Svenska flaggan
Månadens vinhus: Charles Heidsieck - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Månadens vinhus: Charles Heidsieck

Det finns få champagner som lyckas med att vara så komplexa, så rika och stora samtidigt som de är rasande rena och farligt förföriska. En av dem är Charles Heidsieck. En champagne skapad för gastronomi. En champagne som går sin egen väg. Läs om Månadens vinhus: Charles Heidsieck.

Månadens vinhus: Charles Heidsieck

I dagens Champagne är trenderna tydliga. Det ska helst vara småskaligt – läs småodlare. Helst knastertorrt – läs extra brut, non dosé. Den andra druvan – läs pinot meunier som länge stått i skuggan av chardonnay och pinot noir. Nya generationer tar över från sina föräldrar och skapar banbrytande champagner, gärna från leu dit – mindre odlingsplotter. Trenden syns i hela vinvärlden, så varför skulle Champagne vara ett undantag. 

Men undantag finns. Tack och lov. Tänk vad likriktat allt skulle bli ändå tillslut när utvecklingen går att samma håll och alla följer samma ström. 

Charles Heidsieck skippar allt vad trender heter. De går som sagt sin egen väg. Vägen går i de långa kalkstenstunnlarna- crayères – under jorden, som binder ihop dem med andra välkända hus som Taittinger, Veuve Clicquot och Pommery i Reims, Champagnes huvudstad. 

Men vägen har inte alltid varit spikrak för huset Heidsieck. 

Bild från DinVinGuide

Huset grundades 1851 av Charles Camille Heidsieck. Charles var vinhandlare och insåg tidigt att framgången låg i USA. För att kunna växa som varumärke måste man lyckas over there. Charles anlände till den amerikanska östkusten i början på 1850-talet och gjorde snabbt succé på en törstig och stor marknad. Framgången var ett faktum och Charles förärades det passande smaknamnet Champagne Charlie.

Men allt gott har ett slut. Det amerikanska inbördeskriget stod för dörren och när Charles återvände till USA för att inkassera sin tillgångar var amerikanerna misstänksamma och på sin vakt.

– En fransmän i USA under denna tid, han måste vara en spion för den franska regeringen!

Charles fängslades. Det blev en stor nyhet i båda länderna. En incident som blev känt som The Heidsieck Incident. Charles släpptes så småningom fri tack vare förhandlingar mellan Napoleon III och dåvarande amerikanska presidenten Abraham Lincoln.

Tiden som fängslad och obetalda skulder satte dock sin spår. Charles återvände till Frankrike, sjuklig och med ett företag i spillror. Det skulle ta tid för både Charles och champagnehuset att återhämta sig. Tack vare gamla kontakter i USA som bidrog med ekonomisk hjälp lyckades Charles sakta men säkert återta tronen som en av de stora i Champagne.

 

Bild från DinVinGuide

En av de stora är de än idag. Med betoning på stora – precis som champagnerna. Charles Heidsieck har sin egen stil och fortsätter att gå sin väg. Nog för har den varit både bråkig och brokig. Men idag är den spikrak, hela vägen till mitt glas. Och ditt också hoppas jag.

Mitt recept på en bra höstkväll när det regnar. Sätt på filmen om Charles, Champagne Charlie från 1989 med Hugh Grant, poppa en flaska champagne och bara njut. Goda tillbehör är lättsaltade chips med löjrom.

Charles Heidsieck Brut Réserve, nr 77522, 459 kr. Fast sortiment, ligger i cirka 50 butiker. Finns även på magnum för 1199 kr, nr 77211.

Fredagstipset hos DinVinguide.se Charles HeidsieckEn standard extra allt, gjord på lika delar pinot noir, chardonnay och 20 procent pinot meunier. Innehåller hela 40 procent reservevin där merparten är över 10 år gammal.

Detta bidrar till Charles krämiga och förföriska stil som får oss på fall med sina toner av nybakad brioche, rostade nötter, grillade citrus och oändliga eftersmak.

 

Charles Heidsieck Rosé Réserve, nr 77426, 569 kr, beställning. 

Gjord på i stort sett lika delar pinot noir, chardonnay och pinot meunier. Innehåller också 20 Charles Heidsieck Rosé Réserve - DinVinguideprocent reservevin med en ålder på cirka 7-8 år. Rosén som får sin färg från några procent rött vin.

Stramt, mineraldrivet och med uppfriskande stuktur. Vi bjuds på röda syrliga bär, rök, krossade stenar och syror utan slut.

PS: I november lanseras Charles Heidsieck 2008. Vi ses i kön.

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer