Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
På vinvift i Aten - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

På vinvift i Aten

Grekland är ett av de länder som får stå ut med flest förutfattade meningar. Vinerna är gjorda av kåda (läs Retsina), matmässigt finns det bara olika varianter av souvlaki tillsammans med tzatiki Och ekonomin, ja den finns det bara en variant på…

Jag spenderade några soliga sensommardagar i Aten i början på oktober och gjorde allt jag kunde för att få fart på ekonomin igen. I alla fall när det kommer till vin.

Oktober är den perfekta månaden att resa till Medelhavet. Den största turistströmmen har ebbat ut, många butiker har rea och vädret är så där perfekt – lite lagom svenskt. Varmt, 25-28 grader på dagen och fortfarande ljumma kvällar.

Aten är en stor och levande stad. Här samsas 4,6 miljoner invånare, utspridda i olika stadsdelar. Jag bodde nära Plaka, den gamla delen. En gata består av endast skobutiker. Den andra av gamla lämningar och kolonner. Samt mängder med restauranger, caféer och vinbarer.

Första stoppet blev ett glas krispig vitt från Santorini på vinbaren By The Glass, som ligger nära Syntagma-torget. Innehåll: 250 olika vinmärken, från hela världen med fokus på Grekland. 50 viner på glas, som du kan få i smakprover eller hela glas på 150 ml. Priserna är grekiska, från sex euro och en liten bit uppåt. Baren öppnar tidigt, så här finns frukost för den hungrige eller nattamat för den som festat.

Hemsida: by the glass athens bar

 

Efter uppiggande assyrtiko, tycker jag man ska fortsätta ner mot Plaka och ta sikte på Vintage Wine Bar & Bistro. Den öppnar lite senare, kl 16.00 men då kan du hänga kvar till 2 på natten. Det behövs, för vinlistan är enorm. Grekland står i fokus, men det mesta i vinväg går att hitta i den stora vinlistan. Många viner går att få på glas och har du svårt att bestämma dig så få du proffsig guidning av den kunniga personalen. Menyn känns modern, med fräscha sallader, spännande ostar och charkuterier från landet och några utvalda varmrätter. Njut av ett glas vin eller två för några euro samtidigt som du får en geografisk vinlektion på köpet.

Hemsida: http://www.vintagewinebistro.com

 

När vi har sett oss mätta på kolonner och skor, kan det vara läge att byta stadsdel. Psirri ligger i anslutning till Plaka. Räkna med en promenad på 10-15 minuter från Syntagma-torget. Här är det plötsligt väldigt tyst och mer avslappnat. Ett område man själv skulle vilja bo i. Det är lite hipster, men inte fullt lika skäggigt och tatuerat. Lite SoFo, men inte lika trendigt. Här finns något avslappnat á la Medelhavet. Mysiga barer, fik, restauranger och spännande lokala hål-i-väggen.

På tal om fik. När det är dags för en kaffepaus, beställ in en dubbel espresso. Blunda och sippa. Är det Italien i kaffekoppen? Man kan tro det. Här tar man sin kaffekultur på största allvar. Det är starkt, fylligt och håller samma höga kvalité som i kaffelandets moder Italien. Tur är det. Man behöver en och annan kopp under en vinrunda.

En stärkande lunch är också ett måste. En snabbt tryck på Tripadvisor styr oss till La Karamanlidika, en chark- och ostbutik där matborden omringar den välfyllda delikatessdisken. Vi hinner knappt sätta oss förrän vi får lite nyuppskuren skinka och några ostbitar till att börja med. Allt på menyn känns lockande, men en sallad med hemgjord kryddstark salami och en lokal krämig ost – som påminner om chevre – blir en bra start. En bondomelett med skinka lägger locket på. Ingen souvlaki och tzatziki här inte.

Hemsida: http://karamanlidika.gr

 

Hög tid för ännu en vinbar. Vi har fått tips om nyöppnande Cinque Wine & Deli Bar. Det är ett litet familjeägt ställe, som enbart fokuserar på viner från Grekland. Allt finns på glas. Allt går att köpa hem och allt är mycket prisvärt. Är du hungrig så ordnar ägaren en stor chark- och ostbricka till dig.

Vi hinner knappt sätta oss förrän vi tas med på en vinprovning genom Greklands spännande vinvärld. Gröna inhemska druvor som assyrtiko, malagousia, moschofilero och vidiano. En karta över landet samt en informativ vinlista hjälper oss på traven när vi ska hänga med i de grekiska namnet och geografin.

Det blir en rödvinsprovning också, där vi bockar av häftiga xinomavro, fylliga agiorgitiko, negoska och limnio med flera. Vinerna imponerar. De är originella och intressanta, utan att vara funky eller svåra. Istället är många riktigt elegant och friska. Och framför allt; de smakar Medelhavet.

Hemsida: http://www.cinque.gr

 

Trött på vin? Det kan även den bäste bli en efter en lång vinrunda. Då är det dags för en barrunda istället. Vår började och slutade på Baba Au Rum, som precis blivit utsedd till en av världens 50 bästa barer. Baren ligger centralt i Plaka. Klassiker varvas med egna uppfinningar samt en hel del drinkar baserade på rom, med tanke på namnet. Stämningen av avslappad, så räkna inte med partaj. Njut istället av den varma kvällen, i livliga och välkomnande Aten, sippandes på en hantverksdrink.

Hemsida: http://babaaurum.com

Jag tror att det största grekiska dramat är över.

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer