Vinnaren i Tio Pepe Challenge Madeleine Åkerlund

Tio Pepe Challange är den enda internationella cocktailtävlingen där sherry står i fokus. Vinnaren i den svenska finalen är Madeleine Åkerlund från Restaurang Familjen i Göreborg. Hon får nu tävla i finalen som går av stapeln i Jerez de la Frontera i södra Spanien.
Vinnaren i Tio Pepe Challenge Madeleine Åkerlund

Bild från DinVinGuide

Tio Pepe Challenge

Den stora finalen i Tio Pepe Challenge, där 14 olika länder tävlar, är upplagd precis som i den svenska finalen.

  • 20% blindprovning och frågor González Byass Sherry där den tävlande ska identifiera typ och märke.
  • 20% varje finalist kommer demonstrera sin teknik att hälla sherry genom att använda en klassisk venencia.
  • 60% drinken (max 5 ingredienser + garnish, minst 5 cl valfri Tio Pepe sherry) som presenteras inför jury och publik på González Byass Bodegas in Jerez de la Frontera.

Madeleines tanke med cocktailen

Jag ville jobba med mjuka smaker som lyfter fram Fino Palmino, samt jobba med olika texturer. Serveras kyld till exempelvis marconamandlar, pata negra eller oljig laxsahimi.

Bild från DinVinGuide

GoGreen

6 cl Palomino Fino
5 cl grön tomatjuice/sockerlag (mer juice-igt än sött)
2 cl färsk citronjuice

Toppa med 3 tsk ”fyllig” olja av marconamandlar och olivolja.

Skaka med is och sila upp i kylt glas. Toppa med mandeloljan. Serveras med krispigt torkad vildsvinskinka.

Foto: Anna Synnerö och Nigab