- Hem /
- skribenter /
- Anette Rosvall /
Fredagsmys – Gös med rödbetor och getost
Fredagsmys – Gös med rödbetor och getost


Grillad gösfilé med rödbetor, getost, kantareller och brynt smör
600 gram gösfilé
12-16 små kokta rödbetor i klyftor
400 gram rensade små kantareller
200 gram getost
150 gram skirat brynt smör
klippt krasse
Börja med att smälta smöret, låt det stå på plattan tills det börjar dofta nötigt och är helt genomskinligt. Då är det färdigt att använda. Stek kantarellerna i torr panna tills de släpper sin vätska, då lägger du i en liten klick smör och låter både vätska och smör sakta asorberas tillbaka in i svampen. Smaksätt med salt och svartpeppar, och ställ åt sidan ett litet tag.
Nu är det dags för fisken, i med en liten klick smör i pannan som skall gå på medelvärme. Lägg sedan i filerna med skinnsidan nedåt och låt dem steka tills de nästan är vita rakt igenom. Då vänder du dem och steker snabbt av köttsidan.
Lägg under tiden upp rödbetorna och strö getost över, lägg fiskfilén över och toppa med kantareller och krasse. Och till sist häll så mycket brynt smör över som du önskar. Till den här rätten skulle jag vilja dricka vinet Godello (som också är druvan det är gjort på) från Dominio de Tares i Spanska regionen Bierzo. Vinet finns på Beställningssortimentet och har nummer 72451 kostar 169 kronor och smakar friskt fruktigt, med nötter, fat och mineral.