Svenska flaggan
Månadens Vinhus: Champagne Henriot
Skriven av Sofia Ander

Månadens Vinhus: Champagne Henriot

Månadens vinhus tar oss till Champagne, där vi tittar in hos det familjeägda huset Henriot.

Månadens Vinhus: Champagne Henriot

En gång i tiden fanns Henriots trevliga standarchampagne Souverain Brut i det fasta sortimentet. Då låg den strax under 400 kronor, och den var alltid ett lika lysande köp. Det är den än idag. Jag minns inte om det var tack vare platsen på hyllan som fick mig att upptäckte huset. Eller om tacket ska riktas till en av Stockholms bästa krogar, som hade den goda smaken att servera vinet på glas förut. För ett spottstyver, ska tilläggas. 

I vilket fall som helst, Souverain Brut var - och är - alltid lika välsmakande och alltid lika välkomnande.

Månadens Vinhus: Champagne HenriotMed det skrivet, tror jag att huset fortfarande är något av en doldis. En guldkorn i Champagne som förtjänar mer uppmärksamhet, mer plats på vinlistorna och inte minst poppas. Särskilt på vår egen marknad. För det fasta sortimentet är i ständig rörelse. Ny champagne kommer in, trotjänare åker ut. Konkurrensen är stenhård. Lägg till TS – tillfälligt sortiment – som sedan två år tillbaka lanseras varje fredag. Alltid med ett spännande och attraktivt knippe viner. Ofta champagner, stora hus, små odlare och en del mittemellan. Ännu mer konkurrens. En del hus är ibland så små eller hårt allokerade att vi enbart kan avnjuta dem på restaurang.

Henriot är däremot inte särskilt små. De har en trygg tillgång till egna druvor och även lång erfarenhet. Familjen Henriot etablerade sig i Champagne redan i början på 1600-talet. Då var man involverad i ett tygföretag. Textilbranschen byttes raskt ut mot ett inträde i vinbranschen. Mark köptes upp, vinstockar planterades och man började sakta men säkert lära sig vinodling och framställning av mousserande vin. I början såldes vinerna enbart till den närmaste kretsen, under namnet Veuve Henriot Ainé.

Det gjorde man ända fram till början på 1800-talet. År 1808 bestämde sig Appoline Henriot för att grunda ett eget champagnehus; Champagne Henriot. Året som även syns på flaskorna.

Månadens Vinhus: Champagne HenriotÅr 1880 var det dags för nästa stora milstolpe för familjen. Paul Henriot, barnbarn till Apolline, gifter sig med Marie Marguet. Hon kom också från en champagnefamilj med säte i Côte des Blancs. Äktenskapet lade grunden för en betydande utveckling av Henriot. Ursprungligen ägde huset mark i tre grand cru-plotter i Montagne de Reims planterade med pinot noir. Nu fick familjen tillgång till chardonnay från Côte des Blancs i Avize, Le Mesnil-sur-Oger och Chouilly.

Idag består de totala ägorna av 35 hektar och den årliga produktionen ligger på cirka 1,5 miljoner flaskor. Utöver de egna ägorna jobbar man också med långtidskontrakterade odlare. Särskilt för att kunna producera sin Souverain Brut. Min första introduktion till huset. Kanske blir det din också?

Hemsida Henriot 

Provade champagner från Henriot

Henriot Souverain Brut, nr 81466. 429 kr. Ordervara. Finns även tillgänglig på magnum.

Rund och rätt generös i stilen. Gula plommon, mogen citrus, persika och aprikos letar sig fram. Friskt med både djup och krämig frukt. MUMS! Avslutet är långt och tilltalande, precis som prislappen. Den känns helt redo för att göra comeback på hyllan!

Innehåll: hög andel chardonnay, cirka 50 procent som möter 45 procent pinot noir och ett stänk meunier. Den stora andelen reserve-vin, hela 30 procent, ger rik frukt samtidigt som fräschören från chardonnay finns där. Vinet vilar i tre år på jästen. Dosagen ligger på cirka åtta gram.

Henriot Blanc de Blancs, nr 76239. 499 kr. Ordervara

Uppstramat och friskt med livlig citrusfrukt. Här hittas brioche, rökta nötter och krossade stenar. Eftersmaken är ihållande med sköna, förföriska mineralstinna bubblor. Storstilat tack vare den höga andelen reserve-vin, fast med minst lika stor elegans och finess.

Merparten består av crand cru-frukt från Mesnil sur Oger och Avize. Innehåller hela 40 procent reserve-vin. Vilar på sin jästfällning i minst fyra år. Dosage: som mest åtta gram.

Månadens Vinhus: Champagne Henriot    Månadens Vinhus: Champagne Henriot

 

Henriot Brut Rosé, nr 81422. 599 kr. Ordervara

Fruktdriven och viniös i stilen. Vilda hallon, blodapelsin, körsbär och tranbär strömmar fram i sällskap av florala toner och mineral.

En rosé med en bra dos frukt och kraft, tack vare att man adderar en del rött vin i blenden. Görs på 50 procent pinot noir, 40 procent chardonnay och cirka 10 procent meunier. Innehåller också 35 procent reserve-vin. Huset gör även en millesime rosé som inte finns tillgänglig i Sverige för tillfället.

Henriot Millésimé Brut 2012, nr 77710. 649 kr. Fast sortiment, finns i över 80 butiker.

Maffigt och generöst. Gula plommon, persika, bakad citron, croissant fylld med kvittenmarmelad – årgång 2012 är så smarrig på direkten! Ge den gärna lite tid i glaset, med högre temperatur och luft utvecklas aromerna ännu mer. In med ugnsbakade äpplen, en hint av mald kanelstång och aprikospuré tillsammans med frisk rondör.

En champagne som matchas väl till många av påskens rätter, allt från lax till krämig äggröra och även grillade primörer med parmaskinka.

Innehåll: 54 procent chardonnay och 46 procent pinot noir sex olika premiers crus och grands crus i Trépail, Mailly-Champagne, Verzenay, Avenay i Montagne de Reims Avize, Chouilly i Côtes des Blancs. Vinet vilar minst åtta år på sin jästfällning innan det degorgeras. Dosagen ligger här på sex gram.

Månadens Vinhus: Champagne Henriot    Bild från Dinvinguide

Bild från DinVinGuide
Bild från DinVinGuide

Månadens Vinhus: Champagne Henriot

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer