Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Faustino - cool, old school Rioja. - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Faustino – cool, old school Rioja.

Faustino tror jag de flesta vindrickare känner igen. Vare sig man gillar Rioja eller inte. Jag gillar det. Det är klassiskt, ursprungstypiskt med en fot i det moderna Rioja.

 

Bodegas Faustino Martinez, är idag den största privata vinfirman i Rioja. De är också de största producenterna av Reserva och Gran Reserva. Som om det inte vore nog, äger man flest vingårdar i hela Rioja. Störst, bäst och vackrast. Eller? Ja, att vara stora behöver inte vara något negativt i vinvärlden. Trenden idag heter förvisso småskaligt, naturviner, familjeföretag, ekologiskt och personlighet. Och framför allt inte gammeldags Rioja. Men tänkt vilken tur vi har, som lever i en vinvärld där det finns något för alla!

Faustino är inte typiskt gammeldags och traditionella. Okej, den där frostade flaskan med guldsnöre, lämnar en del att önska. Fast som alltid är det innehållet som räknas. Firman äger alla sina vingårdar själva och använder bara sin egen frukt. Man har alltså kontroll över hela produktionen. Av den totala arealen på 650 ha, har man över 500 ha i Rioja Alavesa; toppläget i Rioja. Vineriet är modernt och där framställs inte enbart Reserva m.m. Idag gör man t.om boxvin, Cava och ett toppvin; Faustino de Autor, där endast franska ekfat används. Inom gruppen ingår även vingårdar i Ribera del Duero, Navarra och La Mancha.

Firman grundades 1861, fast det var först 1968 när I Gran Reserva släpptes, som det riktiga genombrottet kom. Den frostade flaskan alltså. Faustino producerar också en liten del vitt vin och rosé. I Sverige får vi hålla tillgodo med de röda vinerna, samt cavan. Jag har provat igenom Faustinos främsta röda viner. Det blev en kul, lite nostalgisk provning, med viner som både överraskade och kändes igen. Det ÄR Rioja, men också rent, snyggt och mycket välgjort.

Ikväll står Rioja och lamm på menyn!

Provade viner

Faustino V Reserva 2009, nr 82405. 131 kr. BS

Frisk och fräsch i stilen, med smaker av tranbär, lingon och körsbär. Pigg Rioja, som absolut kan lagras tack vare syran och tanninerna. Men varför vänta, när detta är tillgängligt och gott idag. Fin struktur och torr, eftersmak med toner av lite tobak och ceder. 

Faustino+V+Reserva_1002237_M

Faustino I Gran Reserva 2001, nr 2678. 159 kr. FS

Detta vin kommer med en frostad flaska och guldkjol. Innehållet är tack och lov lite mer modernt, men visst är det old school Rioja i glaset?! Och det gillar jag. Massor med torkad frukt, körsbär, plommon, rostade fat, vanilj och ceder. Bra syra och längd på det. Inget att klaga på, om man gillar stilen. Blev framröstat som årets vin av tidingen Decanter 2013. Inte helt oförtjänt. Har lagrats på både amerikanska och franska ekfat i mer än 26 månader. Därefter minst tre år på flaska. Innehåll: 86 % tempranillo och resten mazuelo och graciano. 

Faustino+I+Grand+Reserva_1002240_M

Faustino de Autor Reserva 2006, nr 88949. 301 kr. BS

Silkigt och elegant, med fina tanniner och smaker av balsamico, ceder, lite kaffe och torkade örter. Här finns också massor med röda bär och drag av viol, lakrits och fin mineralitet i den lång eftersmaken. Ett som vin har ett långt liv kvar. Lufta gärna om det ska avnjutas idag. Druvorna kommer från gamla stockar och skördeuttaget är lågt; ett kilo per ranka. Lagring har skett på franska fat i 23 månader, därefter tre år på flaska. Innehåll: 90 % tempranillo och resten graciano. 

Faustino+de+Autor+Reserva_1006315_M

Importör är Bibendum

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer