Månadens Vinhus: Chateau Bonnet

Denna månad säger vi hallå till Bordeaux och tittar in hos slottet Chateau Bonnet, ägt av den dynamiska vinfamiljen Lurton.
Månadens Vinhus: Chateau Bonnet

Månadens Vinhus: Chateau Bonnet

Vi har skrivit löpande om Bordeaux och även provat mycket vin från området under det gågna året. Mer om området, vinerna och dryckestips ser ni i slutet av artikeln. Även vi ser en trend, särskilt stilmässigt. Vinerna är generellt mer tillgängliga och mer direkta idag. Vi vill också slå hål på en myt – att Bordeaux är extremt dyrt. Visst finns det en del slott och många viner som kostar både halva och hela månadslönen. Men den typen av viner finns över allt.

Hos Chateau Bonnet håller man däremot en inbjudande och tillgänglig nivå. Det är viner för alla – utan att för den delen vara slätstrukna. De smakar Bordeaux, av sina klassiska druvor och de är trogna i sin stil.

 

I takt med stigande priser i bland annat Bourgogne, Chablis och även Sancerre med svåra skördar har Bordeaux en chans att ta plats. Igen. För Bordeaux har varit stort en gång i tiden. Stort är det fortfarande, och tidlöst inte minst. Det är dessutom så klassiskt ett område bara kan bli. Många vintrender kommer och går – snabbt. Dagens vinkonsumenterna hänger gärna på det snabba trendiga tåget, men hoppar även av för att stanna ”hemma” i det klassiska och pålitliga.

Grunden till Bonnet och vingårdarna lades redan på 1500-talet. Då planterades de första vinstockarna på egendomen. Ett antal ägarbyten, den franska revolutionen och några sekler senare hamnade den till slut i den respektfyllda familjen Lurtons ägor. Detta var i slutet på 1800-talet. Det var också då som slottet fick sin nystart, tack vare Lurton, en av största och inte minst mest inflytelserika vinfamiljerna i Bordeaux. Det är framför allt vinpersonligheten André Lurton som har hjälpt många slott och lyft kvalitén.

André gick bort för bara tre år sedan, vid en ålder om 94 år. Under sitt långa och innehållsrika liv hann André se till att säkra familjens arv. Han fick totalt sju barn och förfogar över ungefär lika många slott.

Château de Rochemorin, Château Couhins-Lurton och Château La Louvière är säkerligen bekanta namn. Samtliga ingår i Lurtons vinimperium och en del av dem drivs idag vidare av Jacques Lurton, son till André. Han återvände till Bordeaux för att ta över ansvaret för familjeegendomarna efter att pappan gick bort.

 

Sedan Jacques tog över Bonnet har det redan skett små förändringar. Han har bland annat gjort om en del av etiketterna, där man använder sig av halm och bläck som är återvunnet. Många av vinerna är dessutom tappade på lättviktsflaskor. Allt som ett led i deras viktiga hållbarhetsarbete.

Slotten är beläget i Grezillac, strax söder om Saint-Emilion i departement Girdone. Bonnet använder bara sin egen frukt – inget är köpt. De har dock stora tillgångar. Hela 280 hektar, varav 150 hektar är uppodlade med blå druvor och resten gröna.

Samtliga viner är certifierade enligt HVE – Haute Valeur Environnementale, eller High Enviromental Value. Det är märkning som delas in i tre nivåer. Den instiftandes i Frankrike på regeringsinitiativ för över 10 år sedan, och täcker hela jordbruksnäringen. HVE tittar mer på helheten och framför allt hållbarhetsarbetet. Det är en växande certifiering som många odlare och vingårdar strävar efter. Trots det inte den är godkänd enligt Systembolagets nya märkning Hållbart Val. Inte ännu i alla fall.

 

Château Bonnet Rosé 2021, nr 71814. 109 kr. BS. Finns även på magnum för 219 kr.

Läcker och farligt läskande med sina vita och röda vinbär, saftiga toner av granatäpple, krusbär och örter. Görs på merparten cabernet sauvignon, merlot och en liten andel semillon.

Chateau Bonnet 2021, nr 4151. 95 kr. FS, finns i ca 300 butiker. Är även tillgänglig på halvflaska för 59 kr.

Krispigt värre, fullknökat med krusbär, vita vinbär, rökig mineral och svartvinbärsblad i det långa uppfriskande slutet. Fräsch som få.

Från och med årgång 2020 har Jaques ökat mängden sauvignon blanc i detta vin. Detta för att ge vinet ännu mer fräschör. Innehåll: 85 procent sauvignon blanc och resten semillon.

Chateau Bonnet Réserve Blanc 2020, nr 56031. 139 kr. BS

Krämigt i stilen tack vare jäsningen på ekfat. Rostade nötter, mandelkräm, vit persika, gula och gröna päron och stenrök skapar en fin och lång smakupplevelse. Redo idag och kan även lagras i ett antal år. Görs på 73 procent sauvignon blanc och 27 procent semillon.

 

Månadens Vinhus: Chateau Bonnet
   
Entre-Deux-Mers Bordeaux
 
Månadens Vinhus: Chateau Bonnet

Château Bonnet Rouge 2018, nr 72252. 109 kronor. BS

Modernt och rättframt på 60 procent merlot och resten cabernet sauvignon. Inga fat är inblandade, bara ståltank. Här finns ändå en skön struktur och massor av direkt frukt som plommon, cassis, ceder och syror som friskar upp. Utmärkt välkomnande till det röda Bordeaux.

Divinus de Château Bonnet 2018, nr 73444. 259 kr. BS. Lanseras även på magnumflaska 22/8.

Stort och pampigt vin på 80 procent merlot och resten cabernet sauvignon. Lufta och njut av de saftiga röda bären och plommonen. Av de sandiga tanniner, cedertonerna och tobaksblad som kommer fram med tiden. Smått bländande i stilen, prisnivån och sin lovande framtid.

Månadens Vinhus: Chateau Bonnet
   
Månadens Vinhus: Chateau Bonnet

Månadens Vinhus: Chateau Bonnet

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Månadens Vinhus: Chateau Bonnet - DinVinguide Månadens Vinhus: | DinVinguide.se