Månadens Vinhus: Scheid Family Wines

Kaliforniska vinäventyr - fysiska som digitala - startar ofta i Napa eller Sonoma, två av de mest kända vindistrikt i USA. Och tveklöst de dyraste också. Vi tar oss istället söderut och anländer till Monterery County, som ligger längs med Stilla Havet, i det område som heter Central Coast. Kusten, svalkan och de olika mikroklimaten gör Monterey till en odlingsplats som sticker ut. 

Månadens Vinhus: Scheid Family Wines 

Det skulle dock dröja innan Monterey upptäcktes på riktigt. Det har länge hamnat i skuggan av kändisarna Napa och Sonoma norr om San Francisco. En av de tidiga upptäckarna var Al Scheid. En bankir och investerare och framför allt en slipad affärsman som var före sin tid. När Al såg potentialen i Monterey var området ännu ungt och outvecklat. Detta var tidigt 1970-tal, och till en början planterade han druvor som sedan såldes vidare till andra vinfirmor. 

Efterfrågan och intresset för vinerna från Kalifornien ökade under åren. Det som började som en ren affärsverksamhet, blev så småningom ett familjeföretag. Monterey Farming Corp omvandlades till Scheid Family Wines. Varför sälja druvorna när man själv kan göra vin av det och under egen etikett? 

Mycket har hänt sedan starten på 70-talet. Scheid må vara stora, med ägor på imponerande 1600 hektar längs med kusten och inlandet i Monterey County. De är fortfarande familjeägda och storleken till trots avviker man inte från sitt viktiga hållbarhetsarbete. 

 

 

Hållbar vinodling  - Sustainable Winegrowing - är en växande filosofi i Kalifornien. Hållbarhet har med helheten och miljön att göra - från kvalitén på vattnet till jorden och luften. 

Månadens Vinhus: Scheid Family Wines 

Hållbar vinodling inkluderar naturligtvis både ekologisk och biodynamisk vinodling. Samt ett steg till. Här tittar man på vattenförbrukning, återanvändning och återvinning av material, lättviktsflaskor med mera.

Läs gärna vidare på California Wines : https://discovercaliforniawines.com/sustainable-winegrowing/

När Scheid byggde sitt vineri var hållbarhetstänket med från början till start. Idag komposterar de 100 procent av sina druvrester. Vingårdar slukar vatten, därför ser de till att rena allt vatten som förbrukas och återanvänder det därefter i vingårdarna. Det kan blåsa rejält i Monterey ibland, något som Scheid har utnyttjat genom att bygga ett vindkraftverk. Tack vare det kan man förse hela vineriet samt flertalet närliggande hus med el.

Genom sina stora ägor har Scheid möjligheten att göra viner i flertalet stilar och prisklasser. De olika jordmånerna och mikroklimaten avgör vilken typ av vin som ska produceras och vilka druvor som trivs bäst där.

District 7 är den mer tillgängliga serien med en prislapp som är ovanligt låg för ett vin från Kalifornien. Metz Road består av viner som görs i mindre skala och från enskilda vingårdar. VDR och Stokes Ghost är specifika viner, gjorda i en kraftfull stil där petite sirah sätter ribban och smaken.

 

 

Vi har provat samtliga viner som finns tillgängliga via importören Winemarket. Från kryddig pinot till tät petite sirah.

Annons:

Månadens Vinhus: Scheid Family Wines

District 7

Chardonnay 2018, nr 70893. 129 kr. Beställning

Fräsching med fin syrlig frukt. Tänk vit persika, apelsin, grapefrukt och addera snygga kryddor från faten – men frukta ej. Bara 30 procent av vinet har legat på franska fat i 10 månader. Eftersmaken är rund och krämig.

Pinot Noir 2018, nr 6578. 139 kr. Fast sortiment

Flörtigt med glimten i ögat och skönt mulligt av vilda hallon, mogna jordgubbar, mocca och juliga kryddor. Mycket pinot för pengarna!

Cabernet Sauvignon 2018, nr 74948. 139 kr. Beställning

Jänkar-cab som sticker ut med sitt välkomnande tanningrepp, toner av cassis, plommon, lite ceder, nyvässad blyertspenna och cigarrlåda. Helt befriad från onödig solvärme och sötma. Uppstramat och toppen till grytan på vilt.

Månadens Vinhus: Scheid Family Wines     Månadens Vinhus: Scheid Family Wines     Månadens Vinhus: Scheid Family Wines

Nordamerikansk pot roast

LÄS MER
Pot roast

Månadens Vinhus: Scheid Family Wines

Metz Road

Chardonnay Riverview Vineyard 2018, nr 76073. 199 kr. Beställning

Riverview är en sval vingård där dimman lägger ett kylande lock över vinrankorna. Visst känns det i vinet! Det är fulladdat med citron, grapefrukt, persika, aprikos och rökiga pustar av rostade hasselnötter och sprakande mineraler. Granitjordar och egna jästammar gör också sitt till. Lagring: franska ekfat, mix av både nya och gamla.

Pinot Noir Riverview Vineyard 2018, nr 73236. 219 kr. Beställning

Saftigt och charmerande utan att vara inställsamt eller på något vis enkelt. Fräschören, tonerna av vilda hallon, syrliga körsbär och mogna jordgubbar mynnar ut i kryddiga pustar av mald peppar, muskot och saltlakrits. Hej julskinkan!

Månadens Vinhus: Scheid Family Wines     Månadens Vinhus: Scheid Family Wines

Månadens Vinhus: Scheid Family Wines

Petite sirah och vänner 

Odd Lot 2018, nr 72402. 119 kr. Beställning

Kul blend på 80 procent petit sirah och resterande petit verdot. Proppad med mörka plommon, viol, blåbär, björnbär, tobak och söt peppar. Trots blenden är tanninerna ändå omfamnade och syran lockar till ännu ett glas. Särskilt om man har en tallrik med brisket framför sig. 

VDR – Very Dark Red – 2015, nr 78016. 179 kr. Beställning

Stadigt och tätt på 60 procent petit verdot och resten petite sirah. Mycket av allt till maten med extra allt, gärna kladdiga ribs och mac & cheese. Skogsbär, plommon, kakao, viol och espresso i detta maffiga viner. Very dark indeed. 

Stokes Ghost Petite Sirah 2015, nr 75247. 249 kr. Beställning

Bara petite sirah och riktigt kaxig sådan. Den bästa kombinationen av solkysst frukt, vilda skogsbär, söta kryddor och imponerande balans, spänstiga syror och friska mineraler som gör att man blir nyfiken på hur det första glaset kommer smaka. Det tredje också. 

Månadens Vinhus: Scheid Family Wines   Månadens Vinhus: Scheid Family Wines   Månadens Vinhus: Scheid Family Wines

Läs mer

Fler artiklar