Svenska flaggan
Inled nya året med en upptäcksresa - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Inled nya året med en upptäcksresa

Häng med på en upptäcksresa! Börja 2018 med nya smakupplevelser - i form av vin. Trendigt som otrendigt. Rött som vitt. Vinvärlden är stor och öppen. 

Har du några nyårslöften? Viniösa sådana alltså. Varför inte prova nygamla viner. Vidga vyerna lite. Återgå till gamla favoritdistrikt och kolla utvecklingen. Eller ge ett vinland en ny chans. Kanske upptäcka en helt ny druva? Eller återupptäcka en gammal druva.

Min kollega Magnus tipsar om nya viner att inleda året med. Faktiskt ett helt land att upptäcka; Portugal. Kolla in hans artikel om ni söker mer vininspiration.

I vinets värld finns inga gränser, de sätter bara du.

 

Bild från DinVinGuide

SYDAFRIKA

Crystallum Agnes Chardonnay 2016, nr 75383. 249 kr. BS

Detta vin gjordes i endast 13 912 flaskor. Tack och lov anlände ett litet gäng i Sverige. Kolla priset, 249 kronor kan bara klassas med en stor, fet fyndstämpel.

Sydafrika är fortfarande ett populärt resmål hos svensken, men vinförsäljningen har droppat extremt. Förklaringen ligger nog delvis i vår nyfikenhet och vilja att prova nya viner. Samtidigt översköljs vi dagligen med nya viner, producenter m.m. När konsumenten har druckit sydafrikanskt i några år, börjar det ofta klia i vinfingrarna. Dags att prova ett annat land!

Fast nu är det dags att åka tillbaka till Sydafrika och prova vinerna från nya, hungriga vinmakare som tittar på odlingsplats, klimat, jordmånad och framför allt druvan.

Peter-Allan och brodern Andrew Finlayson är två av de vinmakarna. Efternamnet är kanske bekant. De är söner till Peter, vinmakare hos kända Hamilton-Russel och sedermera sin egen vinfirma Bouchard Finlayson.

Bröderna köper in frukt från nio svala områden i Walker Bay i sydliga Sydafrika. I dagsläget gör de enbart chardonnay och pinot noir, med vildjäst, låga halter av svavel och försiktig fathantering. En modern filosofi med andra ord.

Agnes från fina årgången 2016 är fylld med rökig mineral, flinta och ostronskal. Vid andra sippen händer ännu mer; gula plommon, persika och citronskal träder fram som avslutas med en handfull nötter och en rondör som knyter ihop denna snygga säck.

Bild från Dinvinguide

AUSTRALIEN

Logan Shiraz 2013, nr 79270. 195 kr. BS

Hör du också till skaran som föll pladask för bastant shiraz á la Down Under i början av vinkarriären? Jag har varit där och sakta rest mig. Visst är det förbaskat gott med ett präktigt rödtjut ibland, där det just tjuter om både frukt och alkohol. Men inte för ofta. Mellan varven vill jag hellre ha något som inte kräver en stor sked för att drickas.

Sådana viner finns det gott om – särskilt idag när allt ska vara lätt, floralt och juicy. Fast däremellan finns också många viner, som kombinerar kraft och frukt på bästa sätt.

Just shiraz från Australien har genomgått en välkomnande revolution de senaste åren. Den har varit på spa och blivit smalare, snyggare och piggare. Detox deluxe. Resultatet är mer balanserade viner med fokus på druvan istället för höga alkoholhalter och baktung frukt.

Logan Wines är en av många producenter som sällar sig till den balanserade skolan. Vinodlingarna ligger i distrikten Mudgee och Orange, där cool climate råder. Peter Logan är inte rädd för att prova allt från tempranillo till pinot noir. Jag har fastnat för Logans välgjorda chardonnay och framför allt shiraz.

Logan Shiraz är onekligen shiraz med sina peppriga drag av lite salami, fänkål, anis och lakritsrot. Samtidigt är det också härligt parfymerat med söta kryddor, tobak, ceder och sandelträ och en korg med mogna plommon som avslutning.

Bild från Dinvinguide

 

Bild från DinVinGuide

ITALIEN – ABRUZZERNA

Altare Trebbiano d’Abruzzo DOC 2014, nr 73993. 199 kr. BS

Bästa Italien. All heder åt nebbiolo och sangiovese. Piemonte och Toscana får hyfsat med uppmärksamhet ändå. Men det är kanske hög tid att hälla upp något annat i glasen? Och varför inte vitt?

Italien har en uppsjö med coola vita viner. Druvor som vermentino, verdicchio, garganega och alla trebbiano-någonting kan bli komplexa, stora och riktigt häftiga. Det är svårt att hävda sig mot storheter som chardonnay och riesling, men nog finns det väldigt många enkla exemplar av de druvorna också.

Jag fick en aha-upplevelse tack vare en trebbiano förra året. Varianten kommer från Abruzzerna och går därmed under namnet trebbiano d’Abruzzo.

Azienda Marramiero är skyldiga. Gården grundades i början på 1980-talet och odlar i huvudsak montepulciano – kolla gärna in den druvan också. Men nu provsmakar vi det vita istället, som har jäst i 18 månader på nya fat. Hur kan ett sådan vin smaka då? Typ så här:

Havtorn och hjortron som blandats med kryddor från julen, pomerans, apelsinskal, några nötter och en frisk, lång sälta i den krispiga eftersmaken.

Bild från Dinvinguide

 

God vinfortsättning på det nya året.

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer