- Sofia Ander
Hållbara Nya Zeeland
Hållbara Nya Zeeland
Det skrivs och pratas mycket och hållbarhet idag. Vi på DinVinguide.se har också inlett året med ett hållbart tänk, både inom mat och dryck. Om vi tittar närmare på hållbarhet i vinvärlden, finns det ett land som kammar hem förstapriset. Vet du vilket?
Det är långt-bort-i-stan. Nya Zeeland alltså. Där är i stort sett hela den totala ytan för vinodling klassad som hållbar. Okej, 98 procent för att vara mer exakt. Detta enligt en rapport från New Zeeland Winegrowers som gjordes under år 2016. Det är landets första rapport inom hållbar vinodling, så idag är det inte omöjligt att siffran ligger på 100 procent.
Vare sig det gäller 98 eller 100 procent, så visar det att Nya Zeeland ligger i framkant. De vill ha med helheten och inte bara sikta in sig på ekologisk vinodling. Det är också av vikt, men i dagsläget (enligt samma rapport) är faktiskt bara sju procent av vingårdarna ekologisk certifierade.
Vad innebär då hållbarhet i Nya Zeelands vinbransch?
För det första, måste man som vinodlare eller vinfirma gå in på New Zeeland Wine Growers hemsida för att registrera sig. Där ska de olika parametrarna fyllas i som krävs för att bli en del av programmet Sustainable Winegrowing New Zealand. Där tittar man på riktlinjerna från OIV – International Organisation of Vine and Wine. De innefattar bland annat vatten, biodiversitet, energi, människan, jordmån och luft. Vi ska kika närmare på några av dem.
Biodiversitet, eller mångfald, är en viktig parameter.
Här har man valt ut 2500 hektar som är dedikerade till att utöka eller återställa mångfalden. I regionen Waipara har man bland annat börjat plantera inhemska växter, som i sin tur gör att välgörande insekter ska trivas och må bra där. Tack var detta har jorden blivit mer fertil och mängden ogräs har minskat bland annat.
Man ser också till att skydda Karearea, en inhemsk och utrotningshotad falk. De gör ett stort arbete i vingårdarna med att hålla borta skadedjur.
Vattenanvändning
Vatten är viktigt för vingårdarna. Nya Zeeland har flera stora floder, sjöar och kan få rejäla skyfall. Trots det är det ändå grundläggande att vingårdarna optimerar sin användning av vatten. Idag övervakar därför hela 96 procent av vingårdarna sin vattenkonsumtion. Tack vare det har 99 procent av vinfirmorna kunnat dra ner på sin konsumtion av vatten.
Människan
Vatten, djuren och återvinning i all ära. Men det är trots allt du och jag – människan – som konsumerar, förbrukar och skräpar ner. Därför är det betydelsefullt att en vinproducent tar ansvar för både sitt arbete och personal. Det görs genom utbildning och lärdom inom ekonomi och avfall med mera. Här har 85 procent av vingårdsarbetarna genomgått olika utbildningar och events. Siffran för vineriets personal ligger på 99 procent.
Energi
Det tar energi att producera vin. Men det går också att hitta sätt att minska nyttjandet av energin. Idag mäter därför hela 99 procent av Nya Zeelands vinerier sin konsumtion av el och bränsle. Det blir totalt 164 vinerier. På sikt kommer det bidra till en bättre kontroll och framför allt reducering av energi.
Allt handlar om att övervaka, mäta, minska…upprepa – precis som det står på New Zeeland Winegrowers hemsida. Lite som att dricka ett vin alltså. Först kollar vi upp vinet. Vi mäter upp ett glas, som hastigt minskar. Därefter gör vi om hela processen. Låt oss göra det med vin från Nya Zeeland, var annars? Lika hållbart som hällbart.
Stoneleigh Wild Valley Sauvignon Blanc 2017, nr 2529. 121 kr. Finns i över 100 butiker.
Stoneleigh, som är medlemmar hos Sustainable Winegrowing New Zealand, var den första vinfirman från Nya Zeeland som letade sig in på Bolis. De är kvar än idag, med en stor bredd produkter. Bland annat denna sauvignon som är ett vin för den som inte gillar druvan, för att citera vinmakaren. Vildjäst och en titt på ekfat för en del av vinet har gjort det mer krämigt och runt än andra viner på sauvignon. Smakerna går åt pomelo, vit persika, vita vinbär och passionsfrukt.
Rua Pinot Noir 2017, nr 6265. 159 kr. Finns i cirka 90 butiker.
Ännu en medlem hos Sustainable Winegrowing New Zealand. Firman Akarua äger cirka 50 hektar vingårdar i Central Otago. Denna pinot noir i fast sortiment leverar stort för sina 159 kronor. Kryddiga körsbär, vilda hallon, mogna jordgubbar, pigga syror och läskande mineraler.
Domaine Rewa Chardonnay 2016, nr 96305. 299 kr. Lanserades den 2/11 i litet parti.
Ung dynamiskt firma i Central Otago som är certifierad enligt BioGrow. Terroir och en burgundisk elegans är ledorden. Prova denna svala och friska och chardonnay så förstår du. Spröda syror, lätta puffar av krutrök, krossade stenar, mineralstänkta diskreta fat, gul frukt och vita mandlar.
Felton Road Bannockburn Pinot Noir 2017, nr 99376. 419 kr. 600 flaskor lanseras den 1/2.
Biodynamiska och magiska. Så kan man sammanfatta Felton Road i Central Otago. Deras chardonnay-viner är sirliga och eleganta och klarar flera års lagring. Pinoterna har Otago-kraft och terroir men också balans. Njut av körsbär, söta fatkryddor, hallon och ett lång vackert liv.
Sofia Ander
Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan
Läs mer om Sofia