Svenska flaggan
vingård
Skriven av Sofia Ander

Favoriter från Rioja 

Efter en veckas vinresa i Rioja är det dags att samla intrycken. Hur smakar Rioja idag? Och framför allt; vad finns på vår svenska marknad? 

Vinresan tog oss till klassiker som Marques de Riscal och mer nyskapande Roda och Remirez de Ganuza. Från Rioja Baja – som numera heter Baja Oriental – till Alta och Alavesa.

Vi provade nytt och modernt. Gamla årgångar. Alla gröna och blå druvor som är tillåtna. Små bodegor och stora bodegor. Vad jag snabbt kunde konstatera är att Rioja har aldrig varit så bra och intressant som det är idag. Regionen sjuder av liv och nytänk. Samtidigt håller man på sina traditioner.

Det är däremot de yngre generationerna och de små vingårdarna vi ska hålla koll på. Och framför allt hålla vinglasen öppna för. De som har tagit över vinrodret från sina föräldrar och som nu får göra vin på sitt vis. Den gamla floskeln ”vinet görs i vingården” kommer äntligen till sin rätt.

 

Bild från DinVinGuide

Om vinet har lagrats i två eller tio år på fat, är inte längre det som bara styr kvalitén. Istället tittar man på vingården, jordmånen, specifika vingårdar och inte minst frukten. Jag fick också intrycket av att både ekologisk och biodynamisk vinodling växer.

När det kommer till druvorna, kommer alltid tempranillo leda. Nästa stjärna i Rioja – tror jag – kommer bli garnacha. Spanien och garnacha har haft en lång kärlekshistoria. Men den har hållit sig inom vissa gränser. Katalonien till exempel och i La Mancha, särskilt på höga höjder kring Madrid. Där blir stilen sval, sirlig och ren. Frågan är om inte Rioja kan höja kvalitén ytterligare ett snäpp. Rioja har också höga höjder och kan utnyttja de svala vindarna som sveper in från Atlanten. Tillsammans med ett varmt klimat, gör garnacha både vågen och tummen upp! Struktur, djup, mineralitet och en ovanligt snygg och flörtig frukt förförde mig. Nu är det er tur att upptäcka Rioja på nytt.

 

Bild från DinVinGuide

Här är tips på några viner som finns tillgängliga idag på Systembolaget. De representerar det moderna Rioja. En stil som det har pratats och skrivits om i många år. Fast detta är på riktigt. Det är nya ”nya” Rioja. Terroir, frukt och fokus.

Allende 2012, nr 99902. 169 kr. 3600 flaskor släpptes 8/12. 

”Djupt, tätt med stort fokus i sikte. Plommon, hallon, torkade örter och massor av fräschör. Priset får en extra tumme upp!”

Allende var en av många spanska favoriter i decembersläppet. Inte minst tack vare den sympatiska prislappen. Årgången var torr och gav en generellt mindre skörd. Druvorna var små och koncentrerade, med en fin tanninstruktur.

Allende räknas in i den moderna skolan. Vänder du på flaskan, kommer du inte hitta den sedvanliga klassificeringsetiketten. Årgång, terroir och frukt är istället firmans filosofi. Resultatet är esplendido! Idag äger de 22 hektar vinmarker i Rioja Alta med nästan enbart tempranillo.

Nyfiken på andra viner av Allende? Kolla i beställningssortimentet.

Bild från Dinvinguide

Bodegas Vivanco Collección Garnacha 2012, nr 72373. 485 kr. BS

Prislappen är lite väl sockrad, men va tusan – det är gott och det är jul! Garnachan från Vivanco var en av de bästa vinerna under resan. Jag tittar igenom min noteringar och hittar ord som ”intensiv, kryddig, garrigue, laddad frukt som tranbär, vildhallon, jordgubbar och omsorgsfull fathantering.”

Vivanco är värt ett besök – helst några timmar. Här finns ett imponerande vinmuseum, en stor shop och en restaurang. Vinfirman i sig är gammal, grundad i början på 1900-talet. Rafael Vivanco som är vinmakare idag, är skolad i Bordeaux och vinerna är därefter. En kombo av moderna metoder och spanska druvor.

Bild från Dinvinguide

 

Remelluri Reserva 2010, nr 95062. 239 kr.1800 flaskor släpptes 8/12. 

Remelluri är ett av Telmo Rodrigues många projekt och vinskapelser. Ägorna är stora, över 100 hektar som till större del ligger i Rioja Alavesa. En del av plotterna sträcker sig även in i Rioja Alta. Inriktningen är biodynamisk och mer fransk och modern. Amerikanska fat är alltså inte välkomna.

Årgång 2010 är toppklassad. Precis som vinet.

Energi, mineraler, syra och en sprängfylld bärkorg genomsyrar Remelluri, vilken borde stå på mångas önskelistor i jul.

Bild från Dinvinguide

Paco Garcia Garnacha 2015, nr 75173. 185 kr. BS

Höghöjdsgarnacha är något alldeles extra. Och garnacha från gamla stockar är något alldeles extra med guldkant. Höjden för denna vingård med 35-åriga vinstockar ligger på drygt 600 meter över havet.

Fin skjuts i syror, frukt och mineralitet. Plommon, moreller, söta kryddor, varma jordar, järn, fikon, balsamico – allt präglat av en ordentlig energi. Stilsäkert och bara sjukt gott.

Välkommen till Rioja 2.0.

 

 

Bild från DinVinGuide

Roda Reserva 2012, nr 73863. 349 kr. BS

Roda Reserva innehåller 90 procent tempranillo som fått grace (!) av 10 procent graciano. Det är ett briljant recept. Här finns kraft och djup – men utan tyngd och hårdrostade fat. Frukt, syra och fräschör är ledorden för Roda. Detta är ett praktexempel. Körsbär, skogsbär, väldigt mörk choklad, puffar av mocha, rök och varm garrigue.

Modern och tillgänglig utan att tappa bort adresslappen på vägen.

 

Bild från Dinvinguide

Vill du prova ännu mer av Rioja 2.0? Artuke är ett ypperligt exempel på hur regionen smakar idag. Ett vin ligger i beställningssortimentet. Pujanza är ännu en ung firma som gör strålande tempranillo och viura. Creaciones Exeo och Tierra Fidel är två spännande familjeprojekt. Missa inte!

Är du med i naturvinssvängen? Då ska du söka upp Bodegas Bhilar och be att få prova Phinca La Revilala. Viura som lagrats sex år på fat. Tänk Vina Tondonia fast 2017.

Bild från Dinvinguide

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer