Svenska flaggan
Fish & chips och vinet - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Fish & chips och vinet

Det är lika bra att erkänna. Allt, eller i alla fall nästan allt, blir godare när det är friterat. Nyttigare? Knappast. Men lite extra salt och fett kan inte skada denna varma sommar. 

Friterad mat äter man knappast för att det är nyttigt. Man äter det för att det är gott helt enkelt. Och det kan räcka. Det är hälsosamt för själen och välbefinnandet. Men vi skippar kinakrogens friterade räkor, med sitt stora, sega flottiga täcke där man får leta med lupp efter just räkan…  

Istället tänker vi pommes frites. Smala, krispiga och salta. Trippelfriterade innebär tre gånger så gott. Eller fritto misto, den italienska rätten med lätt friterade skaldjur, småfiskar och späda grönsaker. Lökringar är ännu en klassiker, till köttbiten eller hamburgaren. Eller helt enkelt en hamburgare med innehåll friterad fisk. 

Och hur skulle 80-tals klassikern friterad camembert med hjortronsylt vara utan just sin friterade skrud? 

Den största och mest omtyckta kändisen i frityrsmetens förlovande land är nog ändå fish & chips. Rätten uppkom i England tack vare alla fiskare som tillagade sin fångst i hamnen. Så småningom lade man till chips – engelskans uttryck för pommes frites – och det blev snabbt en populär rätt. Små bodar i städerna växte fram, där man började servera fish & chips som numera ses som ett av landets nationalrätter. Det finns till och med en riksorganisation för fiskstekare – National Federation of Fish Friers – vilken grundades redan 1913. 

Den vanligaste fisken som används är torsk. Den vänds i en frityrsmet som ofta innehåller öl. Vanliga tillbehör i dagens England är så klart mushy peas  – mosade gröna ärtor – tartarsås och citron. Maltvinäger är också populärt och gör rätten friskare och syrligare. 

Vad dricks till fish & chips då? En engelsman skulle nog svara öl eller cider. Jag har bara vin i mina tankar och ser vita viner på riesling och grüner veltliner framför mig. De har syran för att tackla fettet i rätten. Kraften för att bocka av den smakrika fisken och såsen.  Och inte minst fräschören som behövs till denna inte så populära rätt hos Viktväktarna. Men ack så gott för själen. Den ska vi ta hand om. 

 

Bild från DinVinGuide

Domäne Wachau GV Terrassen Federspiel 2017, nr 74910. 149 kr. BS

Denna grüner från pålitliga Domäne Wachau är rätt fet och rik i stilen. Glaset är fyllt med dofter och smaker av aprikos, gula mogna päron, vitpeppar, örter, salvia och uppfriskande syror. Ett snyggt matvin, som går lika bra till fish & chips, som grillad kyckling och annat ljust kött. Hörde jag schnitzel?

Bild från Dinvinguide

Dreissigacker Riesling Alte Reben 2016, nr 5823. 159 kr. FS, finns i ett 40-tal butiker.

En fyllig riesling från Rheinhessen, där frukten kommer från alte reben – gamla stockar. De bidrar med fin koncentration och djupa smaker av vit persika, mogen citrus, apelsin, söta kryddor och lite juliga kryddor som muskot och kardemumma. Fritto misto eller fish & chips, det bestämmer du. Glöm inte citronen bara. Förresten, Dreissigacker är ekologiskt certifierade.

Bild från Dinvinguide

Bild från DinVinGuide

Leth Grüner Veltliner Familien Reserve 2017, nr 76570. 119 kr. FS, finns i lite drygt 100 butiker

Leth är poppis i Sverige. Familjefirman kombinerar bra priser med välgjorda och trevliga viner. Mycket att tycka om med andra ord. Redaktören fyller i med; Riktigt mycket vin för pengarna…..för kvalité.

Familien Reserve kommer från Leths egna gårdar och tre plotter med olika jordmåner. En tid på jästfällningen har gett vinet en dimension till. För 119 kronor ingår grapefrukt, vit persika, aprikos, nymald vitpeppar och friska syror. Utöver Englands nationalrätt, prova till stekt spätta med kapris och rödbetor.

Bild från Dinvinguide

Tesch Löhrer Berg Riesling 2016, nr 96160. 159 kr. Tillfälligt släpp 6/7, finns kvar i flertalet butiker.

Tesch är en gammal familjefirma i Nahe, som startade i början på 1700-talet. Under lång tid gjorde man en stor serie av viner, med en uppsjö av druvor. När Martin Tesch tog över av sin far i slutet på 1990-talet blev det snabbt förändringar och förbättringar. Idag ligger fokus på riesling, torra sådana, varav flera är vingårdsbetecknade.

Löhrer Berg kommer från en vingård med steniga lerjordar. Stockarna planterades för över 40 år sedan och klassas alltså som alte reben/gamla.

Mineraler, grillad citron, granny smith, gula päron och kryddor och örter finns i glaset. Smörrebröd med friterad spätta och remouladsås blir kanongott till, om du nu redan har förätit dig på fish & chips.

Bild från Dinvinguide

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer