Svenska flaggan
halvflaskor
Skriven av Sofia Ander

Liten, men naggande god – halvflaskor

Halvflaskor med vin börjar bli mer och mer poppis. De anländer (och stannar) i det fasta sortiment, beställningssortimentet och även i små partier. Tanken är god. Samma vin, lite mindre klimatpåverkan i form av flaskvikt och kanske även mindre konsumtion. Ibland kan det räcka med ett glas eller två till en middag - för en själv eller en duo. 

Kanske inleds middagen med varsitt glas vitt för att sedan gå in på rött vin till varmrätten. Och nu i picknicktider så är halvflarran det bästa formatet. Den får plats i vilken handväska eller yogaväska som helst. Kanske till och med i regnjackan – om du nu regnar traditionsenligt på midsommar.

Hur och när du är korkar eller skruvar upp vinet, halvflaskan är här för att stanna. Den må vara halv, men hela smaken är där.

Glad midsommar och många hela skålar på er!

.

Bild från DinVinGuide

Rosa halvflaskor

Le Due Arbie Rosato 2018, nr 2416, 59 kr.

Fin energi och livliga syror i denna rosaskimrande sangiovese från Toscana. Firman bakom Le Due Arbie heter Dievole som betyder ”Guds vilja”. Troende eller ej, så tycker jag vi åtminstone kan lyda vinguden Dionsysos och servera vinet till en fräsch caprese eller midsommarens rätter med lax. Röda syrliga bär, anis, viol och mineral slinker lätt ner en ljummen kväll.

Bild från Dinvinguide

Marqués de Cáceres Rosado 2018, nr 2755. 45 kr

Klassisk Rioja-blend på tempranillo och garnacha i rosa format. Rosévinerna från Spanien och framför allt Rioja är ofta fatlagrade och mer kralliga i stilen. Marqués Cáceres följer trenden med sin ljusare rosé som bjuder på saftiga körsbär, vilda hallon, plommon och pomerans. Tänk som en spanjor och servera till grillad paprika med konserverad (spansk) tonfisk av bättre snitt och pinchos med chorizo.

Bild från Dinvinguide

M de Minuty Rosé 2018, nr 2590. 72 kr

Minuty har på bara några år blivit en av våra främsta roséklassiker. Den håller stilen och formen – bara flaskan i sig är en signum för hur rosé från Provence sticker ut.

Nya årgången 2018 är strålande. Saftiga och solmättade druvor av grenache och cinsault bjuder oss på svala röda och vita vinbär, smultron och frisk mineral. En rosé som kallar på sallad nicoise eller räkfyllda krustader till midsommarens aperitivo.

Pst, känns flaskan för pyttig? Magnum ligger i BS. Bara så att ni vet.

Bild från Dinvinguide

 

 

Vita halvflaskor

Tobia Blanco Barrel Fermented 2017, nr 2756. 59 kr.

Medryckande blend på 70 procent viura och några stänk tempranillo blanco, maturana blanco och malvasia som ger mersmak. Har du inte upptäckt Riojas vita viner än är det verkligen på tiden. Gula äpplen, rostade nötter, mineralsälta och krämiga fat gör att glaset ständigt är tomt. Fyll på och servera till grillad fisk eller kyckling á la Caesar.

Bild från Dinvinguide

Bourgogne Les Murelles Domaine Roux 2017, nr 5837. 85 kr

Stilig vit bourgogne som även finns på helflaska i fast sortiment. Utmärkt gott till helgens skagenröra, råraka med löjrom eller halstrade lax med aioli. Snygga fattoner, krispiga syror, grillad citrus och en sån där lagom hint av brynt smör förgyller vilken regnig midsommar som helst. Eller gör den soliga picknicken ännu somrigare.

Bild från Dinvinguide

Saint Clair Vicar’s Choice Sauvignon Blanc 2018, nr 12000. 59 kr.

Sauvignon blanc från Nya Zeeland är inte för alla. De rättframma smakerna av gräs, krusbär, kiwi och svartvinbärsbuske kan ibland ta över, allt.

Med det skrivet ska det tilläggas att det är ett vin för många! Och framför allt ett vin för sommaren och solen. Saint Clair håller en fin balans mellan busken och frukten. Pomelo och gul kiwi friskar upp och de syrliga krusbären lockar oss till ostbrickan med getost.

Bild från Dinvinguide

Bild från DinVinGuide

Röda halvflaskor

Novas Gran Reserva Cabernet Sauvignon Malbec 2017, nr 6450. 59 kr.

Dags att tända grillen efter en lång dag med rosé, vitt vin och bara en massa krustader och sallader. Novas lockar med mulliga skogsbär, plommon, sköna lättrostade fat och lite kakao. Ett säkert kort till biffen, hamburgaren och köttiga korvar.

På köpet ingår två certifieringar, en ekologisk samt vegan.

Bild från Dinvinguide

Chateau Plantier Rose Cru Bourgeois 2016, nr 3626. 120 kr.

Är midsommargästerna inställda på klassisk biff och bea? Är de frankofiler som kräver Bordeaux? Många viner med adress Bordeaux kräver både sin plånbok och lagring. Dock inte denna cabernet sauvignon-baserade blend från Saint-Estéphe. Stiligt och rent med cassis, lite blyerts, kaffebönor och ceder.

Bild från Dinvinguide

Barone Ricasoli Brolio 2017, nr 2705. 79 kr

Istället för Bullens pilsnerkorv till nattamaten, släng ihop en härlig tomatpasta eller gör egna pizzor. Med en pizzasten kan du enkelt göra spröda varianter på grillen. Italiensk hederlig mat kräver något lika hederligt och genuint i glasen. En fräsch Chianti till exempel. Baronen Ricasoli ordnar det. Här med syrliga körsbär, plommon, ceder och mandlar.

Bild från Dinvinguide

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer