- Sofia Ander
Månadens Vinhus: Kloster Eberbach
Månadens Vinhus: Kloster Eberbach
Månadens vinhus tar oss till de nordligaste delarna av Tysklands vinområden, Rheingau. Landets minsta distrikt, som formar krispiga och knivskarpa viner med vässad syra och ett långt liv.
Månadens Vinhus: Kloster Eberbach
Rheingau är beläget längst med Rhen, bara några mil väster om Frankfurt. Vingårdarna är branta och slingrar sig ner mot floden, från orten Wiesbaden och vidare till Rüdesheim. Här är omkring 3200 hektar planterade med vinrankor. Mer än 85 procent består av gröna druvor och där står riesling för 78 procent. Bara tre procent av landets totala vinproduktion kommer från Rheingau.
Längs med vägen stöter man på välkända egendomar som Georg Breuer, Leitz, Robert Weil, Schloss Johannisberg och Peter Jakob Kühn. Och inte minst Kloster Eberbach.
Kloster Eberbach är tveklöst ett av områdets mest klassiska och tidlösa vinhus, med en lång historik. De fick en tidig start – enligt dokument var man aktiv vinproducent redan år 1136. Vid den tidpunkten stod cisterciensorden bakom skapandet av gården. Tanken var att produktionen enbart skulle täcka klostrets egen konsumtion och behov. Men så småningom blev vinerna en eftersökt handelsvara, vilket gynnande både klostret och regionen. Framtiden var därmed säkrad för Kloster Eberbach, som numera ägs och drivs av delstaten Hessen.
Idag förfogar man över cirka 230 hektar vingårdar. Riesling är självfallet huvudnumret hos Kloster Eberbach, men här framställs även röda viner på pinot noir, något man har gjort sedan starten. Det gör dem till en av de äldsta producenterna av pinot noir i världen. Det blir en del frühburgunder också, en mutation på druvan pinot noir précoce. Denna mutation räknas som en egen druva. Namnet har den fått av att den mognar tidigt (früh på tyska) i jämförelse med pinot noir, som i Tyskland kallas spätburgunder.
Rosévin, sekt och pinot gris ingår även i produktionen. Huset har också en riktig skatt: en vinkällare fylld med gamla årgångar. Tack vare sin långa historia, samt kloka val, har man förvaltat denna guldgruva under lång tid. Det händer titt som tätt att egendomen arrangerar provningar av äldre årgångar, med viner från mitten av 1800-talet och framåt. Detta för att visa hur riesling kan lagras och utvecklas.
Dieter Greiner, VD på Kloster Eberbach, var nyligen på besök i Stockholm med ett välfyllt och smakfullt bagage. Flera årgångar av pinot noir och en stor vertikal av riesling. Från årgång 1921 och upp till aktuella 2021. Med många stopp på vägen.
Provningen inleds med några röda viner på både pinot noir och frühburgunder. De har likheter, men frühburgunder präglas av en mjukare och saftigare frukt. I beställningssortimentet hittar vi bland annat stilfulla Assmanshauser Höllenerg Spätburgunder Goldkapsel 2012. En sensuell pinot som nog kan klå många jämnlikar i Bourgogne!
Vi går vidare till riesling och den aktuella årgången 2021.
– 2021 är en klassisk och väldigt bra årgång, berättar Dieter. Året var varmt, men gav fin och rik frukt. Tack vare att temperaturen gick ner på natten fick druvorna en chans att återhämta sig och få balans. Rent generellt gav det viner med stor aromatik och något lägre alkoholhalt än tidigare år.
In kommer ett litet glas med ett gyllene innehåll. Vinet: Berg Schlossberg Riesling 1921.
Det är taget direkt från Kloster Eberbachs källare. Det är så klart utvecklat och präglat av tiden, och samtidigt så expressivt med toner av honung, bakade äpplen, soja och färsk svamp. Efter en stund – passionsfrukt och sherrytoner. Det är här man tar till klyschan; historiens vingslag.
Vi avslutar med några klassiker. Riesling med lätt fruktsötma. Deras Spätlese och Kabinett har haft sin trogna och säkra position på hyllan i flera decennier. Okuvade viner som aldrig har följt några trender. Bara behållit sin stil. För viner med aningen fruktsötma och låg alkohol har inte varit i ropet på länge, men stilen kanske kan få en välförtjänt comeback snart?
Vi efterfrågar vitt vin, mer och mer, helst av den uppfriskande och matvänliga typen. Gärna med hög syra och för all del låg alkoholhalt. Med dagens inflation och skenande priser hamnar tyska halvtorra viner i en bra och vältajmad kategori. Där får vi fräschören, lägre alkohol och fortfarande en snäll prisbild. Det är viner som också passar fint till det nordiska köket, där mycket fisk och skaldjur ingår. Ibland en del sötma från olika typer av såser och inläggningar. Vi har också tagit in många influenser och smaker från det asiatiska köket. Kryddor och hetta som kräver vin med friskhet och i viss mån naturlig sötma för att kunna tackla stinget i maten.
Här kommer tips på några favoriter under provningen. Vinerna finns tillgängliga både i fast sortiment och via beställning.
Kloster Eberbach Kabinett 2021, nr 5810. 119 kr
Läcker klassiker med sötman och syran i perfekt harmoni. Den friska årgången bjuder på färskpressad lime, grapefrukt, kanderade citronskal och saftiga gula päron. Njut som det är till den första vårsolen, eller tänk mat med sting, gärna en het thaisallad, färska vårrullar och varför inte gubbröra?
Kloster Eberbach Riesling Spätlese 2021, nr 6257. 139 kr
Läckert småsimmigt med fin koncentration och bra fruktdjup. Här finns apelsin, gula päron, aprikos, persika och söt citrus. Avnjut till friterade räkor med söt chilisås, en het currygryta eller nudelwok med cashewnötter och chili.
Kloster Eberbach Single Vineyard M 2020, nr 81546. 189 kr. Ordervara
Frukten är ett urval från de bästa gårdarna hos Kloster Eberbach, som därefter lagras på ståltank. Ett vin med otrolig intensitet och maxade mineraler. Det är salt, stramt, intensivt och fyllt till bredden med citron i alla dess former, färger och skepnader. Mäktigt och sehr schön.
Kloster Eberbach Baiken Riesling 2020, nr 95284. 199 kr. 1800 fl lanseras 24/3.
Ordentligt med fokus, friskhet och frasig frukt frasig för under 200 kronor, man tackar! Direkt årgång som fyller glaset med gröna äpplen, grön citrus, rökig mineral och drivande energi. Baiken klassas som en Erste Lage, Tysklands motsvarighet till Premier Cru.
Kloster Eberbach Pinot Noir Trocken 2020, nr 50660. 139 kr. Ordervara
Pinot noir, eller spätburgunder, är det nya röda i Tyskland. Rött vin har producerats länge i landet, fast det är nu på senare år som vinerna har börjat ta mark och plats i vinglasen. Men inte samma plats på prispallen som i Bourgogne. Här serveras en rättfram pinot noir med allt man vill ha. Röda körsbär och plommon, vilda hallon, riven muskot och uppfriskande dofter och smaker av röd apelsin och eneträ. Flörtigt!
Kloster Eberbach Assmanshauser Höllenerg Spätburgunder Goldkapsel 2012, nr 53510. 699 kr. Ordervara
Intensivt med klingande livfull frukt. Stilen är saftig, sensuell och direkt med tranbär, granatäpple, röda körsbär och ett avslut som adderar rök, lite torv, nypon och torkade rosor. Det är ihållande, svalt och sanslöst elegant. Ett vin jag skänker upp i stora kupor och sippar på – länge – till helstekt kyckling med en risotto på svamp. Lagringsutrymme finns, men inte mitt tålamod, särskilt inte när det är så gott idag.
Månadens Vinhus: Kloster Eberbach
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!
Sofia Ander
Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan
Läs mer om Sofia