Svenska flaggan
Månadens Vinhus: Francis Ford Coppola Winery
Skriven av Sofia Ander

Månadens Vinhus: Francis Ford Coppola Winery 

Det är svårt att tänka på något annat än film när namnet Coppola kommer på tals. De flesta av oss har med största sannolik sett åtminstone en film signerat Francis Ford Coppola. Om inte - skärpning! Vi kan göra en diger lista och börja med Gudfadern, fortsätta med Apocalypse Now, Avlyssningen och lägga till Dracula och Frankenstein. Men nog om filmvärlden - vi går över till vinvärlden, en värld som går utmärkt att kombinera med ett glas vin i soffan tillsammans med både maffiosos och blodtörstande vampyrer. 

Månadens Vinhus: Francis Ford Coppola Winery 

Den första delen av trilogin Gudfadern kom ut 1972. Francis kände kanske på sig att filmen skulle kräva mycket tid och arbete. Innan som efter. Han behövde en lugn och rofylld plats för återhämtning. För redan två år innan premiären hade Francis och hustrun Elenor köpt ett hus i Napa. Det var inget hus som helst, utan en vingård i Rutherford under namnet Inglenook. Namnet är av skotsk dialekt och betyder ungefär ”mysig hörna” eller härd, eldstad. 

Att platsen var mysig räckte för Francis, i alla fall i början. Att den sedan var så full av historik och framför allt vinhistoria, det var ytterligare en bonus. För där hade vin odlats och framställts sedan slutet på 1800-talet. 

Familjen Coppola tog alltså över inte bara ett hus utan och ett arv och vinhistoria, och bestämmer sig därmed för att skapa något nytt. En ny vinegendom. Tajmingen kunde inte vara bättre. Den kända provningen Judgment of Paris som hölls i Pars 1976 banade vägen och öppnade upp marknaden för nya viner – Napa inte minst. Ni kan läsa mer om provningen längst ner. 

1978 gav paret Coppola ut sitt första vin under etiketten Niebaum-Coppola Estate, en hyllning till tidigare ägare. Namnet på vinet? Rubicon, efter Julius Caesars korsning över floden Rubicon i Rom 49 år f. Kristus. Ett litet men historiskt steg som också blev startskottet på inbördeskriget i regionen.

 

Att korsa floden Rubicon är ett uttryck för att göra något oundvikligt, något man inte kan återvända ifrån.

Vinet blev tack och lov ingen start på ett nytt krig. Snarare en nystart, ett rättfärdigt sådant, för gården och för Coppola. En familj som numera var involverade i vinbranschen. Några år senare anlitar man André Tchelistcheff, en av de bästa vinkonsulterna i landet, även kallad The Maestro. Ytterligare ett steg i att säkra kvalitén på vinerna, och inte fastna i namnet Coppola som i sig är tungt och välkänt.

För Coppola gör inga kändisviner. Det är viner skapade med mycket arbete, vilja och med en smak av sin växtplats. Med en hyllning till sitt syditalienska arv där Coppola har sitt ursprung. Vad jag också uppskattar är prisbilden. Mycket från Napa och Sonoma kommer alltid att kosta mycket, men Coppola håller en sympatisk nivå. Man bjuder in att prova, smaka och upptäcka. På vår svenska marknad finns bara en bråkdel av familjens viner tillgängliga, men det är en god och bra början. Jag hoppar vi får se mer av Coppolas viner här. Gärna någon zinfandel, rosévinet med namnet Sofia efter dottern, och varför inte Rubicon?

Hemsida Inglenook Vineyard

Bild från DinVinGuide

Coppola är idag en vinfamilj lika mycket som en filmfamilj. För snart 20 år sedan förvärvade man ytterligare en vingård – Château Sovereign, numera Francis Ford Coppola Winery, beläget i Geyserville i Sonoma. I och med detta förvärv tog man också in en ny vinkonsult och vinmakare – Corey Beck. Ett känt namn i Kalifornien med en CV där vi hittar Chateau Montelena bland annat. Corey har varit med sedan starten och omstruktureringen av Francis Ford Coppola Winery. En plats som numera rymmer två restauranger, en pool, ett filmgalleri, en spelpark och givetvis ett stort provningsrum och vineri.

Hemsida Francis Ford Coppola Winery

Härifrån kommer flera av Coppolas kända etiketter, Francis Coppola Reserve och Director’s Cut bland annat, där man vill visa på Sonoma Countys bredden och lyfta fram de olika appellationerna. Som många andra vinfirmor i både Napa och Sonoma är miljö och hållbarhet betydande. Firman är därför certifierade enligt California Sustainable Winegrowing Alliance, Bee Friendly Farming, Fish Friendly Farming och EPA Green Growing Partner.

Några av de vanligaste certifieringarna man hittar på en vinflaska i Napa och Sonoma idag.

Regenerative farming – Regenerativt jordbruk handlar om jordens hälsa. Varje gång jorden vänds och plöjs finns det en risk att man tar död av mycket av det på som finns på ytan. Mikroorganismer med mera. Man vill också hålla fälten så gröna som möjligt under året, för att bidra till den biologiska mångfalden samt binda kol i marken. fokus på biodiversitet, jordens hälsa, vattenförbrukning, elförminskning och även det sociala ansvaret.

Demeter Certified Biodynamic – istället för herbicider och pesticider används olika naturpreparat till att bespruta vinstockarna och druvorna med. En del preparat fylls i kohorn och grävs ned i jorden för att öka dess energier och bakterierikedom. Tanken är att dessa ska göra jorden och vinrankorna mer livskraftiga. Skörd, plantering och flera andra processer görs också efter en månkalender som visar när det är optimalt att göra vissa aktiviteter.

CCOF Organic – California Certified Organic Farmers – är ett amerikanskt organ och branschorganisation för jordbrukare. Den äldsta crifering, grundad redan 1973, som dock inte innefattar det sociala ansvaret eller parametrarna inom Regenerative farming.

Napa Green, Sip Certified och Certified Sustainable – tre olika certifieringar som innefattar på det sociala ansvaret och hållbarhet. Dock finns det inga kvar kring användning av pesticider eller bekämpningsmedel i gårdarna.

 

Bild från DinVinGuide

Sedan en tid tillbaka ingår Francis Ford Coppola Winery i Delicato Family Wines. Vi hittar fyra viner i beställningssortimentet.

Director’s Cut Chardonnay 2021, nr 55982. 279 kr 

Fräscht och livligt i en kalifornisk, generös stil som samtidigt är uppfriskande och balanserad. I glaset finns djupa smaker av gula plommon, persika, gula fikon och smulade smörkakor. Vinet har lagrats på franska ekfat i nio månader. Givet till en Caesarsallad med rökigt bacon och kyckling.

Director’s Cut Cabernet Sauvignon 2019, nr 55981. 329 kr.

Stadigt i stilen med fin struktur och fruktdjup. Cassis-frukt varvas med rödblå skogsbär, tobak, lagerblad och rostade kaffebönor. Görs på 80 procent cabernet cauvignon, 10 procent petit verdot och några droppar cabernet franc. Här blir det kött och rött!

Månadens Vinhus: Francis Ford Coppola Winery     Månadens Vinhus: Francis Ford Coppola Winery

Francis Ford Coppola Santa Barbara Pinot Noir 2021, nr 55980. 229 kr

Vi förflyttar oss söderut i Kalifornien och till Santa Barbara. Njuter av den soliga charmen, av friska hallon, varma jordgubbar och väldoftande kryddor. Direkt-gott, särskilt till grillad chilimarinerad lax eller helstekt kyckling och årstidens svamp. Vinet har lagrats i sju månader på franska och amerikanska ekfat, nya som gamla.

Paso Robles Cabernet Sauvignon 2019, nr 55979. 239 kr  

Mulligt med extra allt – frukt, söta kryddor och flörtiga mjuka tanniner. Glaset fylls snabbt med mosade skogsbär, söt peppar, mörk kakao, cedertoner och vaniljkorn. Fyllig jänkare till lätt kryddat mat – gärna brisket, pulled pork och burgare med hemgjorda fries på sötpotatis. Innehåll: Cabernet sauvignon och ett stänk petit verdot, som förövrigt är Corey Becks favoritdruva.

Francis Ford Coppola Santa Barbara Pinot Noir 2020  Månadens Vinhus: Francis Ford Coppola Winery

Bild från DinVinGuide

Månadens Vinhus: Francis Ford Coppola Winery

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer