Paella med rökt paprika 4 port

Paella med rökt paprika 4 port

Paella med rökt paprika 4 port

Paella är en av mina favoriträtter, massor av godsaker i en och samma gryta. Nu när sommaren kommer passar den utmärkt att göras i en gjutjärnsgryta på grillen. Här har jag smaksatt paellan med rökt paprika som på grillen får en ännu rökigare smak. Tycker om att ha mycket grönsaker i som lättar upp den annars ganska mastiga maträtten. Det här är en riktig skåprensare, ha i det som finns och det du gillar. Skaldjur som musslor och havskräftor är urläckert i för att inte glömma bläckfisk och pilgrimsmusslor. Lycka till!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Paella med rökt paprika 4 port

6 dl vatten

1 tärning hönsbuljong

2 hela kycklingfiléer eller motsvarande mängd lårfiléer, i mindre bitar

1 choritzokorv, skivad

½ zucchini, halverad och grovt skivad

½-1 chili, urkärnad och fint hackad

1 gul lök, hackad

2-3 vitlöksklyftor, finhackad

1 tsk rökt paprikapulver

1 msk tomatpuré

¾-1 pkt saffran (1/2 g)

½ msk salt

1 röd paprika, strimlad

1 burk krossade tomater

3 dl risottoris t ex avorio eller carnaroli

150 g gröna ärtor

½ citron, saften

svartpeppar efter smak

300 g räkor med skal, skalade

1-2 dl kalamataoliver

4–8 pilgrimsmusslor

Värm vattnet och rör ner buljongtärningen. Bryn kycklingbitarna, i olja, i en stor gryta. Ta upp dem när de fått färg. Bryn choritzon, zucchinin och chilin i samma panna. Ta upp dem när de fått färg. Lägg i lök och vitlök och låt löken brynas lätt under omröring. Tillsätt saffran, salt, rökt paprikapulver och tomatpuré. Rör om väl. Lägg ner krossade tomater och paprika. Rör om igen. Blanda ner riset och vänd runt lite. Slå på hälften av buljongen. Lägg i de gröna ärtorna, choritzon, zucchinin, chili, kycklingen och låt allt koka upp. Sänk sedan värmen till lägsta möjliga. Rör då och då och tillsätt mer buljong när riset sväller. Stek pilgrimsmusslorna i en het panna med lite olja någon minut på varje sida, salta och peppra. Dela musslorna och tillsätt dem tillsammans med räkorna och smaka av med citron, salt och peppar. Garnera med kalamataoliver.

Karoline Nordefors nordefors.com (3)
Om du träffar mig är det är inte så svårt att förstå att mat är något som ligger mig mycket varmt om hjärtat. Att laga, läsa, prata och skriva om mat är min passion. Mat är för mig kärlek, lust och glädje. Alla har en relation till mat, vilket gör det så roligt att arbeta med. Dessutom blir jag aldrig någonsin fullärd, jag får lära mig något nytt av varje människa jag träffar och pratar mat med. Detta gör att jag hela tiden utvecklar mig och den ena dagen är inte den andra lik. Min matlagningsfilosofi är att laga mat från grunden och gärna med säsongens råvaror.

Sedan 2009 driver jag bloggen Vardag med Nordefors. Här hittar du recept både till vardag och fest samt en del utflykts- och trädgårdstips. Dessutom finns den senaste informationen om vad som händer i matbranschen. Är officiell bloggare för Årets Kock 2012 och 2013 samt nominerad till Matbloggspriset 2012.

Matbloggen Vardag med Nordefors: nordefors.com

Twitter: twitter.com/Nordefors
LinkedIn: Karoline Nordefors
Facebook: facebook.com/vardagmednordefors
Instagram: instagram.com/nordefors
Mail: vardagmednordefors[@]gmail.com

Paella med rökt paprika 4 port - DinVinguide | DinVinguide.se