Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Furmint och trebbiano spoletino - två nya kärlekar - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Furmint och trebbiano spoletino – två nya kärlekar

Vi har kommit en bit in i maj och vårt tema under månaden är ”vår”. Visst har vi längtat? Det har jag gjort. Vinter och kyla är inte riktigt min grej, även om det är de röda vinernas högtid. Men nu lägger vi mer kraft och fokus på de vita vinerna istället. 

I vårtemat ingår även lite funderingar och tankar kring vad som händer i vinets värld. Vi har sett och hör den ena skräckhistorien efter den andra, från kända och viktiga vindistrikt som drabbats av köld och förödande frostskador. Bourgogne har än en gång fått kämpa i motvind. Champagne ingår i samma kategori. Det ser till och med riktigt illa ut i södra Frankrike i både Provence och Languedoc, där många odlare har förlorat nästan hela sin kommande skörd.

Det är ett tufft slag för en vinbonde, vars ekonomi och framtid hänger på årets druvor. Vi kommer nog att få se en ordentlig prisökning igen. Bourgogne är idag dyrt som det är. Visst, vi ska göra vad vi kan för att stötta åtminstone de små firmorna. De stora bjässarna klarar sig nog ändå. Men vi kan inte stötta till vilket pris som helst.

Ta istället tillfället i akt och upptäck andra druvor, nya distrikt och oprövade vinländer och vinproducenter. Vinvärlden är tack och lov stor.

Jag dricker personligen inte mycket Bourgogne eller Chablis, även om jag så klart tycker om det. En stor anledning är priset. Sen har vi nyfikenheten och upptäckarglädjen också. Jag vill prova nytt! Dyrt som billigt. Småskaligt eller stort. Obskyrt eller bara direkt gott.

Nedan kommer några av mina alternativ till klassiska och mer dyra distrikt och druvor. Våga gå utanför din säkra vinzon en stund. Både dina smaklökar och plånbok kommer att tacka dig…

 

Furmint kommer från regionen Tokaj i nordöstra Ungern. Den planterades troligtvis där redan under 1500-talet. När vi hör Tokaj, tänker vi direkt ”sött”. Gör inte det -var en torrboll. Prova de torra vinerna gjorda på furmint. Den kan producera fylliga, rika och syradrivna viner som är  helt torra och kan lagras länge. Vin erna klarar fatlagring, men blir lika bra på ståltank. Furmint är utan tvekan en av de stora druvorna i världen.

Jag har provat två viner från samma firma – Château Cloche – med en stark köporder faktiskt. Lågt pris, mycket smak och framför allt mycket furmint gör dessa viner till två kanonköp. 

Château Cloche Tokaji Furmint 2009, nr 79662. 103 kr

Läcker blommig doft där vi hittar kaprifol, inslag av muskotnöt och kardemummafrön. I munnen upplevs vinet lätt oljigt och här finns en hel del mognad  så spara inte mer. Köp och drick istället. Det är en njutning att sippa på de rökiga och steniga smakerna, som även har med sig några äppelskal och kryddiga drag av nymald vitpeppar. Eftersmaken är lång…

Château Cloche Betsek Furmint Tokaji 2015, nr 79586. 131 kr

Detta hoppas jag får se på många uppdukade matbord i sommar. Det är friskt, krispigt och proppat med mineraler, havsalt och en nästan vulkanisk känsla; tänk rök, sälta och en näve grus. I eftersmaken tar vi ett bett på ett grönt äpple och njuter av den krämiga texturen. Skräddarsytt till moule frites, friterad fisk, krabba och grillade skaldjur och vita fiskar med aioli.

 

Trebbiano Spoletino finns enbart i regionen Umbrien, Italien. Då landet svämmar över med trebbiano hit och trebbiano dit, så ska vi bara förknippa just spoletino med Umbrien. Druvan var nästan utdöd, då den hann återupplivas av en vinfirma i början på 2000-talet. Den planterades om i området Spoleto och har nu fått en ny chans.

Monopolet är inte direkt välfyllt på udda och ovanliga saker. Men, det finns faktiskt en trebbiano spoletino i beställningssortimentet. Firman heter Tenuta Bellafonte, som i dagsläget gör två viner. Ett vitt och ett rött, som jag tipsade om här. 

Tenuta Bellafonte Arnéto 2014, nr 71537. 200 kr st, säljs i en låda om 6 flaskor. BS

Djup och intensiv doft av muskot, saffran,, gula russin, gula plommon och rivet citronskal. Dofterna följer med i smaken, där de kryddiga dragen från faten blandas upp med vita blommor, lite te och bergamott. Spoletino är grymt gott och grymt coolt. Helt olikt något annat jag har provat. Årgång 2014 ligger i ett bra drickfönster idag, men klarar några års lagring till.

Vi fick en sneakpeak på 2015 som borde vara ute på marknaden nu. Den är mer återhållsam, lite mer försynt. Men spoletinos kapacitet ligger där och lurar. Efter lite luft dyker drag av acaciahonung upp som mixats med vita mandlar, rostade kastanjer, mineral och en frisk sälta. Jag skulle spara denna i ytterligare två år och kanske till och med fem.

Både furmint och trebbiano spoletino och två gröna druvor som har slagit mig med häpnad under de senaste månaderna. Det är sådana smakupplevelser som gör detta jobb så kul, så häftigt och spännande. Visst har de en del likheter med andra druvor, men samtidigt inte. Jag vill lära mig mer om furmint och jag vill framför allt dricka mer trebbiano spoletino. Två unika druvor som gör vinvärlden en sådan skön plats att vara i.

Hoppas att du känner likadant.

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer