Månadens Vinhus: Cellar Masroig

Vi ska upp i bergen. Färdas på slingrande vägar i Katalonien. Ungefär 10 mil sydväst om Barcelona ligger regionen Montsant, döpt efter den närliggande bergskedjan. Här ligger också månadens vinhus Celler Masroig. 

Månadens Vinhus: Cellar Masroig

 

Det var många år sedan jag besökte Montsant. Målet var lilla byn Falset som ligger i provinsen Tarragona. Vi anlände på eftermiddagen, mitt under stekheta augusti. Gatorna låg öde, inte en människa i sikte. Inbjudande var inte känslan. Vi checkade ändå in på vårt lilla hotell, tog en stärkande cortado och försökte lära känna byn. 

Några timmar senare var det plötsligt som en helt ny plats. Gatorna var nu fyllda med människor, det var full rusch på restaurangerna, uteserveringar var knökade och det fanns en puls. Mitt i denna lilla bergsby. 

 

 

Precis så är Montsant som vindistrikt. Lite tyst och försynt till en början. Ständigt i skuggan av grannen Priorat. Trots att Montsant ibland kallas för den gyllene ringen, då det ligger som en båge runt Priorat. 

Månadens Vinhus: Cellar Masroig

Fördelen med minde kända vinregioner är framför allt prisbilden. Här kan man fynda! Stilmässigt skiljer sig vinerna inte särskilt mycket från grannen. Här odlas också övervägande garnacha (även vit) och carignan/cariñena, tillsammans med en del internationella kändisar. Omkring 1900 hektar består av vinodlingar, där blå druvor dominerar med över 90 procent. Allt odlat på höga höjder. Nederbörden är låg – 250 till 300 mm om året. Här råder ett typiskt medelhavsklimat med svala vintrar som ibland för med sig både frost och hagel. Den skifferpräglade och steniga jordmånen är roströd, full av järnoxid, kisel, granit, kalk och går under namnet llicorella. Det känns i vinerna som får en naturlig sälta och lätt järnig smak. Häftigt minst sagt. Precis som i Priorat är många av vinstockarna gamla och knotiga, vilket ger små men koncentrerade druvor.

 

 

Montsant fick sin DO - ursprungsmärkning - 2001, vilket lyft både området och vinernas kvalitet. Hållbarhet och ekologiskt vinarbete är vanligt, precis som hos Cellar Masroig.

Månadens Vinhus: Cellar Masroig

Cellar Masroig formades som ett kooperativ år 1917. Huvudkontoret och vineriet ligger i byn med samma namn – Masroig. Idag består man av 100 medlemmar som bidrar med sin frukt. Även om garnacha är av stor betydelse i området, så tror man starkt på carignan hos Cellar Masroig. Enligt dem har druvan en bra lagringspotential och utgör ofta grunden i många av deras viner. I början var fokus kvantitet. Men under 90-talet har firman gjort flertalet investeringar för att lyfta namnet och framför allt producera vin av hög kvalitet.

En stor del av gårdarna är ekologiskt certifierade och flera är under konvertering. Tillsammans med sina 200 medlemmar och odlare har man möjligheten att framställa en bredd av viner. Från vermouth till lågt prissatt vardagsvin till mer kraftfulla röda från gamla vinstockar. Totalt förfogar man över 500 hektar i DO Monsant. Olivolja är också en naturlig del av Cellar Masroig. Den görs på den lokala olivsorten Arbequina. Olivträden är en naturligt del av landskapet i Montsant. Precis som vinrankorna.

 

Annons:

Cellar Masroig är även starka på vinturism. När det väl är mer öppet för resande, kan de ta emot både stora och små grupper för besök i källarna eller bara för en oljeprovning. Mat är också av stor vikt. Här kan du boka in middagspaket och smaka på lokala specialiteter. Något som måste provas på plats är calçot , en lokal grönsak som påminner om vår purjolök. Den grillas över öppen eld och serveras ofta och gärna med en krämig romescosås.

Firman producerar även ett sött vin, gjort enligt Solera-metoden. En metod som området är känt för. Cellar Masroig håller på traditionen och bidrar med sitt vin Mistela Molt Vella, gjort på 100 procent carignan. Det äldsta solera-vinet är uppemot 40 år gammalt. Produktionen är limiterad och finns inte på vår svenska marknad. Men det gör däremot några röda och vita viner från vingården.

 

Tillgängliga viner från Celler Masroig

 

Celler el Masroig Les Sorts Blanc 2018, nr 74745. 169 kr. Ordervara.

Vit garnacha i egen majestät, inte helt vanligt. Däremot är det ovanligt gott.               Månadens Vinhus: Cellar Masroig

Har jäst och lagrats en kortare tid på franska ekfat.

Aromatiska kryddor förs samman med pomerans, gröna och gula äpplen, en näve nötter och krossade stenar.

Till den där calçoten med såsen.

 

 

Romescosås

LÄS MER
calçotada grillad purjolök

Les Sorts Selecció 2018, nr 70217. 119 kr. Fast sortiment

Mulligt och värmande på lika delar garignan och garnacha.

Här finns en fin fräschör, mängder med vilda örter och en sval lätt järnig känsla från jordmånen.   Månadens Vinhus: Cellar Masroig

Mosade skogsbär, vilda hallon och fänkålsfrön pekar på lamm med rosmarin för din tallrik. Mycket gott och mycket fyndigt prissatt.

 

Masroig 2016, nr 70461. 349 kr. Ordervara.

Firmans prestigevin, gjort på deras signaturdruva carignan. Månadens Vinhus: Cellar Masroig

Har lagrats på franska ekfat i 18 månader.

Sprängfullt med mineralsälta, tranbär, röda körsbär, rönnbär och egensinniga toner av mogna jordgubbar och mörka skogsbär. Vilt, vackert och vågat.

DryckesListan.se är en guide för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. Genom våra topplistor vill vi hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. Vi bjuder även på recept och i våra topplistor hittar du de drycker vi anser vara bäst för tillfället, matchat med skräddarsydda recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Läs mer

Fler artiklar