Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Hur smakar Sydafrika idag?
Skriven av Sofia Ander

Hur smakar Sydafrika idag?

Röken är som bortblåst och smaken intakt. En fröjd. Kvar är ren och expressiv frukt. Sydafrika är sitt bästa jag - idag. Och de kan till och med bli ännu bättre. Vi har bara sett början.

Hur smakar Sydafrika idag?

Varför smakar Sydafrika som det gör? Man måste gå långt tillbaka i tiden, titta på geologi och klimatförändringar med mera för att få de riktiga svaren.

– Men visst är det en kombination av terroir, geologi, klimat och även människan, säger Master of Wine Madeleine Stenwreth, under en Master Class i ämnet.

– Människan gör ett val. När, var och hur man planterar vinrankan. När det är dags för skörd. Tidigt eller sent. Alla vinmakare gör ett val, hur hands-off de än utger sig för att vara, fortsätter Madeleine.

Och visst känns det som att människan, mer än någonsin, har med många fingrar i vinspelet i dagens Sydafrika. Yngre generationer, nya vinmakare har drivit fram dagens stil och smakprofil på Sydafrika 2020. Detta har inte hänt över en natt och det har inte hänt av sig själv. 

 

 

I mångt och mycket får man tacka människan som helt enkelt plockat fram det bästa av Sydafrika enligt förutsättningarna.

Hur smakar Sydafrika idag?

Vad som imponerade på mig under föreläsningen, och därefter den digra provningen med Madeleine, är bredden. Sydafrika har kommit så långt, på relativt kort tid. Det var inte längesedan de förpassades till vita-box-rummet (läs stora volymer) och kralliga röda viner, med den ökända röken, nya fat och tung extraherad frukt som kännetecken.

Den har man jobbat hårt på att få bort, säger Madeleine. Röken var ett virus som etsat sig fast i vingårdarna och därefter i druvorna. Tack vare omplanteringar är den – förhoppningsvis – utrotad idag.

Röken var som mest tydlig i landets röda viner, i mitt tycke. Däremot har alltid gröna druvor varit de mest dominerande. Semillon stod för de största odlingar i slutet på 1800-talet. Numera är den omsprungen av chenin blanc som står överst på prispallen idag. En druva som har glatt mången vinsvensk med välfyllda boxar, ibland med namnet steen, som är druvans inhemska namn.

 

 

Idag är det chenin blanc som är synonymt med Sydafrika och framför allt förstklassiga viner. Här finns några av världen äldsta rankor. Knotiga bush vines som ger koncentrerade och livfulla viner, sprängfyllda med terroir - och lite mänsklig kontakt. Semillon kommer numera på andra plats, följt av sauvignon blanc och chardonnay.

Hur smakar Sydafrika idag?

Chardonnay har också fått ett nytt, friskare liv i  Sydafrika. Så länge frukten kommer från rätt plats. Helst kustnära och helst områden som Hemel-en-Aarde, Elgin och landets mest sydliga vinområde Agulhas Wine Triangle. Då får rankorna den svalka och de närande vindar de förtjänar.

Det inte bara på den vita sidan som det rör på sig. Cabernet sauvignon har fått sig en nystart. Från att ha varit lite åt Napa-hållet, the more the merrier, har man hittat hem igen. Och visst är det gott med ett glas cabernet sauvignon till hängmörade ryggbiffen? När stilen är sval, drivande och frisk med cassis, tobak och söta tanniner. Klassikerna ska inte glömmas bort.

Totalt provades 27 viner, om fem flighter. Samtliga stilla, röda som vita, blends som endruvsviner. Och jag måste säga att i stort sett alla var bra. Till och med riktigt bra. Bra är det också att vi har tillgång till många av dem tack vare ambitiösa importörer.

 

 

Här är ett urval av mina favoriter som finns tillgängliga idag. Vad sägs om tema Sydafrika i helgen?

Hur smakar Sydafrika idag?

Chenin Blanc

Vin: Alheit Fire by night 2017, nr 72271. 389 kr. Beställning

Paret Chris och Suzaan Alheit har arbetat på många gårdar världen över och tar inspiration från både den gamla vinskolan och den nya. Det är en bra kombination. Särskilt i denna druvrena chenin blanc, planterad i slutet på 1970-talet i Pardeeberg.

Fire by Night har allt. Krämighet, textur och driv. Det är stort och djupt, fyllt med körsbärsblom, mandelmassa, mogna äpplen och på andra sidan smakfältet finns gröna äpplen och läckra syror.

Chardonnay

Vin: Richard Kershaw Wines Elgin Chardonnay 2018, nr 95880. 399 kr. Tillfällig lansering 27/3. Finns fåtalet flaskor kvar.

Präglat av svalkan från Elgins kustnära läge, gör detta till en ung chardonnay med lagringstämpel. Men vilken potential! Texturen, drivet och mineralsältan finns där, i sällskap av grillad citron, stor elegans och söta frestande kryddor.

Hur smakar Sydafrika idag?    Hur smakar Sydafrika idag?

 

Hur smakar Sydafrika idag?

Syrah/Shiraz

Vin: Gabrielskloof Whole Bunch Syrah 2019, nr 73512. 199 kr. Beställning

Peter-Allan Finlaysson från kristallklara firman Crystallym är numera vinmakare hos Gabrielskloof. Det ska Gabrielskloof vara lyckliga över. Här följer han trenden med whole bunch – hela klasar – som i detta fall skapar ett extremt druvrent vin, knökat med peppar (vit/röd/svart), mineraler, mosade röda skogsbär, lite soja, olivtapenade och chark. Kul och kalasgott!

Cabernet Sauvignon

Vin: Le Riche Cabernet Sauvignon Reserve 2015, nr 71295. 395 kr. Beställning

Riktigt cabbigt och riktigt gott. Ge mig en stadig stek och ett glas av Le Riche och jag är hemma. Klassiskt och stort men helt befriat från rök och gamla tider. Njut av parfymerade toner av svarta vinbär, körsbär, grafit, blyerts och kryddiga tanniner. Vackert vinbygge från Stellenbosch.

Hur smakar Sydafrika idag?    Hur smakar Sydafrika idag?

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer