Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Lioco lockar med svalkande elegans - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Lioco lockar med svalkande elegans

Lioco är som ett kärleksbarn. Namnet kom till av grundarnas namn, Matt Licklider - en vinimportör - och Kevin O’Connor en välkänd sommelier i Kalifornien. De första bokstäverna i herrarnas efternamn blev Lioco. 

Ett namn som idag står för en ny sida av Kaliforniens viner. De svala, slanka och strama. Det fokuserade och krispiga med ett tydligt avtryck från sin växtplats. De drog igång sin dröm 2005 med ett tydligt budskap. Europa var inspirationen, både smak och vinmakarmässigt. Vingårdarna skulle vara extrema, helst på höga höjder med tuffa, karga jordar och vinstockarna skulle ha många år på nacken.

Idag ägs och drivs Lioco av paret Matt och Sara Licklider. Inriktningen är densamma och vinerna också.

I Liocos välfyllda vinbagage hittar vi rosé, sauvignon blanc, grüner veltliner, chardonnay, carignan och pinot noir. Bland annat. Vinlistan ser olika ut för varje år, även om chardonnay, pinot noir och carignan alltid är i fokus.

Lioco äger faktiskt inte en enda vingård, inte ens en ranka. Istället jobbar de nära ett vinodlingskooperativ, där de handplockar de bästa druvorna från de bästa gårdarna – enligt sin filosofi. Frukten kommer i huvudsak från Sonoma, Mendocino och Santa Cruz.

Vineriet ligger i Santa Rosa, en timme norr om San Fransisco. Här tar de även emot besökare, om man bokar en tid först.

Vinerna från Lioco är inget för den som är på jakt efter blockbusters eller stora rika Napaviner. Parker kommer aldrig ge dem 100 poäng. Fathanteringen är givetvis försiktig och vinerna är något blygsamma i början. Men karaff och tålamod hjälper dem på traven.

Alkoholhalterna är långt under genomsnittet, de flesta klockar in på 12 procent och som mest 13 procent. Även restsockerhalten är låg, 0,1 – 0,2 gram per liter är normen. Det förklarar lite av Liocos svala men också återhållsamma stil. All denna info finns på baksidan av vardera flaska. Sånt som vi vinnördar gillar.

Där ser man PH-värdet, totala syran, sockret och exakt vilken vingård som frukten kommer ifrån. Ärlighet varar längst.

Mer info på hemsidan: http://www.liocowine.com

Importör: Handpicked Wines

 

Vinerna har funnits på den svenska marknaden i några år. De svepte in lika snabbt som IPOB-vågen kom (In pursuit of Balance). Men sen blev det rätt tyst, precis som IPOB också som numera har lagts ner.

I år ligger däremot firman hos en ny importör med fler viner och även en lite vänligare prisnivå. Vi hittar ett gäng i beställningssortimentet och kommer också få ta del av några exklusiva släpp senare i år.

Jag har provat tre viner som går att beställa och även sniffat på några andra intressanta etiketter. Fram med karaffen, lite tålamod, häll upp i bourgognekuporna och njut.

 

Lioco Chardonnay 2016, nr 72701. 219 kr. BS

Svalkande, rent och superkrispigt med stor chablis-feeling. Syrorna är läskande och driver på med mineralrök, sälta och toner av grillad citron. Det är återhållsamt fast på ett snyggt sätt – det blir aldrig blygt eller tråkigt. En god och uppfriskande energidryck!

Lioco Laguna Pinot Noir 2015, nr 73403. 369 kr. BS

Juicy – som det så populärt heter! Pinot noir med ett fint bett, massor med mineraler och läskande tanniner. En vårvind som sveper in med tranbär, granatäpplen och syror med laserskärpa och exakt fokus. Gott!

Lioco Sativa Carignan 2015, nr 76529. 289 kr. BS

Kul och eget i sval IPOB-anda, med fräscha toner av tranbär, lingon, lagerblad, rosmarin, rök och friska tanniner. Frukten kommer från riktigt gamla stockar, om cirka 70 år som växer på höga höjder i Mendocino County.

Årgång 2016 går i samma anda, med stram och frisk röd frukt, hintar av tobak, lite coca cola, stenig rök, blodapelsin och mineralsälta.

Bonusprovning 

Chardonnay Chuy Sonoma Valley 2016.  

Krossad kalk, rökighet, sälta, mineral, citronzest, limeskal, gula hallon och gula äpplen hittar vi glaset. Ordentligt drag i syrorna med en ihållande eftersmak.

Pinot Noir Cerise Anderson Valley 2015. 

Sval och återhållsam med höga syror. I doften hittar vi lite kalksten, rök, kakaonibs, mörka jordar och kråkbär. Ingen flörtis, men ett fint exempel på vad Lioco eftersöker.

Pinot Noir La Selva Anderson Valley 2015. 

Mer intensiv än Cerise, med mörkare frukt som svarta körsbär, svartpeppar, lite kryddnejlika, lakritsrot och mineralsälta. I avslutet möts vi av våta stenar i eftersmaken och bra struktur. Lagring är nog ett plus.

Valdiguie Lolonis Redwood Valley 2016. 

Valdiguie eller Napa-gamay som den också kallas, kommer med en intensiv körsbärsfärg och har absolut likheter med sin namne. Hög sälta, mineral, muskot, kanel och rosépeppar i början som avslutar med mörka, mogna körsbär, vildhallon och rökiga jordar. Ett måste för Bojo-fansen, ni är ju ett gäng.

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer