- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Paella med rökt paprika 4 port
Paella med rökt paprika 4 port

Paella med rökt paprika 4 port
Paella är en av mina favoriträtter, massor av godsaker i en och samma gryta. Nu när sommaren kommer passar den utmärkt att göras i en gjutjärnsgryta på grillen. Här har jag smaksatt paellan med rökt paprika som på grillen får en ännu rökigare smak. Tycker om att ha mycket grönsaker i som lättar upp den annars ganska mastiga maträtten. Det här är en riktig skåprensare, ha i det som finns och det du gillar. Skaldjur som musslor och havskräftor är urläckert i för att inte glömma bläckfisk och pilgrimsmusslor. Lycka till!
Paella med rökt paprika 4 port
6 dl vatten
1 tärning hönsbuljong
2 hela kycklingfiléer eller motsvarande mängd lårfiléer, i mindre bitar
1 choritzokorv, skivad
½ zucchini, halverad och grovt skivad
½-1 chili, urkärnad och fint hackad
1 gul lök, hackad
2-3 vitlöksklyftor, finhackad
1 tsk rökt paprikapulver
1 msk tomatpuré
¾-1 pkt saffran (1/2 g)
½ msk salt
1 röd paprika, strimlad
1 burk krossade tomater
3 dl risottoris t ex avorio eller carnaroli
150 g gröna ärtor
½ citron, saften
svartpeppar efter smak
300 g räkor med skal, skalade
1-2 dl kalamataoliver
4–8 pilgrimsmusslor
Värm vattnet och rör ner buljongtärningen. Bryn kycklingbitarna, i olja, i en stor gryta. Ta upp dem när de fått färg. Bryn choritzon, zucchinin och chilin i samma panna. Ta upp dem när de fått färg. Lägg i lök och vitlök och låt löken brynas lätt under omröring. Tillsätt saffran, salt, rökt paprikapulver och tomatpuré. Rör om väl. Lägg ner krossade tomater och paprika. Rör om igen. Blanda ner riset och vänd runt lite. Slå på hälften av buljongen. Lägg i de gröna ärtorna, choritzon, zucchinin, chili, kycklingen och låt allt koka upp. Sänk sedan värmen till lägsta möjliga. Rör då och då och tillsätt mer buljong när riset sväller. Stek pilgrimsmusslorna i en het panna med lite olja någon minut på varje sida, salta och peppra. Dela musslorna och tillsätt dem tillsammans med räkorna och smaka av med citron, salt och peppar. Garnera med kalamataoliver.
Sedan 2009 driver jag bloggen Vardag med Nordefors. Här hittar du recept både till vardag och fest samt en del utflykts- och trädgårdstips. Dessutom finns den senaste informationen om vad som händer i matbranschen. Är officiell bloggare för Årets Kock 2012 och 2013 samt nominerad till Matbloggspriset 2012.
Matbloggen Vardag med Nordefors: nordefors.com
Twitter: twitter.com/Nordefors
LinkedIn: Karoline Nordefors
Facebook: facebook.com/vardagmednordefors
Instagram: instagram.com/nordefors
Mail: vardagmednordefors[@]gmail.com