Svenska flaggan
Fira friska sauvignon blanc!
Skriven av Sofia Ander

Fira friska sauvignon blanc!

Ännu en dag i vinets tecken - som om inte alla dagar är det. Fast nu på lördag är det istället en specifik druva som ska hyllas - då är det International Sauvignon Blanc Day! Visst firar ni?

Fira friska sauvignon blanc!

Denna internationella vindag infördes 2010 och har sedan dess, alltid den 6 maj, firats världen över. Same procedure like last year alltså!

Sauvignon blanc länkas ofta samman med Nya Zeeland. Landet har lyckats sätta sitt eget avtryck på druvan och skapat en unik stil. En stil där nässlor, kattpink, krusbär, nyklippt gräs och syrlig citrus är a och o. Dofter och smaker som är lätta att känna igen, inte minst i en vinprovning. Lätta att gilla är de också, men lika mycket en vattendelare. Många exemplar blir helt enkelt för karaktäristiska, och snudd på en karikatyr av sig själva.

Druvans ursprung är däremot norra Loiredalen i Frankrike. I distrikten Sancerre, Pouilly Fumé och Menetou-Salon finner vi ”originalen”, som smakar något helt annat än druvan från öriket i sydöst. Ett svalare klimat kombinerat med den kalkrika jordmånen i Loiredalen ger skärpa, klar frukt och vässade syror.

Jag har fattat tyckte för sauvignon mer och mer. Särskilt när det är jästfällning och lite fat med i bilden. Det ger mer djup, mer frukt och komplexitet i den annars rätt gröna och gräsiga smakprofilen. Den naturliga fräschören finns ändå kvar och ger smakfulla och ofta smått förtrollande viner med många lager av smaker. 

 

Viner som har en förmåga att lagras och som matchar många olika typer av kök. 

En stil som inte enkom hamnar i chèvre-facket, en annars så tidlös kombination. Syrlig ost och ett friskt vin = win win. Fast med extra krydda från fat och lagring kommer nya recept, råvaror och måltider att vilja samspela med sauvignon blanc.

Grillade primörer – ja tack! Varför inte med vispad ricotta och riven citron? Ravioli med rostade nötter, brynt smör och fräst salvia. Krämig soppa på rotfrukter. Grillad vit fisk med hollandaise. Färska och friterade vårrullar fyllda med grönsaker och fetaost. Kroppkakor med vegetarisk fyllning och grönsallad. Caesarsallad på räkor eller lax. Grillad toast med röra på tonfisk. Panerad kyckling med honungsrostade rotfrukter. Frittata med grönsaker och lagrad ost. Nässelsoppa med ägghalva.

Hungern, samt törsten gör sig påmind. Hoppas att ni har någon sauvignon blanc på kylning. Om inte – så har vi fyra frasiga tips här. Samtliga parade med sauvignon-vänliga recept. Fira mer och framför allt fira sauvignon blanc nu på lördag!

Innan vi går över på vintipsen och maten vill jag skänka ett extra stort tack till sauvignon blanc. Utan den skulle inte druvan cabernet sauvignon ens existera. Druvan kom faktiskt till genom en korsning mellan sauvignon blanc och cabernet franc. Skål och tack för det!

Villa Maria Earth Garden Sauvignon Blanc 2021, nr 2396. 129 kr. Finns i fåtalet butiker. 

Livligt, uppfriskande och vårlikt. Det är mycket sauvignon – fast i en balanserad tappning – med en check på samtliga smakboxar. Passionsfrukt, lime, citron, en nässla, grapefrukt, vita krusbär och pirrande fräschör. Ett trivsamt vitt till tomatbaserad fisksoppa, tacos, ceviche och rökt fisk. Välgjort, klassiskt och buteljerat på klimatsmart lättviktsflaska.

Cantina Terlan Winkl Sauvignon 2022, nr 2799. 189 kr. Fast sortiment, finns i drygt 30 butiker. 

Intensivt, djupt och koncentrerat med frukt som backas upp och framför allt lyfts upp av de norditalienska höjderna och svalkan i Alto Adige. Gula krusbär, vita vinbär, saftiga gula päron, pomelo och citronskal fyller upp glaset. Precis likt snabbt som man gärna tömmer det! Dricks gärna och ofta till halstrad sparris med riven pecorino, cheesecake på getost och lax eller gratinerade skaldjur med gremolata.

Cantina Terlan är ett stabilt kooperativ som idag består av 100 medlemmar med 150 hektar vinodlingar till förfogande. Spana gärna in deras andra viner som finns i beställningssortiment.

Villa Maria Earth Garden Sauvignon Blanc 2021    Fira friska sauvignon blanc!

Maison Laporte Sancerre Les Grand Rochoy 2020, nr 93986. 309 kr, tillfälligt sortiment 21/4. Flaskor finns kvar i flertalet butiker. 

Storslaget med betagande syror, frukt och friskhet. Det är vita vinbär, gula krusbär, passionsfrukt, gula plommon och våta saltstänkta stenar. Det är kraft och djup. Och det glaset fyllt till smörstekt gös med romsås. Loiredalen och Sancerre i finfin form, samt ekologisk certifiering. Vinet har jäst i en kombination av både ståltank och ekfat. Därefter har det legat på sin jäst i ett år innan buteljeringen.

Robert Mondavi Winery Fumé Blanc 2018, nr 75369. 299 kr. Ordervara

Jäsning på franska barriquer och sedan lagring på sin jästfällning med regelbunden batonnage under sex månader. Det kan se mycket ut på pappret, men allt är stiligt sammanlänkat med fräsch frukt och bra harmoni. Mondavis klassiska Fumé Blanc är naturligtvis mer tropisk än sina kompisar i Nya Zeeland och Europa. Här väntas stället en skön fruktfest där kvitten, passionsfrukt, fläderblom, grapefrukt och honungsmelon vittnar om ett varmare klimat. Prova till frasiga vårrullar med en chilispetsad honungsvinägrett, till fish cakes och citronmajo eller halstrade jätteräkor och en rejäl sallad á Caesar.

Fira friska sauvignon blanc!   Fira friska sauvignon blanc!

Bild från DinVinGuide

Fira friska sauvignon blanc!

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer