Svenska flaggan
Månadens Vinhus: Champagne Diebolt-Vallois
Skriven av Sofia Ander

Månadens Vinhus: Champagne Diebolt-Vallois

Om du kliver in i Diebolt-Vallois lilla vineri i byn Cramant, är det högst troligen någon ur familjen som möter dig. Pappa Jacques Diebolt kanske serverar de senaste årgångarna eller så är dottern Isabelle på plats och går igenom vinerna med dig.

Vem du än möter, är du välkommen. Sverige är en viktig och betydande marknad för detta lilla familjeföretag, som gör stora champagner. 

Månadens Vinhus: Champagne Diebolt-Vallois

Jacques familj började odla vin redan på 1800-talet och frun Nadia var ännu tidigare ute. Hennes släkt har odlat druvor sedan 1400-talet, då i den lilla byn Cuis, som är Premier Cru-klassad. Idag håller Diebolt-Vallois till i Cramant, i hjärtat av Côte de Blancs och har alltså tagit ett kliv upp på Cru-pallen. Här har de huserat sedan 1978 och vinhuset drivs fortfarande av Jacques Diebolt med frun Nadia Vallois och barnen Arnaud och Isabelle.

Jag besökte dem första gången förra sommaren. Det var en varm solig dag i slutet på juni och äntligen skulle vi få titta in hos firman som gör den vackra personliga flaskan med rosor på etiketten. Vinet görs på frukt på tre Grand Cru-byar – Cramant, Chouilly och Le Mesnil sur Oger och vilar i tre år på sin jästfällning. En flaska välkänd av den svenska publiken och framför allt av champagneälskare.

Ingen skugga över pinot noir, men för mig är det chardonnay som är vinnaren i mitt champagneglas. Kanske är det därför jag älskar Cramant så. Det är i viss mån essensen av chardonnay i Champagne. Kritigt, rökigt, citrusstinnt och så rasande rent och fyllt av liv.

Bild från DinVinGuide

Månadens Vinhus: Champagne Diebolt-Vallois

Diebolts cuvéer är precis så. Så fyllda av energi, nerviga syror och Cramant. Totalt äger de 11 hektar vingårdar i Côte de Blancs, där merparten ligger i Cramant och även Cuis. Från dessa gårdar gör man sex olika champagner, från rosé till prestigen Fleur de Passion, där merparten av vinerna är baserade på chardonnay. Fleur de Passion är alltid en årgångschampagne som endast görs under de riktigt bra åren.

Isabelle Diebolt harr blivit ansiktet utåt för firman och hon är även vinmakare. Tillsammans med sin pappa så klart. Det är ju ett familjeföretag. Isabelle var tyvärr inte på plats den där soliga dagen i juni förra året. Men det var pappan som stolt visade upp sina champagner.

Alla har sin röda tråd. Nästan uteslutande chardonnay. Ofta från gamla vingårdar. Reservvin. Lång tid på jästfällning och låg dosage – den överstiger sällan 5 gram. Allt detta sätter stilen på Diebolt-Vallois. Jag förstår att pappan är stolt. Det är nog Isabelle med. 

Uppkorkat från Diebolt-Vallois

Diebolt-Vallois Blanc de Blancs

Månadens Vinhus: Champagne Diebolt-ValloisNr 88914
Pris: 369 kr

Tillgängligt med fin fräschör och friska drag av mogen citrus, lite flinta, rökig mineral och rivet citronskal. Fin introduktion till Diebolt-Vallois raka och samtidigt så krämiga stil. Tid på jästen: 30 månader.

Diebolt-Vallois Prestige Brut

Nr 7723
Pris 399 kr. Är även tillgänglig på magnumflaska för 999 kronor.

Månadens Vinhus: Champagne Diebolt-ValloisÖverlevererar för sitt pris. En klass för sig med sin spänst, lyster, driv och rökiga inslag av kanderad citrus, riven ingefära, hasselnötter och krämiga bubblor. Avslutet domineras av sprakande syror och mineraler till max.

Prestige Brut görs uteslutande på chardonnay från Grand Cru-lägen. Blenden består av hela sju årgångar där omkring 15-20 procent är reservvin, som lagras på stora franska ekfat. Vinet ligger därefter i cirka 40 månader på sin jästfällning.

Diebolt-Vallois Blanc de Blancs 2011

Bild från DinvinguideNr 70048
Pris 450 kr

Årgång 2011 kommer inte gå till historien som den bästa i Champagne. Den kammar dock hem poäng i sin tillgänglighet. Diebolts 2011:a är direkt god och härligt solmogen med rostade rostade nötter, lite mocca, krämig citrus och acaciahonung. Har legat i 84 månader på sin jäst.

Årgång 2012 är däremot många steg upp. Fast inte prismässigt hos Diebolt. Den lanseras i mitten på december för 455 kronor om 360 flaskor. Julen smakar riktigt bra i år. Om man lyckas få tag på en flaska vill säga.

Diebolt-Vallois Fleur de Passion 2010

Månadens Vinhus: Champagne Diebolt-ValloisLanserades i höstas och hann knappt landa på hyllorna förrän den var slut. Finns idag tillgänglig för privatimport. 

Klassisk Diebolt-kraft med intensitet och mäktig textur. En studie i nötter, mocca, rökig mineralsälta, citrus och nybakad brioche. Cramant on point och Cramant när det är som bäst. Görs enbart under de bästa åren och kommer från en vingårdar med gamla vinstockar, upp mot 60 år. Vinet genomgår ingen malolaktisk jäsning och lagras därefter på ekfat. Precis som Jacque Diebolts farfar gjorde champagne på 50-talet. Fleur de Passion spenderar tio år på jästen, vilket bidrar till ytterligare komplexitet.

Bild från DinVinGuide

Månadens Vinhus: Champagne Diebolt-Vallois

Bild från DinvinguideDiebolt-Vallois årgångsbetecknade prestigetappning heter Fleur de Passion, en lysande tolkning av Blanc de Blancs som bara görs mycket goda år med perfekta växtförhållanden. Druvorna hämtas från mycket gamla, lågavkastande stockar i familjens bästa vingårdslotter i Cramant.

Vinet genomgår, till skillnad från de övriga, ingen malolaktisk jäsning och får mogna på ekfat, på samma traditionella sätt som när Jaques Diebolt gjorde vin med sin farfar på 1950-talet. Efterfrågan på Fleur de Passion överstiger vida den ringa tillgången. Vinet hyllas av såväl kritik som publik för sin enastående elegans. Det är lätt att instämma med den amerikanske recensent som efter ett smakprov gav omdömet: “Ett underbart ögonblick av lycka”.

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer