Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Skriven av Sofia Ander

Nyårslöftet – sluta aldrig vara nyfiken

Ett nytt år står snart för dörren. Nyårslöftena radas upp. De sammanfattas ofta med något som ska vara ”mer” eller ”mindre”. Mer träning, mer grönt. Mindre godis, mindre rökning. Hur många löften håller du?

Mitt nyårslöfte (2015) bestod av två saker. Att äta mindre kött och mer fisk. Det har faktiskt hållit i sig över förväntan. Jag lovade också mig själv att bara dricka sånt som är riktigt gott och bra. Ett löfte som har fungerat för det mesta. Visst har det slunkit ner ett och annat onödigt glas vin, som egentligen kunde vaskats. Jaja, man kan inte vara perfekt hela tiden.
Jag tänker hålla kvar i dessa löften och lägga till ett. Jag ska våga prova nya saker; nu snackar vi enbart vin, okej? Jag ska prova nya viner, nya regioner, nya länder. Egentligen behöver det inte bli ett löfte, för jag vill och försöker ha ett öppen vinsinne hela tiden. Men nu vill jag få med er läsare också. Sluta aldrig vara nyfiken.

PROVA EN NY DRUVA

P.F Bodegas y Vinedos Ponce 2013, nr 99337. 179 kr. Släpptes i somras, det finns en del flarror kvar.
Smakat BOBAL tidigare? Om inte, är det dags under 2016! En av Spaniens inhemska druvor, som främst håller till i Utiel-Requena i Valencia. Här utgör den mer än 90 % av den totala odlingsarealen. En druva som växer i popularitet och i kvalité, särskilt då den får odlas på riktigt höga höjder. Bobal hittar vi också i La Manchuela, sydost om Madrid. Där ligger firman Bodegas y Vinyedos Ponce som producerar P.F, vilket betyder Pie Franco; oympade stockar.
Vinet är svalt, friskt och läskande. Här finns en läcker mineralitet, fina peppriga toner och smak av körsbär, plommon och skogsbär. En mix av Rhone och syrah, typ.
939296

ETT NYTT VINDISTRIKT

7 Fuentes El Lance 2013, nr 99508. 179 kr. Släpptes i oktober, fåtalet flaskor kvar.
Teneriffa har du säkert besökt som glad semesterfirare. Det lokala vinet har du säkert också druckit Mest troligen har det varit nåt enkelt husvin, på restaurangen runt hörnan.
Nu får du chansen at smaka på Teneriffa, på riktigt. En Lance kommer från Valle de la Orotova, en D.O på ön Teneriffa. Det var en av de första delarna (på öarna) som planterades med vinstockar under 1400-talet. Jordmånen är dominerad av vulkaniska inslag, rika på mineraler och syra. Här trivs listan negro, den blå motsvarigheten till palomino; sherry-druvan. I vinet 7 Fuentes, utgör listan negro grundstommen. Ett coolt vin, med saftiga och lätt rökiga toner av torkade örter, röda syrliga bär, mineral och granit. Köp, så får du även med en ny druva på köpet.
969958

SMAKA PÅ SVERIGE

Skepparps Grand Prix Solaris 2013, nr 70309. 149 kr för 500 ml. Säljs lokalt, men går att beställa till alla butiker. Några flaskor finns kvar i Skåne.
Hör du till dem som rynkar på näsan när du hör ”Sverige” och ”vin” i samma mening? Men har du ens provat något svenskt vin? Merparten av produktionen sker i Skåne, där det t.om finns en svensk Route de vin; Vinvägen i Skåne. 20 vingårdgar ingår i vinvägen, däribland Skepparps Vingård som jag besökte förra året. En liten (som alla) vinfirma som främst satsar på solaris; en grön druva anpassad till vårt svala klimat. Solaris bjuder på rejäl syra, krispig citrus och smaker av fläderblommor. Lite åt sauvignon blanc-hållet. Prova och bli överraskad. Och framför allt en erfarenhet rikare.
856524

PROVA EN GREK

Beställ Red Velvet 2010, nr 73898. 169 kr
Grekland ser fortfarande ut att behöva all hjälp och stöd de kan få. Istället för ännu ett lån, gör vad du kan, som enskild person; köp ett grekiskt vin. Jag har provat en del grekiskt under året och blir bara mer och mer nyfiken på landets potential. Spännande inhemska druvor med svåruttalade namn, stor bredd och variation på viner, vitt-rött-sött och mousserande. You name it. Grekland har allt och en hel del till.
Vinfirman heter Domaine Glinavos, som ligger i Zitsa nära staden Ioannina, nordvästra Grekland.
Här huserar b.la vlahiko och bekari, två lokala druvor. De utgör blenden i Red Velvet, tillsammans med 70 % agiorgitiko. Resultatet blir ett personligt vin, med en begynnande mognad och drag av ceder, söta skogsbär, peppar, örter och lite läder. För den som gillar liknelser, tänk Etna och en mer rustik typ av pinot noir. Opa!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer