Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Skriven av Sofia Ander

Månadens Vinhus: J. Portugal Ramos Vinhos

Om du gillar viner från Portugal är chansen stor att Vila Santa hamnat i ditt vinglas. Både en och tre gånger. En klassiker som står sig ännu. I månadens vinhus besöker vi J. Portugal Ramos Vinhos.  

Månadens Vinhus: J. Portugal Ramos Vinhos

Det röda vinet Vila Santa från Portugal var länge en trogen favorit i de svenska hemmen. Alltid uppskriven, tipsad om och framför allt uppdrucken. Vinet hade en säker position på hyllan från slutet på millenniet. Sen kom tiden ikapp. Ny sortimentsmodell, nya smaker, viner och trender ritade om kartan och Vila Santa fick till sist lämna sin trygga hyllplats. Nu finns den istället som ordervara och jag tycker vinet är bättre än någonsin. 
Mannen bakom Vila Santa heter João Portgual Ramos. Han började sin vinbana redan på 80-talet, först med arbete på gården Quinta do Carmo och därefter som vinkonsult. Så småningom fanns både viljan och framför kunskapen där – att bygga upp en egen vingård och göra vin under eget namn. Platsen föll på Alentejo, i södra Portugal och året var 1990. I distriktet Estremoz, planterade João sin första fem hektar år 1989. En plats där han bor kvar än. Där ligger också firmans huvudkontor, än idag. 

Månadens Vinhus: J. Portugal Ramos Vinhos

Den första årgången av Vila Santa som kom ut på den svenska marknaden var 1995. Vinet var även bland de första röda från Portugal att landa på svensk mark. Det blev ett startskott för både den portugisiska vinbranchen och inte minst för João Portugal Ramos. Utmärkelserna och priserna avlöste varandra. Från årets vinmakare  – tre år i rad – i sitt hemland till samma fina pris i Sverige.
Priser med all rätt. Då Portugal fortfarande var kvar i sin tradition med att framställa starkviner, såg João potentialen i landets alla egna lokala druvor. Han tog till ny modern teknik och arbetade hårt i vingårdarna. Fokus låg framför allt på de inhemska druvorna, men också med en nyfikenhet på internationella sorter. Denna öppenhet – att ta vara på traditionen i kombination med dagens moderna teknik är en stor del av Joãos framgångssaga.
Idag består ägorna av hela 600 hektar vingårdar, både hyrda och egna, utspridda i flera av landets regioner. Från Vinho Verde i norr ner till Douro, Beiras, Tejo och Alentejo.

Det har också blivit ett familjeföretag. João är inte ensam längre. Sonen João Maria är en av vinmakarna sedan fler år tillbaka, och nyligen kom dottern Filipa med i bilden. Hon ansvarar för marknadsföringen och utformar också vinernas etiketter och design. Med en bakrund inom marknad på ett stort skönhetsföretag, vet Filipa vikten av att hänga med i trender, utveckling och att synas.
En viktig trend är framför allt hållbarhetsarbete och miljö. Där har Filipa en betydande roll, med ett steg mot lättare glasflaskor och andra miljövänliga alternativ.
Idag är João Portugal Ramos Family Estates aktiva medlemmar i Wines of Alentejo Sustainability Programme (WASP). Ett program där hållbarhet i alla led är av stor vikt. De är också engagerade i The Natural Step samt European Business and Biodiversity. Två organisationer som arbetar för att bibehålla den biologiska mångfalden och även titta på konsumtionen av vatten, el med mera.
Deras arrangemang och arbete har gett resultat, då man 2015 fick bästa europeiska hållbarhetsarbetet inom jordbruk av Anders Wall Enviroment Award.
Läs mer på deras hemsida. 
 

Vinerna då? De står sig fortfarande. Från de vita till mer kraftfulla röda. Vi har provat merparten av det som är tillgängligt på vår svenska marknad.

João Portugal Ramos Alvarinho 2019, nr 79909. 165 kr. Ordervara
Både stram och fruktdriven i stilen. Granitjordarna bidrar med sälta och mineraler. Druvan står för vit persika, rosa grapefrukt, citron och kristallklara syror. Klockrent till höstens skaldjur.
Ett vin som kom till världen 2013. Projektet startade 2010 i Monção & Melgaço, en sub-region i Vinho Verde. Tre år senare lanserades det första vinet därifrån. Idag framställer man fyra olika viner på egendomen.
Marquês de Borba Colheita White 2019. Privatimport.
Härligt fruktdrivet och samtidigt friskt och livligt med gula och gröna äpplen, apelsinblom, pomerans, physalis, passionsfrukt och grön citrus.
Marquês de Borba ligger också i Alentejo. Den första årgången från gården lanserades 1997. Namnet är en sammanslagning av subregionen Borba, där Vila Santas gård ligger, samt namnet på familjens släkting. En markis som hade den fina titeln Marquês de Borba. Vinet är gjort på arinto, antão vaz och viognier.
Marques de Borba Vinha Velhas White 2018. Privatimport.
Vinha Velhas står för gamla vingårdar. En del av frukten får spendera en kortare tid på gamla och nya ekfat.
Rätt intensivt och djupt med knappt en tillstymmelse av fat. Den har istället lyft frukten, gett den kryddiga toner av muskot och pomerans. Lite luft lockar fram kaffirlime, vita mandlar, mandelmassa, mineral och syrlig carambolefrukt. Läckert och lagringsduligt. Innehåll: arinto, roupeiro, antão vaz och alvarinho.
Månadens Vinhus: J. Portugal Ramos Vinhos    Månadens Vinhus: J. Portugal Ramos Vinhos  Månadens Vinhus: J. Portugal Ramos Vinhos
 

Ramos Reserva 2019, nr 6139. 89 kr. Fast sortiment. Finns i cirka 90 butiker.
Saftigt med schyst bett och mustiga smaker av katrinplommon, björnbär, viol, söta kryddor och anis. Görs på lokala trincadeira, aragonez och en skvätt syrah. Utmärkt vardagsvin av bättre snitt till nötfärsbiffar, en gryta på på rotfrukter och gärna en svampmacka nu när det är säsong.
Vila Santa Reserva 2018, nr 12507. 129 kr. Ordervara.
Friskt och livfullt med tanniner, längd och fokus. Här varvas röda körsbär med vilda röda hallon, röda vinbär och mogna jordgubbar. Vi adderar stråk av ceder, varma örter, kakaonibs och en härlig fräschör. Gott i detta nu men klarar många års lagring.
Görs på en mix av lokala och internationella druvor: aragonez, touriga nacional, syrah, alicante bouschet och cabernet sauvignon.
Duorum Colheita 2016, nr 74432. 149 kr. Ordervara
Tätt, intensivt och stort med härlig Douro-frukt. Skogsbär, viol, mineral, kakao, sandiga tanniner och en lång ihärdig eftersmak.
Gjort på touriga franca, touriga nacional och tinta roriz.
Projektet Dourum i Douro-dalen startade 2007. Det är en sammanslagning mellan João Portugal Ramos och en annan stor vinpersonlighet i Portugal – José Maria Soares Franco, som ligger bakom klassikern Periquita bland annat.
Månadens Vinhus: J. Portugal Ramos Vinhos  Månadens Vinhus: J. Portugal Ramos Vinhos  Månadens Vinhus: J. Portugal Ramos Vinhos

Marquês de Borba Colheita Red 2018. Privatimport.
Generöst och härligt fruktdrivet med hallon, röda äpplen, creme de cassis, röda körsbär och friska syror. Läskande och rent. Gott på direkten men klarar helt klart även några års vila också. Fin lång syra som håller i sig.
Består av aragonez, trincadeira, touriga nacional, alicante bouschet, petit verdot och merlot.
Marquês de Borba Vinhas Velhas 2017. Privatimport.
Mustigt och mulligt med toner av vit- och svartpeppar, hallon, körsbär, mynta, torkad oregano, rosmarin, lakritsrot och varma jordar. Strålande till höstens mat, tillika temperaturer och även för vidare lagring.
Gjort på alicante bouschet, aragonez, castelão och syrah.
Månadens Vinhus: J. Portugal Ramos Vinhos    Månadens Vinhus: J. Portugal Ramos Vinhos

Månadens Vinhus: J. Portugal Ramos Vinhos

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer