Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Bolgheri Sassicaia
Skriven av Sofia Ander

It’s a wine, it’s a Tuscan no it’s Super Tuscan!

Super Tuscan eller Supertoscanare på svenska, smaka på ordet. Smaka på vinet. Har du provat det någon gång? Namnet antyder att dessa viner är något alldeles extra. Fast egentligen är en Supertoscanare klassad som ett bordsvin, en Vino da Tavola (VdT). 

Order Supertoscanare dyker upp då och då i vinsammanhang. Vad exakt innebär det? Att folket i just Toscana dricker mycket eller att vinet är supergott? Innan vi går tillbaka i tiden för en historie- och smakresa, ska vi titta på vilka gemensamma nämnare dessa superviner har.

Priset. En Supertoscanare är aldrig billig. Räkna med minst tre hundralappar, till att börja med. Sen går det snabbt uppåt. 

Namnet. Många heter något med ”aia” i slutet. Dricker du en ”aia-någonting” är det med högsta säkerhet en Supertoscanare. 

Innehållet. En Supertoscanare har gått ifrån de inhemska druvorna, istället är det internationella druvor som cabernet sauvignon och merlot som innehar huvudrollen. 

Lagar. Supertoscanare är laglösa, de går utanför de stelbenta DOC-reglerna om hur ett vin ska tillverkas, var det produceras, vilka druvor som ska ingå med mera. 

Bordeauxvibbar. Druvorna och lagringen på franska barriquer; visst är det Bordeaux fast på italienskt manér. Många producenter gör också ett lite billigare andravin, precis som man gör på de franska chateauerna. 

Historien börjar redan på 1940-talet i varma Bolgheri i Toscana. Här, på Tenuta San Guidos vinegendom, lät markisen Mario Incisa della Rocchetta plantera cabernet sauvignon. Mario som ägde vingården behöll till en början vinet för sig själv och för egen konsumtion.

Åren gick och vinets kvalité blev bara bättre och bättre. Det tyckte sonen Nicoló också, som med hjälp av släktingen Piero Antinori lyckades övertala Mario att lansera vinet kommersiellt. Årgång 1968 släpptes tre år senare, i liten utgåva men efterfrågan var allt annat än liten. Vinet gick under namnet Sassicaia.

För att möta den höga efterfrågan på Sassicaia, kallade Mario in vinkonsulten Giacomo Tachis. Han ses idag som fadern av Supertuscans och har varit inblandad i flera liknande projekt.

 

Sassicaia öppnade upp dörrarna, eller ska vi säga vintunnorna för fler viner av samma kaliber. En förändring behövdes i Toscana, då Chianti-vinerna stadigt gick mot kvantitet istället för kvalité. Efter andra världskriget fick vinodlarna stöd för att kunna framställa de allt mer populära vinerna i bastflaskor från Toscana. Det fanns plötsligt stora mängder vin, men av en låg klass. Sangiovese som är den viktigaste druvan i Toscana, fick dåligt rykte och många vinbönder började tänka i andra banor.

Tiden var inne för att bryta mot lagarna och reglerna. Ut med sangiovese och malvasia, in med bordeauxdruvor som cabernet sauvignon, merlot och cabernet franc. Ut med DOC-lagarna och in med Vino di Tavola eller IGT, Indicazione geografica tipica. Även den stora gamla slavonska faten byttes ut mot franska barriquer.

Efter Sassicaia föddes viner som Solaia, Ornellaia, Lupicaia, Sondraia och även några icke-aia som Redigaffi och Masseto där merlot visar sig från sin bästa och dyraste sida. 

Dessa så kallade laglösa bordsviner var plötslig något att räkna med. Chianti tog lärdom av sina misstag och gjorde en nysatsning med bättre druvor och en renare vinmakning. Från att ha varit en DOC blev Chianti en DOCG år 1984 och vinlagarna mjukades upp något. Numera är det inte ett måste att blanda in gröna druvor i en Chianti, som malvasia till exempel. Upp till 15 % internationella druvor kan idag ingå i ett vin från Chianti.

Vilka Super Tuscan ska man hålla vinglasen redo för då? 

Sassicaia så klart. Superelegant och supergott och en prislapp som matchar en riktig Supertoscanare.

Pris: 1095 kr, nr 99601. 600 flaskor lanserades i december, kan finnas kvar i någon butik. Innehåll: 85 % cabernet savignon och 15 % cabernet franc. Andravinet Guidalberto och tredjevinet Le Difese är också två trevliga bekantskaper i snällare prislägen.

sassicaia

Ornellaia är en annan storhet på den supertoscanska vinhimlen. Nya årgången 2013 lanseras senare i höst. Pris: runt 1000 kr.

Innehåll: 45% cabernet sauvignon, 38% merlot, 10% cabernet franc och 7% petit verdot.

Prova också andravinet La Serre Nuove som brukar ligga runt 500 kronor. Ornellaia har också ett tredjevin, Le Volte som ligger i det fasta sortimentet för 159 kr.

Ornellaia

Tignanello tillhör den stora vinfamiljen Marchesi Antinori. Vinet är en IGT och kostar 589 kr.

Innehåll: 80% sangiovese, 15% cabernet sauvignon och 5% cabernet franc.

Storebror Solaia, som består av större delar cabernet sauvignon, släpps då och då på Systembolaget.

tignanello

Sondraia är ett vin från Bolgheri från firman Poggio al Tesoro, som drivs av Allegrini. 

Innehåll: 65 % cabernet sauvignon, 25 % merlot och 10 % cabernet franc 10 %. Prislapp: 289 kr.

Sondraia

Le Macchiole är också en av de bästa i Bolgheri. Prova allt från deras läckra Bolgheri Rosso till kultvinet Paleo gjort på 100 % cabernet franc. Finns i BS och hos näthandlaren atomwine.dk

LeMacchiole

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer