Svenska flaggan
Gaja siktar högt
Skriven av Sofia Ander

Gaja siktar högt 

Gaja har alltid siktat högt. Prismässigt och målmässigt. Angelo Gaja, som tog över familjeföretaget i Barbaresco under 1970-talet, är ett av de stora namnen i Italien och ja, hela vinvärlden. Och han fortsätter att blicka framåt och särskilt uppåt.

Gaja siktar högt

Angelo är idag 83 år gammal, men still going strong. Han har sedan sin start för över 50 år sedan alltid haft tydliga mål och visioner. Att modernisera, både i vingårdarna och i vineriet. Angelo planterade med högre densitet, introducerade internationella druvor, skördade senare än alla andra och införde även franska ekfat och kortare macerationstid. Visioner och mål som inte alls platsade i det något stelbenta Langhe på sin tid. I denna jordbruksbygd var det tradition som gällde.

Men det gav frukt. Bokstavligen. Mer rik frukt och samtidigt viner som faktiskt gick att dricka relativa unga. Intensiva, men alltid eleganta, finstämda och långlivade. 

Angelo har numera lämnat över en del till sina barn, den femte generationen Gaja. Rosanna sköter den inhemska marknaden med mamma Lucia, medan andra dottern Gaia står för en del av exporten. Sedan några år tillbaka är yngste sonen Giovanni även involverad i exportmarknaden. Han gör merparten av resandet och har även kontakt med vår marknad i Sverige. 

Det är Giovanni som tar emot oss på vårt besök i den lilla byn Barbaresco. Målet är dock inte byn. Vi är här för att få en inblick i framtidsplanerna. 

 

Bild från DinVinGuide

En framtida plan heter Alta Langa. Ett område strax norr Barbaresco. Det associeras först och främst med mousserande viner av hög klass och ett strikt regelverk. Vingårdarna måste ligga minst 250 meter över havet. Höjden, samt den kalk- och märgelrika jordmånen, krävs för att vinerna ska få sin långsamma mognad samt naturliga fräschör. Endast druvorna pinot noir och chardonnay är tillåta i en Alta Langa DOCG, och frukten måste komma från distrikten Asti, Cuneo eller Alessandria. Vinet görs enligt den traditionella metoden, med en andra jäsning på flaska och ska ligga i minst 30 månader på sin jäsfällning.

Men Gaja går sin egen väg igen. Då andra producenter väljer Alta Langa för bubblets skull, inriktar sig Gaja helt på stilla viner. Familjen dricker knappt mousserande vin, berättar Giovanni. Ska det vara vitt då är det stilla som gäller. Och då är de höga höjderna och den naturliga svalkan i Alta Langa en tillgång. Här har de sedan 2015 planerat cirka 30 hektar chardonnay och sauvignon blanc. Jordmånen baseras främst på lera och sand. Allt på en altitud på minst 650 meter över havet. Ett sätt att möta klimatförändringar och ökande temperaturer.

 

Vi börjar med en tur till en av Gajas vingårdar i Trezzo Tinella, en liten ort i kommunen Cuneo. Det är extremt brant och den höga höjden känns, tack vare en frisk bris som sveper genom rankorna.
Bild från DinVinGuide

Färden går vidare till vineriet, som än så länge är en arbetsplats. Giovanni plockar fram de senaste årgångarna av de vita vinerna på chardonnay och sauvignon blanc. Viner som inom en snar framtid kommer att backas upp av Alta Langas friska klimat.

Rossj Bass 2022 görs på chardonnay och en liten andel sauvignon blanc. Årgången var varm men här slås man av vinets makalösa fräschör och friskhet. Det är fikon, grapefrukt, vita vinbär och citronskal som dominerar.

Vi går vidare till Gaja Alteni 2021, gjort på 100 procent sauvignon blanc. Faktiskt områdets allra första vin på druvan. Även här var Angelo först ut. För den som vill prova årgång 2018 ligger den som ordervara till det facila priset av 1 149 kronor.

Stilen är stram och texturerad med toner av vita fikon, vit persika, grapefrukt och vita mandlar. Ett vin för tålamodet och källaren.

Bild från DinvinguideBild från Dinvinguide

Provningen avslutas med Gaia & Rey 2021. Italiens första ekfatslagrade chardonnay, döpt efter dottern Gaia och Angelos mormor Clothilde Rey. Första årgången av detta vin lanserades 1984 och stöpte om både synen och produktionen av vita viner i Langhe. En region så starkt präglad och förankrad i sina röda viner. Det är idag en av de dyraste vita vinerna från Italien. Senaste årgång 2021 ligger på över 1 800 kronor via Systembolaget.

Gaja siktar högt

Och kostar det så smakar det tack och lov en hel del. Årgång 2021 är förvisso alldeles för ung men visar redan på vinets styrka och strama struktur. Här finns toner av nötter, av syrliga stenfrukter, av citronskal och vibrerande syror.

Gaja fortsätter att sikta högt. Prismässigt och inte minst smakmässigt.

Bild från DinVinGuide

Gaja siktar högt

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer