Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Cline Cellars
Skriven av Sofia Ander

Månadens Vinhus: Cline Cellars 

Det är inte helt lätt att hålla sig kvar på monopolets vinhyllor idag. Vinerna anländer och åker ut lika snabbt med korken före. Fåtalet klassiker har lyckas klamra sig kvar. Cline Zinfandel är en av dem. Läs om månadens vinhus Cline Cellars.

Månadens Vinhus: Cline Cellars 

Min första vinkärlek hette Cline. Vinet Cline Zinfandel. Den gjorde stort avtryck, och intryck, och har präglat mina första år som lite blygsam men mycket nyfiken vinprovare. Zinfandel var ju så lätt att tycka om med sin varma, mjuka frukt och silkiga tanniner. Ännu godare blev den till amerikansk inspirerad mat som hamburgare med rökig och kladdig bbq-sås, pulled pork och riktiga tacos med krämig guacamole och het salta. Cline Zinfandel är fortfarande ett vin jag kan rekommendera för den som vill prova något nytt, som inte är så van vid amerikanska viner och som inte vill betala finskjortan för en flaska vin. 

Idag rynkar många på näsan åt zinfandel. Sånt kan man inte dricka. Men det finns en anledning till att vinet är kvar på hyllorna; det säljer. Det säljer för att det är omtyckt och för att kvalitén består. 

Cline som familjeföretag består också. Allt började med en jacuzzi. Efternamnet på Fred Clines morfar Valeriano. Barndomsbesöken hos morfadern inspirerade och ledde vägen för Fred som på sikt ärvde Valerianos vingårdar i Oakley, Kalifornien, en bit nordost om San Fransisco. De var planterade med zinfandel, naturligtvis, men också gamla stockar av Rhonedruvor. En del av dem hade frodats i jorden sedan slutet på 1800-talet. 

 

Fred Cline var nu redo att starta sin egen vinfirma. Tillsammans med sin fru Nancy, grundades Cline Cellars år 1982. Deras viner på zinfandel från de gamla knotiga stockarna blev en riktig framgång. De växte snabbt och beslöt sig för att expandera genom att köpa ny mark. Valet föll på en stor gård om 140 hektar i Carneros, de sydliga delarna av Sonoma. Här planterade man givetvis zinfandel men också klassiska Rhonedruvor som viognier, roussanne, marsanne, syrah och carignan. Idag har man fortsatt att växa och utökat sina ägor med druvor som pinot noir, chardonnay och merlot med flera.

Idag ingår även vinfirman Jacuzzi Vineyards i familjeföretaget, som ligger tvärs över gatan från Clines anläggning. Där huserar också Charlie Tsegetolos, som är vinmakakare hos Cline. Med sina rötter i både Italien och Grekland fortsätter han att utveckla vinerna på båda firmorna, med gamla och nya vinmetoder.

Cline fokuserar inte bara på att expandera. Som många andra vingårdar i Kalifornien jobbar man starkt med hållbarhet. De är sedan några år tillbaka medlemmar i Certified California Sustainable Vineyard and Winery, Kaliforniens program för hållbara vingårdar.

Hemsida: https://www.sustainablewinegrowing.org

 

Istället för att använda onödiga bekämpningsmedel låter man får och getter kalasa på ogräset mellan vinrankorna. Druvskalen och andra organiska avfall fungerar fint som kompost och göder de redan så frodiga jordarna i vingårdarna. Solpaneler pryder taken på hela vinieret och fungerar som en stor och betydande energikälla till anläggningen. Detta är bara några av de parametrar som Cline tillämpar.

För mer info, surfa på deras hemsida: https://clinecellars.com

Där hittar ni också information om öppettider för deras trevliga tastingroom.

I Sverige får vi bara ta del av de mest klassiska viner från Cline. Zinfandel så klart men även mourvèdre och carignan finns med i sortimentet. Har du vägarna förbi Carneros rekommenderas starkt ett stopp hos Cline. Då har du chansen att få prova deras nya experiment med vin lagrade på amforor, bubbel, riesling, grenache, rosé och ännu fler viner på zinfandel gjort på urgamla stockar. På vägen ut (eller in) bjuder man på nypoppade popcorn. Bara det är värt en resa i sig.

 

Uppkorkat

Cline Old Vine Zinfandel 2017, nr 22283. 109 kr

Generöst och härligt mulligt med hallon, varma jordgubbar, skogsbär och ett rent, fräsch avslut. Bra intro till zinfandels välkomnande värld. Klockrent till pulled pork med alla tillbehör.

Cashmere Black Magic 2016, nr 79107. 129 kr

En blend på petite sirah, mourvèdre, syrah och grenache som bjuder på peppar, viol, plommon, frisk fruktsötma och söta kryddor. Prova till hamburgare med rejäla mängder bbq-sås. 

Cline Ancient Vines Zinfandel 2016, nr 77280. 149 kr. Beställning

Zin fram urgamla stockar med bra bett och drag av vilda örter, ceder, hallon och björnbär. Kan absolut sparas i något år. Sticky ribs tack!

Cline Ancient Vines Carignane 2016, nr 77287. 149 kr. Beställning

Friskt och krydddigt, laddad med röda bär, röda plommon, syrliga körsbär, bra struktur och toner ceder- och sandelträ i eftersmaken. Till sensommargrillen á la USA med rökt kött som korv, brisket och beef ribs.

Cline Ancient Vines Mourvèdre 2016, nr 89170. 169 kr. Beställning

Mörkmulligt med djup skogsfrukt, röda bär som lingon och vildhallon toppat med svarta oliver, frisk sälta och aromatiska örter som timjan och rosmarin. Stek eller grilla på en flankstek med chimichurri.

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer