Fira 4th of July!

Året var 1776, då 13 brittiska kolonier i Nordamerika äntligen kunde förklara sig självständiga från Storbritannien. Datumet: den 4:e juli. En dag som sedan dess är USAs nationaldag, tack vare att det också blev deras självständighetsdag. Visst tål det att firas? 

Fira 4th of July!

Stora och små saker, allt behöver firas lite extra detta år. Så länge vi håller avstånd och tvättar händerna. I USA börjar vingårdarna i Kalifornien öppna upp så små smått för turister. Under hårda restriktioner. Förr oss svenskar får en eventuell resa till landet over there dock vänta lite. Undertiden kan vi fira 4:e juli på hemmaplan med nedan tips.

Innan vi går på det flytande, lite torr men ändå intressant fakta. 
  • Kalifornien är klart ledande inom den amerikanska vinindustrin. Hela 81 procent av landets totala vinproduktionen kommer från den soliga staten. Det gör dem även till världens 4:e största vinproducent.
  • Hektaren är många –  242.400 totalt i hela Kalifornien och vin odlas i nästan hela staten, med några få undantag.
  • Chardonnay är den mest odlade – och mest sippade – av alla druvor, med omkring 38.000 hektar i hela Kalifornien.
  • Cabernet sauvignon kommer därmed som nummer två med cirka 37.000 hektar.
  • På tredje plats hittar vi zinfandel med omkring 18.000 hektar.

Låt oss fylla glasen med droppar från det stora landet i väst och fira 4th of July!

Fira 4th of July!

Failla Sonoma Coast Chardonnay 2018, nr 93110. 359 kr. 720 flaskor lanserades 9/6.

Failla med bas i Napa gör egentligen uteslutande vin från svala gårdar i Sonoma. Och det med bravur. Denna chardonnay är as good as it gets, när druvorna får mogna långsamt och bibehålla både syra och fräschör tack vare friska vindar.

Med det skrivet, ska det ändå tilläggas att Failla gör viner med en amerikansk prägel. Cali-chard måste få smaka lite sol och värme – annars blir det rätt trist. Bara snyggt och uppstramat med drivor av citrus, rökig mineral, flinta, krämiga stenfrukter och en gnutta fatkrydda i eftersmaken.

Stokes Ghost Petite Sirah 2015, nr 75247. 249 kr. Beställning

Stokes Ghost Petite Sirah görs av Scheid Family Wines i Monterey County. Ett område söder om San Fransisco och en bit in i landet. De grundades tidigt, 1972, med amerikanska mått mätt och har numera ett modernt vineri där hållbarhet går att finna i alla led. Här drivs vineriet tack vare det egna vindkraftverket, allt vatten renas och återanvänds och skalresterna från druvorna används som kompost. Helt i tiden.

Och vin kan de också göra. Bland annat den schysst prissatta serien District 7 som finns på hyllorna. Fast i sommar när det vankas grill vill jag ha mer maffiga viner.  Som denna petite sirah. Petite är den inte, utan tät och fullproppad med mald peppar, kryddnejlika, kanel och mörka bär och frukter i form av plommon, blåbär och björnbär. Allt avslutas med fin balans där både syror och mineraler kittlar och väcker aptiten.

Fira 4th of July!  Fira 4th of July!

Annons:

Fira 4th of July!

Segeshio Sonoma Zinfandel 2018, nr 22562. 223 kr. Ligger stadigt i över 230 butiker.

Zinfandel. Ber om ursäkt för att jag svär i vinkyrkan. För visst har det blivit lite så. Med all rätt i många fall. Zinfandel á la syltburksvin gör sig icke besvär. Tack och lov finns det undantag. Som Seghesio till. Familjen med rötter i Italien. Rötterna finns kvar i allra högsta grad och de är gamla, knotiga och koncentrerade.

Nya årgången 2018 som snart rullar ut på hyllorna känns ytterst lovande. Första sippen är frisk, ren och läckert bärig. Torkade blåbär och syrliga björnbär smyger fram ur glaset. Noll sötma, noll kladd. Istället finner vi lite salvia, peppar och hintar av cigarrlåda och en fin stramhet i slutet som ger extra stuns och komplexitet. Smakrikt naturligtvis, annars vore det inte zin. Zindigt gott helt enkelt. Serveras med fördel källarsval.

Fira 4th of July!

Ridge Lytton Springs 2017, nr 74187. 239 kr. Beställning

Jänkarna gillar förvisso stora grejer. More is more. Ibland blir dock less perfect! Särskilt när dessa två halvflaskor bjuder upp för en provning bredvid varann. Slår vi ihop dem blir det ju en hel.

Båda halvflaskorna från Ridge har nyligen lanserats i beställningssortimentet. Lytton Springs är gjord på zinfandel 74%, petite sirah 15%, carignane 9% och mataro 2%. Ett lyckat recept som alltid varit Ridges, kanske inte hemlighet, men styrka. Zin kan ibland behöva lite extra ryggrad och skjuts från druvor med större struktur.

Stilmässigt så är Lytton den något mer friska och rödbäriga av dem. I glaset hittas vilda hallon, lingon och fina fräscha tanniner. Snyggt.

Ridge Geyserville 2017, nr 70495. 239 kr. Beställning

Geyserville komponeras av zinfandel 68%, carignane 18%, petite sirah 12% och alicante bouschet 2%. Ännu ett lyckat recept som bjuder på lite mer mörka och dova smaker. Plommon, svarta vinbär, hallon, mocca och söta kryddor står Geyserville för. Ännu ett läckert jänkarvin från historiska Ridge Vineyards.

Fira 4th of July! Fira 4th of July!      Fira 4th of July!

Läs mer

Fler artiklar