Languedoc – Del 3 – vita viner.

Vita viner är kanske inte det första man tänker på när det gäller Languedoc. Men det finns en mängd spännande saker från denna stora vinregion. I tredje delen av DinVinguide.se fokuserar vi på vita viner eller rättare sagt de gröna druvorna i Languedoc som ger vita viner.
Languedoc – Del 3 – vita viner.

Languedocs vita viner.

Om vi går 40 till 50 år tillbaka i tiden kom hälften av allt franskt vin från Languedoc. Denna oerhört stora produktion ser vi inte idag då fokus mer var på kvantitet istället för kvalitet, dessvärre. Dessa enkla bordsviner har idag inte samma marknad längre och konkurrensen för enkla billiga viner är stenhård i världen. Med Frankrikes relativt höga produktionskostnader för vin så har bulkmarknaden för enkla viner från Frankrike fått stora problem prismässigt. Under samma tidsperiod har mer än 100.000 hektar vinmarker rivits upp för att bli av med dåliga vinplanteringar med inriktning på bulkviner. Denna areal är lika stor som hela Tysklands vinmarker eller hela Bordeauxs som jämförelse. Man kan då förstå vilken stor förändring Languedoc genomlevt under senare år.

Det finns ingen riktigt bra marknad för billiga viner och många gånger riktigt dåliga viner. Vad göra? Jo ambitionen blev att många vinbönder fokuserade mer på kvalitet. Denna kvalitetsinriktning har inte bara gällt för röda utan kanske i ännu högre grad för de vita vinerna i regionen.

 

 

Bild från DinVinGuide

Klimatet och traditionen har inte alltid hjälpt till för produktionen av vita viner i Languedoc. Men med den nya inriktningen på kvalitet så har många industriella vingårdar övergivits vilket är mycket glädjande. Förståelsen om växtplatsens betydelse för vinets kvalitet är nu i fokus. Det kanske förvånar många att Languedoc har många fina växtplatser för odling av gröna druvor trots det varma och torra klimatet. På högre höjd inåt landet mot bergskedjan Cevennerna finns många fantastiska lägen. Kalkrik och mager jordmån med svala eller till och med kalla nätter är perfekt för de vita vinerna. Under mitt arbete med Languedocboken var jag nog mest överraskad av alla trevliga vita viner jag fick möjlighet att prova. Personliga viner med tydlig profil från garrigue och lokala druvsorter är ett av Languedocs kännetecken för de vita vinerna.

 

Bild från DinVinGuide

Gröna Druvor

Grenache Blanc är en släkting till den stora blå druvan i området, grenache noir. Båda dessa druvor trivs bra i det varma klimatet. Grenache blanc druvan ger vinet fina aromer av vita blommor. Syran är låg och smaken är behaglig och mjuk. I bra och välgjorda viner kan även en stenig mineralitet skönjas. Avslutet är långt och kan ha viss fethet i strukturen. Grenache blanc viner är ofta väl lämpade till mat. Druvan blandas ibland med sin kusin grenache gris vilket brukar ge bra resultat.

Clairette på kalksten trivs denna svårodlade druva utmärkt. Idag är clairette inte lika populär och vinmarksarealen har reducerats. Druvan ger fruktiga viner.

Ugni Blanc en av Frankrikes mest odlade druvor då en stor del går till produktion av cognac. I Languedoc används den mest till blandningar då druvan ger viner med diskret karaktär och en lätt päronarom. I Italien kallas druvan trebbiano.

Piquepoul Blanc är en druva på frammarsch. Vinet Picpoul de Pinet vinner terräng inte bara i Frankrike utan i hela vinvärlden. Notera att stavningen är olika för druvan och vinet, franskt så det förslår, varför göra det enkelt? Vinet Picpoul de Pinet är en given följeslagare till ostron med sin friska och fruktiga karaktär. En svårslagen kombo.

Bourboulenc är La Clapes stora gröna druva. Vinerna är ofta rätt diskreta men fylliga med en blommig doft. I eftersmaken känns ofta viss fethet kombinerat med bra syra. Vinerna har bra lagringspotential.

Roussanne och Marsanne Rhonedalens stora gröna druvor trivs även i Languedoc. Många gånger blandas de. Vinerna har ofta låg syra med viss mineralitet och komplexa aromer av aprikos, mogna äpplen, honung och nötter är vanligt.

Vermentino är en populär druva i stora delar av södra Frankrike och kallas även rolle. Vinerna är runda och blommiga med citrus och fyllighet.

Muscat à Petit Grains denna aromatiska druva används framförallt till de söta vinerna. Doften är stor och tydlig med komplexa aromer av blommor och torkade frukter. Idag används muscat även till torra viner som vinner mer och mer uppskattning. Prova gärna ett torrt muscatvin från Languedoc, det är ofta spännande viner.

Maccabeu den katalanska druvan förekommer även i Languedoc. Maccabeu blandas ibland med andra druvor men förekommer även separat i vissa viner. Syran är låg och har blommig doft. I Spanien kallas den viura.

Carignan Blanc ger om den behandlas väl fina och välstrukturerade viner. Carignan blanc är en mutation av sin röde kusin carignan noir.

Glöm inte att besöka DinVinguide.se druvavdelning. Vi uppdaterar denna kontinuerligt.