Svenska flaggan
Franskt, sött och syndigt - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Franskt, sött och syndigt

Sött vin, något som alla älskar, men aldrig köper. Eller snarare, många köper det, men dricker det inte. Hur många flaskor har du själv som bara blir liggande i kylen eller ett varmt skåp? 

 

Dags att korka upp den där sötnosen, till hösten och vinterns innekvällar med ostbrickan eller en god dessert. Sött vin passar till en stor mängd smaker och saker, beroende på stil och sötma. Eftersom temat är Frankrike denna månad, blir dagens tips uteslutande fransoser; söta sådana.

Moulin Touchais 2001, nr 4196. 229 kr för 750 ml. FS

Moulin Touchais är vinfirman i Loiredalen, som bara gör ett vin, på en druva. Det heter kort och gott Moulin Touchais och innehåller enbart chenin blanc, som man valt att skörda vid flera tillfällen. Tidigt, för att få syran i vinet. Sent, för att få sötman från koncentrerade druvor. Moulin Touchais är däremot inte för sött. Det är perfekt balanserat och friskt. Vinet släpps först när det har minst 10 år på nacken och haft tid att utveckla mer komplexitet och djup. 2001 ligger i fast sortiment och smakar ljuvligt av aprikoser, persikor, blodapelsin och mandarin. Allt inlindat i krispiga mineraltoner. Avnjut till frisk getost med honung eller en paj med gula stenfrukter. PS: Det finns gott om gamla årgångar av Moulin Touchais i beställningssortimentet. Kanske just din årgång? 

Innehåll: 100 % chenin blanc

34666

Domaine Pouderoux 2012, nr 7806. 101 kr för 500 ml. BS

Ekologiskt, sött rött vin från Languedoc-Roussillon. Det är inte bara vitt, som blir sött och gott. Detta är ett ”vin doux naturel”, där jäsningen av druvorna avbryts genom att man tillsätter alkohol med hög styrka. Sockret hinner alltså inte jäsa ut i vinet, eftersom jäsningen avbryts. Kvar blir ett härligt viniös vin, med fin kraft, lite tanniner och smaker av körsbär, plommon, mörk choklad och fat. Perfekt till allt som innehåller choklad, gärna kladdkaka eller chokladfondant med körsbärssås. 

Innehåll: 100 % grenache noir.

909286

 

Brumarie Novembre 2009, nr 82817. 199 kr för 500 ml.  BS

Sent skördat vin från Alain Brumont, som är mest känd för sina stadiga röda viner från Madiran. De vinerna görs på tannat, en sträv och mörk druva. Detta är motsatsen. Gjort på petit manseng, som skördats sent, i november (därav namnet). Sött, simmigt och koncentrerat med smaker av nektar, aprikoskräm och nektarin. Prova till en kompott på gula stenfrukter som kokats i en lag med vaniljstång. För mer vanilj; servera med vaniljglass! 

Innehåll: 100 % petit manseng.

brumairenov-175x0

 

Castelnau de Suduiraut 2010, nr 3690. 159 kr för 375 ml. FS

Sauternes, oui of course! Det vore tjänstefel att inte nämna Sauternes, detta flytande guld. Här använder man botrytisangripna druvor. Botyritis är en mögelsvamp, som suger ut musten ur druvorna. Kvar blir, trots allt, intensivt söta druvor. Fransmännen sköljer gärna ner vinet med sin foie gras. Det är inte riktigt min melodi. Plocka fram några goda ostar istället, rejält mögliga och smakrika. Castelnau är syndigt söt och spritter av honungstoner, passionsfrukt, apelsin och kokos. Skulle inte sitta fel till en saffranskaka heller… som är fylld med gula russin som simmat i rom…  

Innehåll: 90 % sémillon och 10 % sauvignon blanc

899621

Vignerons Catalans Banyuls Grand Cru 2006, nr 74405. 172 kr för 500 ml. BS

Banyuls är också ett distrikt, som ligger i Languedoc-Roussillon. Vinerna här, görs på samma sätt som Domaine Pouderoux. Man stannar alltså av jäsningen, när man uppnått önskad alkoholhalt. Lätt eldig och fyllig med smak av torkade frukter, choklad och lite fat. Kan serveras som aperitif (åtminstone i Frankrike), men jag tror mer på creme bruleé, kolapaj eller kanske till nåt riktigt amerikanskt; Anettes cheesecake med chokladswirl. 

Innehåll: grenache blanc och grenache noir. 

product-338-2013312133722

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer