra fräschör och koncentration. Dofter och smaker som präglar druvan är först och främst friskheten. Ordet picpoul betyder till och med ”svider på läpparna” och hänvisar till vinets naturligt höga syranivå.

Citrusfrukter som pomelo, lime och grapefrukt är klassiska smaker för vinet, tillsammans med medelhavets aromatiska och smakrika örter och en fin salt mineralton. Druvan må vara relativt okänd i Sverige, men i Frankrike har man njutit av den länge, särskilt till pinfärska skaldjur, ostron och mustiga fisksoppor. Råvaror som vi också hittar nu i våra matbutiker. Särskilt kräftor, en efterlängtad säsong som precis har börjat.

Sökningen på Systembolagets sida ger en träff på fem viner, varav ett vin är slutsålt, två ligger som ordervaror och två finns i utvalda butiker. Eftersom kräftskivan knackar på dörren, kanske redan till helgen, håller vi oss på hyllan. Där har vi två både druv- och ursprungstypiska viner som är dina för dryga 100-lappen.

 

Gérard Bertrand Picpoul de Pinet 2021, nr 79175. 109 kr. Fast sortiment, finns i cirka 40 butiker.Gérard Bertrand Picpoul de Pinet, 2020

Nerviga syror möter rökig kalksten, aromatiska medelhavsörter och citronskal. Därefter träder apelsinolja fram i sällskap av läcker sälta i slutet som retar aptitlökarna. Reta tillbaka med kräftor och surdegsbröd med kumminost. Eller ångade blåmusslor med rivet apelsinskal och gärna gratinerade havskräftor med gremolata.

Ett fint exemplar från firman Gérard Bertrand, en av de största och mest framstående i Languedoc. Fokus ligger på inhemska druvor och hållbar vinodling.

 

Villa Blanche Picpoul de Pinet 2021, nr 2588. 119 kr. Fast sortiment, finns i 20 butiker.

Picpoul de Pinet till årstidens skaldjur Pepprig och salt i sin stil med både havsvatten och mineralrök som ledord.

Vi adderar salvia, en gnutta muskot och ostronskal och kombinerar gärna ett svalt glas med just ostron och lite vinägrett. Givetvis blir det en uppfriskande kombo till salta kräftor och frasig västerbottenpaj också. Ett klassiskt vin från Calmel & Joseph, med odlingar i flera delar av Languedoc.

Utöver vin har man även produktion av olivolja, honung och mandlar.

Bild från DinVinGuide

Picpoul de Pinet till årstidens skaldjur

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer