Svenska flaggan
Möt hösten med Bodegas Roda  - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Möt hösten med Bodegas Roda 

Sval luft, gula löv och temperaturer som ber om varmare jackor och för min del; långa hemmamiddagar med röda, fylliga viner. På fredag släpps tre riktiga höstviner, samtliga från Bodegas Roda i Rioja och Ribera del Duero. 

Bodegas Roda

Bodegas Roda är en av ynglingarna i Rioja. Grannarna La Rioja Alta, Muga och Lopez de Heredia har hängt med betydligt längre. Goda grannar är dock bra och har uppmuntrat Roda att ligga på samma nivå. Firman grundades 1987 av familjerna Rotllánt och Daurella, vars två första bokstäver har fått ge namn till denna moderna, men samtidigt traditionella firma. 

Fokus hos Roda ligger i vingårdarna. De jobbar nästan uteslutande med gamla vinstockar i Rioja Alta och Rioja Alavesa, där tempranillo spelar huvudrollen, tillsammans med birolls-skådisarna garnacha och graciano. Roda eftersträvar fräschör och frukt i sina viner, något som kommer från de två sistnämnda druvorna. Man använder också uteslutande franska ekfat, både gamla och nya. Genom åren har fatlagringen förkortats, idag har vinerna en ännu mer renare och mer fruktdriven stil. 

I Rioja gör man idag fyra typer av viner. Sela som görs på druvor från unga stockar. De två mer klassiska vinerna Roda respektive Roda I. Flaggskeppet Cirsion, gjort på 100 procent tempranillo från utvalda druvor, lanserades 1998 och produceras endast under de bästa åren. 

 

Bild från DinVinGuide

För lite drygt 10 år sedan var det dags för Rodas nästa steg. Ett steg mot en annan vinregion, där druvan tempranillo också innehar huvudrollen; Ribera del Duero. Där gäller samma filosofi, de bästa gårdarna med den bästa frukten. Bodegas La Horra formades på en plats som ligger 800 meter över havet. Härifrån kommer vinerna Corimbo och Corimbo I.

Nu på fredags släpps tre viner från Roda, i begränsad upplaga. Söker man efter röda viner att möta hösten med, är det en bra idé att (v)investera i alla tre. För mig symboliserar de hösten och vintern. De har en fin intensitet och djup. Samtidigt ordentligt med fräsch och ren frukt. De har också ett långt liv i sikte – varför inte hösten 2025 eller ännu längre fram?

Lagring av vin är alltid en smaksak, precis som med mat. Hur som helst, några matförslag på vägen ser ni nedan. Jag serverar gärna någon form av lamm till röd Rioja. Lammstek som bakas långsamt i ugnen med rotfrukter och rött vin är god och värmande vintermat. Lammlägg som puttrar i en gryta med ännu mer rött vin och örtkryddor värmer minst lika mycket. Enkelt men lika gott är grillade örtmarinerade lammkotletter med en vitlöksstinn och krämig gratäng.

 

Bild från DinVinGuide

Roda Reserva 2013 , nr 95139. 259 kr. 2508 flaskor

Årgång 2013 får betyget buena – bra – av D.O i Rioja.

Innehåll: 90 % tempranillo och 10 % graciano. 14 månader på både gamla och nya franska ekfat.

Öppen och inbjudande årgång, där vi möts av plommon, körsbär, vildhallon, fikon, lite peppar, tobaksblad och läskande frukt. Fin balans mellan frukt och fat. Mycket god idag till lammgryta med rosmarin, eller spara i några år. Här finns struktur och djup som räcker långt.

Bild från Dinvinguide

Roda I Reserva 2011, nr 95374. 429 kr. 520 flaskor

Årgång 2011 klassas som excellente!

Innehåll: 100 % tempranillo. 16 månader på franska ekfat och därefter 20 månader på flaska.

Intensivt och tätt, med lite tight och återhållsam frukt. Här har vi stor lagringspotential. I glaset trängs mörk kakao, balsamico, lite krossade stenar och mörkmulliga bär. Karaff är ett måste – eller många års lagring. Kräver ett stadigt långkok, gärna med en smörig potatispuré som tillbehör.

Jag provade nyligen årgång 2005 som bjöd på vinmagi. Aromatiska dofter av tobak, cigarrlåda fyllde ut glaset tillsammans med körsbär och fräschör. En fin vinupplevelse som klarar många år till i en vinkällare.

Bild från Dinvinguide

Corimbo I Ribera Del Duero 2012, nr 95459. 459 kr. 360 flaskor

Årgång 2012 klassas som mycket bra. Druvorna blev små och koncentrerade och har en fin tanninstruktur. Innehåll: 100 % tempranillo, som lokalt kallas tinta del pais. 16 månader på 80 % franska ekfat och resten amerikanska.

Ung och öppen frukt möter dig vid första sippen. Vinet befinner sig redan i en bra drickfas, med sin energi och vibrerande röda frukt. Vildhallon, sviskon, körsbär, färska fikon och aromatiska örter fyller ut glaset. Det bräserade lammlägget lockar.

Bild från Dinvinguide

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer