Månadens Vinhus: Chiara Condello 

Vi är inne i sköna maj och är därmed redo för ett nytt vinhus. Denna gång beger vi oss till norra Italien och tittar närmare på en känd druva och provsmakar delikatesser från regionen. 

Månadens Vinhus: Chiara Condello

Emilia-Romagna är en av Italiens stora matregioner. Som om inte alla regioner i Italien har sina specialiteter och sina delikatesser. Fast med Emilia-Romagna är det något extra. För vad sägs om den lagrade skinkan Prosciutto crudo di Parma, som kommer från staden Parma? Det ljuvliga långkoket bolognese, med rötter i Bologna, huvudstaden i regionen. Parmesan används flitigt i många av landets – och världens – måltider. Den har sitt ursprung i ett område mellan städerna Parma och Reggio Emilia och fick sitt namn därefter. Eller den mörka och koncentrerade balsamvinägern, som görs på druvmust? Ursprunget är Modena, en av många små matmeckan i Emilia-Romagna. 

Emilia-Romagna förknippas alltså först och främst med maten och produkterna. Men finns det druvmust finns det såklart även druvor. Druvan här är en av de mest odlade i landet. Si, det är sangiovese. 

 

 

I Emilia-Romagna går den under namnet Sangiovese di Romagna. 

Denna rika och välmående region är belägen längs med landets östkust, mot det Adriatiska Havet. Här har vin odlas i flera tusen år. Både på de höga höjderna, där kalk och lera dominerar jordmånen, ner till mer sandiga slätter närmare havet.

Sangiovese di Romagna är en kusin till den välbekanta sangiovese som vi hittar längre söderut i Toscana. Likheter finns, men också skillnader i stilen. En sak är prislappen. Vinerna från Emilia-Romagna är ofta billigare än släktingarna i Montalcino till exempel, där sangiovese-klonen Brunello kommer ifrån.

Smakmässigt går romagna-druvan åt det lite rundare, lite mer fruktdrivna och generösa. Klasarna är i regel mindre och bären, små och koncentrerade än annan sangiovese. Men friskheten och syran där, precis som i Chianti.

 

 

Den gör det onekligen i vinerna från Chiara Condello.

Unga Chiara, som redan är en lysande vinstjärna i sitt hemland, är uppvuxen i en vinfamilj. Som liten spenderade hon mycket tid på sin morfars vingård och därefter på familjens egendom Azienda Condé.

På bara några år har hon skapat sig ett välförtjänt vinnamn. Men allt rätt, och detta tack vare endast två viner. Chiaras vingård ligger i den lilla appellationen Predappio. Det är också en stad med omkring 6000 invånare, som ligger strax sydöst om Bologna. En stad som i sin tur har nästan 400.000 invånare.

I Predappio ligger även familjens gård. Där är också sangiovese di romagna i blickfånget, precis som hos Chiara. Hennes vingård är belägen närmare skogen, med höjder upp mot 360 meter över havet. Vinstockarna har rotat sig långt ner i den kalkrika jordmånen, som även har inslag sandsten och fossiler, lokalt kallad spungone.

Chaiaras viner är inte ekologiskt certifierade, men tänket finns där. Hon lägger mycket tid i vingårdarna. Allt handskördas och vinerna buteljeras utan tillsatt jäst, utan filtrering och med en låg halt svavel. Lagring sker på stora slavonska fat. I dagsläget producerar Chiara två viner. Enbart på sangiovese di romanga. Frukten kommer från hennes egna vinrankor, som idag består av nästan fem hektar. De planterades för över 40 år sedan. Åldern i kombination med Chiaras filosofi – att lägga mycket tid i vingårdarna, låta vinet jäsa i sin egen tack och locka fram den rena från frukten – ja det har burit frukt. Mycket fin sådan.

 

Annons:

Jag har följt vinerna under några och där är framför allt med årgång 16 och framåt som jag fastnat. På riktigt. Då ska vi komma ihåg att hon bara verksam i fem år. Men lärdom och mycket visdom har hon så klart i blodet. Lärdom och inspiration som ständigt fylls på, då hon också är ansvarig vinmakare för familjen vingård Azienda Condé. Som om Chiara inte har tillräckligt med druvor att ta hand om.

Men på sin egen gård där bestämmer hon helt själv. Detta är bara början på en så redan självklar vinstjärna. Vi kommer se mer av Chiaras viner i framtiden och förhoppningsvis hela regionen Emilia-Romagna. Matmeckat som faktiskt har en hel del vin också.

Hemsida familjens egendom: https://www.conde.it

Hemsida Chiaras vingård : https://www.chiaracondello.com/en/index.html

Chiara Condello 2018, nr 91224. 149 kr. Fast sortiment, finns i cirka 30 butiker.Månadens Vinhus: Chiara Condello

Finns även på magnum för 375 kr.

Gillade du årgång 2017 kommer du älska 2018. Den är om möjligt ett strå vassare. Kanske är det tack vare året som inte var fullt lika hett som 17.

Den fina sangiovese-frukten är så direkt, med körsbär och kärnor, rosor, spröda tanniner och sådan charm. Lägg till kryddiga cedertoner, lite eneträ och tjocka kvistar av rosmarin och salviablad.

Ett självklart val till områdets klassiska delikatteser med parmaskinka, en stadig bit parmesan som toppas med rik balsamvinäger.

 

Ragu a la bolognese

LÄS MER
Ragu alla bolognese tallrik

Le Lucciole Chiara Condello 2017, nr 78345. 399 kr. Ordervara.

Månadens Vinhus: Chiara Condello Årgång 2016 finns även på magnum.

Le Lucciole kommer från en liten enskild vinplott om endast 0,8 hektar. Produktionen är blygsam och ger 4000 flaskor året. Här låter Chiara vinet jäsa under länge tid och ofta med hela klasar. Lagringen är också dubbelt så lång som hennes första vin.

Stilen är svalm, slank och med blygsam kraft, trots den varma årgången. Den känner vi inte av här. Istället bjuder Chiara oss på ren sangiovese med finkorniga tanniner, stråk av körsbär, vilda hallon, torkade tranbär och örter i form av timjan, rosmarin och pinje. Ett vin som har mer att ge, men visst skulle den där bolognesen sitta fint till nu. Med drivor av riven parmesan över så klart. Lika lysande och sjudande av liv som vinstjärnan i Predappio.

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Läs mer


Fler artiklar