- Hem /
- skribenter /
- Anette Rosvall /
Rödbetor, getost och Cab!
Rödbetor, getost och Cab!


Rödbetor är inte bara goda.
De innehåller en massa nyttigheter så som järn, anitoxidanter, vitamin och C, calcium, folsyra, samt växtfiber och en del protein. Just nu är de svenska i säsong, och du hittar dem i en massa olika varianter, gula, röda, rosa eller polkarandiga. Lika många varianter finns det på tillagning och servering. Jag har lagat och ätit rödbetor på olika sätt i både förrätter, varmrätter men även i desserter.
Både betor och deras blad har en mjuk, jordig lite söt smakbild som behöver kompletteras med syra, sälta och beska för att inte bli kvalmig. Några smarriga smakkombinationer är till exempel ägg, äpple, kapris och dill. Andra godingar är pepparrot, lök och fet fisk som makrill och ansjovis. En klassisk kombo som de flesta känner till är rödbetor och getost. När man väljer vin till denna så skulle förmodligen de flesta säga Sauvignon Blanc från Loire, där syran och mineraliteten matchar varandra som hand i handske. Men eftersom temat för månaden är Cabernet Sauvignon så tänkte jag att vi skulle prova på lite mindre vanlig vinmatchning. Den lite mindre kända släktingen Cabernet Franc som du oftast hittar tillsammans med Merlot och Cabernet Sauvingnon i viner från Bordeaux. Men ibland hittar du druvrena varianter och då bjuder druvan på mjuka, bäriga hallon och svartvinbärstoner med en örtig ton av grön paprika och gräs. Men även en skön strävhet och ibland även toner av rotfrukt. Just därför tycker jag att det kan vara en härlig variant till vissa rödbetsrätter. En av mina favoriter är Howell Hawkes Bay #95237 från Nya Zeeland. Prova denna kombination det kanske blir en ny favorit!