Fira 4th of July med amerikanska viner 

På onsdag är det USA’s nationaldag; det tål att firas! Dagen blir en fin anledning till att plocka fram det amerikanska vinet som legat i vinkällaren och väntat, eller lägga in en beställning på ett vin, eller tre, som du är nyfiken på. 

Fira 4th of July med amerikanska viner 

 

För flera år sedan prickade jag in en solig semester i Florida under juli månad. Jag tänkte inte alls på att det var just den fjärde juli. Men det gick inte att undvika. På kvällen lystes himlen upp av det ena storslagna fyrverkeriet efter det andra och på alla strandbarer och restauranger var det fest – hela natten. Det var en häftig upplevelse!

Vi kan få en del av upplevelsen här hemma, via vinet. Det finns alltid något eller någon att fira. Skål!

 

Annons:

Fira 4th of July med amerikanska viner

Ojai Puerta del Mar Chardonnay 2016, nr 96026. 299 kr. 600 flaskor lanserades den 6 april och finns kvar i fåtalet butiker.

Chardonnay är den mest odlade gröna druvan over there. En amerikansk darling som ibland kommer iklädd feta fat, tropisk mogen frukt och koladoppade popcorn. Eller en lättare skrud i form av krispiga, svalkande citrus, krutrök, rostade mixade nötter, nybakade smörkakor och renande spröda syror.

Den skruden bärs av Ojai Puerta del Mar Chardonnay och den är fasligt snygg. Och god.

Stora kupor och stora klunkar Ojai kombineras bäst med grillad laxburgare, lobster rolls, fish cakes, Caesarsallad och Waldorfsallad.

Starmont Sauvignon Blanc 2015, nr 79734. 196 kr. BS

Sauvignon Blanc är den näst mest odlade gröna druvan i Kalifornien, efter chardonnay. Om du är tveksam till sauvignon eller trött på smakerna av krusbär/kiwi/burksparris/gräs kan många amerikanska varianter vara lösningen.

Överlag blir druvan mer tropisk i de amerikanska jordarna, särkilt i Napa. Den behåller fräschören men hoppar över kattkisset och svartvinbärsbusken, särkilt i vinet från Starmont. En kortare tids jäsning på fat och en skvätt semillon bidrar med rondör, citrongräs, syrlig ananas, litchiefrukt och läskande melon. Sommarsvalka!

Grillade skaldjur med vitlökssmör kanske? New England clam chowder slinker också ner, eller en rejäl Jambalaya – den kreolska risgrytan från Louisiana, gjord på rökt korv, kyckling, skaldjur och tabasco bland annat. Het, syrlig och mättande.

Fira 4th of July med amerikanska viner

Wines of Substance Cabernet Sauvignon 2015, 338 kronor för magnum. BS

Magnum och cab, det kan inte bli mer amerikanskt. För mycket av det goda kan vara precis vad man vill ha ibland. Ska vi fira USA en hel dag och natt, kommer det helt enkelt att gå åt mycket vin, så korka upp denna cabernet från Charles Smith till grillade hamburgare eller brisket – om du har möjlighet att röka kött själv. En stadig köttbit och bakpotatis med örtsmör är också ett givet middagsval.

Substance har prima substans i form av anis, lagerblad, svarta vinbär, ceder och friska tanniner. Kommer vara lika god nästa fjärde juli också. Och nästa och nästa…

Kings Ridge Pinot Noir Union Wine Company 2015, nr 6286. 159 kr. FS

Pinot noir fortsätter hålla fanan högt i USA. Sideways-effekten, som har varat i över 10 år, håller i sig. Problemet kan dessvärre vara prislappen, som gärna klättrar uppåt om man letar efter kvalité, speciellt från Sonoma och Napa. Vi letar oss därför mer norrut och landar i staten Oregon som inte är lika ledlusat av miljardärer som tycker det är kul att äga en vingård.

Här får vi toppenkvalité samt rejäl valuta för 159 kronor. Stor charm, solmogna röda bär, friska kryddor och läckra syror.

Pinot passar väldig bra till Thanksgiving-middagen, fast det är nästan ett halvår för tidigt. Varför inte en testa till en beer can chicken – en hel kyckling som grillas ovanpå en ölburk?

Lamborn Family Vineyards The Smile Vintage Zinfandel 2013, nr 99335. 499 kr. 360 flaskor lanserades 20 april. I dagsläget finns den kvar i fem butiker.

500 kronor är mycket pengar för ett vin. Det är extra mycket för en zinfandel. Men Lamborn är ingen zinfandel som helst. Glöm allt som har med kladdzin och slapphet att göra. Frukten kommer från Howell Mountain, ett av topplägena i Napa. Läget, tillsammans med en säker vinmakarhand från Heidi Peterson Barett gör denna zin smått unik och egen. Heidi Peterson Barret kallas för ”The first Lady of Wine” av Robert Parker, tack vare skapandet av vinerna från Screaming Eagle, Revana Vineyards, Paradigm Vineyards och Dalla Valle Vineyards. Bland annat.

Nivån på Lamborn är skyhög. Sval bergsfrukt mixas med skogsbär, söta kryddor, friska tanniner och peppar. På din tallrik: ribs, pulled pork, brisket och short ribs. En amerikansk bbq av rang alltså. Samma rang som vinet.

Läs mer

Fler artiklar