Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Fokus på spansk mat och spanska viner  - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Fokus på spansk mat och spanska viner 

Det blåser varma vindar från Medelhavet, närmare bestämt Spanien. Vindarna är fyllda med det bästa landet har att erbjuda, i form av mat och vin. Javisst, vindarna är välkomna. Fokus på spansk mat och spanska viner.

Aldrig har vi kunnat äta så bra spansk mat på krogen som idag. Visst har det funnits några små-kryp-in-tapas-ställen tidigare, men det har liksom stannat där. Rejäl lagad mat har det däremot varit snålt med. I vår kungliga huvudstad finns sedan några år tillbaka populära Boqueria, som har en tapasbar och en sittande avdelning för den som vill ha just lagad mat. Paella, grillad bläckfisk och hela köret finns där. Tillsammans med en trevlig vin- och drinklista så klart. 

Hemsida: https://www.boqueria.se

 

Bild från DinVinGuide

Det skulle dröja några år tills nästa spanska dörr öppnades. Restaurangen med det talande namnet Spanjorskan öppnade för ett drygt år sedan och har nu blivit ordentlig varma i kläderna. Här råder 100 procent spanskt på tallrikarna och i vinglasen. Champagne eller parmaskinka äger icke tillträde. Vill du ha bubbel är det naturligtvis cava som gäller. Annars kanske en torr sherry passar som en fin inledning till lite chark och oliver? Eller en krispig txakoli till dina boquerones eller vitlöksfrästa gambas.

 

 

Bild från DinVinGuide

Vinlistan är något av spansk dröm och den täcker i stort sett hela Spanien, inklusive öarna. Föredrar du gin och tonic eller vermouth hittar du så klart det med. Ett glas – eller ännu hellre en karaff – sangria på cava eller rött vin är också en skön törstsläckare sommaren 2018.

Spanjorskan vilar upp sig en stund under sommaren, men öppnar upp igen redan den 6 augusti.

Hemsida: http://spanjorskan.se

 

Undertiden kan man passa på att boka in ett besök på Svinet, som endast har öppet under sommaren. Det är restaurang Djurets sommarkrog, som alltid öppnar efter midsommar och kör fram till mitten på augusti. Svin finns alltid på menyn, som sig bör. Tema byts varje år och frågan är om inte årets är ett av de bästa. För sommaren 2018 är det Spanien som styr dina val. Boka bord och njut av en fast meny som består av en stadig tapasservering följd av träkolsgrillad iberico eller dorada. Vill du bara slinka in på ett glas eller tre, finns det gott om drop-in-platser och en späckad meny med tapas och grillad kotlett. Skölj ner med magnifika Gran Clos Blanco från Priorat, en saftig blend på tempranillo, garnacha och lokala rufete från Salamanca eller supersnygga Fincas de Ganuza Reserva från Ramirez de Ganuza i Rioja.

Valen är många. Mitt råd är att gå boka bord för en helkväll och följa upp med tapashäng.

Ingen sommar utan minst ett besök, eller två på Svinet är ett motto att leva efter.

Hemsida: http://svinet.djuret.se

 

Bild från DinVinGuide
Bild från DinVinGuide

Om du nu inte vill hänga i Stockholm under sommaren, eller kanske föredrar att ha en spansk helkväll hemma så gå det naturligtvis bra också. Hemmakvällar med god mat, trevliga buteljer och likasinnat sällskap är bland det bästa som finns. Och du sparar dessutom många pesetas.

Någonting att äta

Ladda upp med bra chark, det är a och o i Spanien. Jamón Serrano är ett måste. Komplettera gärna med lomo – lufttorkad fläskfilé och det smakrika nötköttet cecina. Gazpacho är perfekt i solen. Köp färdigt i butiken – de flesta märkena är mycket goda eller kolla in receptet nedan. Marconamandlar och oliver hör också till.

Grillad röd paprika är ännu ett klassiskt inslag i den spanska gastronomin. Goda som de är med olivolja och flingsalt eller i en grönsallad med riven manchego. På tal om manchego – den måste vara med. Köp två sorter med olika lagringstider.

Spansk tortilla är en till favorit. Även här kan du hitta färdiga i butiken som håller hög kvalité. För den riktigt hungrige har vi även flera recept på paella i våra arkiv. Busenkelt och snabbt är grillad chorizo, som gärna ackompanjeras med frästa piminetos de padrones och patatas bravas.

Någonting att dricka

För en hundring blir du både uppfriskad och glad av denna albariño som ligger i fast sortiment. Folklore Albariño 2017 (nr 6263, 99 kr) sitter som en smäck till boquerones, gazpacho och salta mandlar, med sin svala tropiska frukt och mineralitet.

För lite mer tyngd och några kronor till, rekommenderas Guitian Godello Sobre Lias 2016 (nr 91252. 169 kr) som släpptes april. Här får vi 100 procent godello som legat en tid på sin jästfällning – sobre lias – som gett krämig gul frukt och samtidigt höga syror.

På rödvinssidan och till den grillade spanska korven blir det muy bien med Viña Pedrosa Crianza 2015 (nr 2149. 169 kr). Ett utmärkt kraftpaket från Ribera del Duero alla pusselbitar på plats; mörka bär, söta kryddor och fat.

Lägg till en hundralapp och prova något helt annat. Pino Bodegas y Viñedos Ponce 2016 (nr 95328. 249 kr) består av inhemska bobal och smaker som anis, lagerblad, plommon och peppar. Poppa till grillad iberico och fyllig cecina.

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer